Kooperatyvo narys pašalintas iš narių

R
Rasa920 1
2024-03-09 16:22 Rasa920
Laba diena,

Turiu tokią situaciją.

Iš kooperatinės bendrovės buvo pašalintas narys (vienas iš savininkų). Bendrovės direktorius nurodė išbraukti nario pajus iš pajų apskaitos dokumento. Kaip ir viskas gerai, tačiau esmė tokia, kad bendrovė pajų neišpirko, kadangi pašalintas narys nesutiko su pasiūlytą kaina, nes pasiūlyta nominali pajų vertės suma (prieš 26 metų įnešto pajinio įnašo suma), o pajininkas teigia, kad pajui priklauso sukurto kapitalo dalis ir nori, kad jam būtų išmokėta pajinio įnašo vertė pagal šiuo metu nuosavo kapitalo vertę atsižvelgiant į pajų skaičių. Be to teigia, kad pajus yra nuosavybės vertybinis popierius suteikiantis teisę gauti dalį įmonės pelno. Visuotinis susirinkimas narį pašalino iš bendrovės narių.
Vadovas nurodė, kad buvusio nario pajinius įnašus iškelčiau į „kreditorinius įsiskolinimus“, t.y. buvęs narys tampa kooperatinės bendrovės kreditoriumi. Tokia tvarka nustatyta įstatuose, kurie nekeisti nuo įkūrimo.

Ar galiu pajų apskaitos dokumente išbraukti pašalinto nario pajinius įnašus, jei vadovas nepateikė pajų perleidimo sutarties?

Kodėl klausiu, nes kiekvienais metais atsižvelgiant į pajinių įnašų vertę išmokami dividendai.

Prašau, padėkite apsispręsti, ar išbraukus buvusio nario pajus iš paskaitos dokumento vadovaujantis, tik visuotiniu narių susirinkimo protokolu dėl nario pašalinimo, nebus teisinių pasekmių? Ar nebus problemų su audito įmone? Ar vadovo pavedimas yra teisėtas? Jei neteisėtas, tai kokiais aktais remiantis apie tai pranešti vadovui?

Širdingai dėkoju
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui