Tax.lt narys jonas25

J
Tax.lt narys nuo
2022-11-22
jonas25
forume parašė 4 žinučių

Naujausios žinutės:

2022-11-24 08:01 Darbo teisė » Atostoginiai po dekretinių, ar skaičiuojasi pagal paskutinius DIRBTUS mėnesius? » #1436596
Aš suprantu kad jums, buhalteriams, skaičiai tėra skaičiai. Ir taip pat akivaizdu, kad šiaip pačios nelabai išmanot DK, kuriame yra numatytas privalomas DU skyrimo aprašymas ir darbuotojų supažindinimas, bei indeksavimo tvarka (DK 140 str. 3d, DK 131 str. 2 d.).

Šiuo atveju grįžus po dekretinių darbdavys pasiūlė dirbti tomis pačiomis sąlygomis kaip prieš 4 metus, nekeliant DU (nors šiaip privalo), ir dar be to priedo, t.y. už 4x mažiau, nei buvo prieš dekretines. Akivaizdžiai sudėliota siekiant atsikratyti žmogaus.
Tai jūsų siūlymas dirbti tuos tris mėnesius tokiomis sąlygomis?
Darbdavys sukčius ir tiek, nors ir sakysit "vsio zakonno".
2022-11-23 13:23 Darbo teisė » Atostoginiai po dekretinių, ar skaičiuojasi pagal paskutinius DIRBTUS mėnesius? » #1436590
Kaip tas atlyginimas dabar gali būt didesnis, jei išeita iš darbo po dekretinių? Per dekretines gi algos niekas nekėlė.
Realiai apskritai, jei visiškai sąžiningai, kiekviena atostoginių diena turėtų būti skaičiuojama pagal DU tuo metu, kai ta diena uždirbta, ir dar indeksuota turėtų būti pagal infliaciją.
2022-11-23 09:25 Darbo teisė » Atostoginiai po dekretinių, ar skaičiuojasi pagal paskutinius DIRBTUS mėnesius? » #1436585
oho.... na įdomūs įstatymai pas mus. Nes atostogos tai uždirbtos tada, kai gavo su visais priedais...
Dažnai DK nepalankus darbdaviui, bet šiuo atveju žiauru.
2022-11-22 15:55 Darbo teisė » Atostoginiai po dekretinių, ar skaičiuojasi pagal paskutinius DIRBTUS mėnesius? » #1436578
Situacija tokia, kad darbuotojos sutartyje nurodyta minimali alga ir ji nuolat gaudavo stabilų priedą, kuris yra trigubai didesnis už DS nurodytą DU.
Ji išėjo į dekretines ir grįžo po 4 metų, tada iš karto paėmė atostogų, kurių prikaupusi buvo 30 dd. Dabar iškilo klausimas kaip turi būti skaičiuojami atostoginiai.
Buhalterė sako kad imami trys prieš tai ėję kalendoriniai mėnesiai, todėl nėra pagal ką skaičiuoti vidurkio ir ji ima DU pagal DS, kas gaunasi 4x mažiau nei darbuotoja tikisi.
Darbuotoja sako kad turi imti tris prieš dekretines buvusius mėnesius, kai ji realiai dirbo ir uždirbo tas atostogas.

Logiškai tai atostogos uždirbtos tada, kai ji dirbo, todėl būtų skaičiuojama už laikotarpį prieš dekretines. Nes jei būtų nesistengus būt tokia gera darbuotoja ir būtų ėmus atostogas prieš dekretines, tai būtų gavusi normalią sumą.
O kaip yra pagal įstatymo raidę?

LBAA puslapyje randu:
5. Atostoginių suma už vieną darbo diena yra lygi vidutiniam asmeniniam darbuotojo dienos darbo užmokesčiui, kuris yra paskaičiuotas pagal trijų iki atostogų buvusių mėnesių darbo užmokestį ir dirbtas dienas. Kuo daugiau darbuotojas tais mėnesiais uždirbo, tuo didesnis bus jo asmeninis vidurkis ir atostoginiai.

Tai gaunasi, kad skaičiuojama pagal tą laikotarpį, kai ji realiai dirbo?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui