Sportininkų pajamos

L
Liaka 34
2007-08-21 19:19 Liaka
Labai reikia pagalbos.
Padekite, zmones!
Musu imone, ne pelno siekianti, organizuoja varzybas ir moka honorarus sportininkams, kurie ten dalyvauja. Kaip galima apiforminti situs santykius be darbo sutarties?
L
lada 1115
2007-08-21 19:22 lada
LR gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau - GPMĮ) 6 str. 1 dalyje nustatyta, kad sportininkų pajamoms, gautoms iš sporto veiklos, įskaitant pajamas, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusias su šia veikla, nesvarbu, ar jos išmokamos tiesiogiai sportininkui ar trečiajam asmeniui, veikiančiam sportininko vardu, taikomas 15 proc. pajamų mokesčio tarifas. Šis pajamų mokesčio tarifas taikomas sportininkų pajamoms, gautoms iš sporto veiklos, nesvarbu, ar šios pajamos gautos darbo santykių ar jų esmę atitinkančių santykių pagrindu, ar jos gautos iš savarankiškos sporto individualios veiklos.

Sporto veiklos sąvoka

Sporto veikla - sportininko (gyventojo, kuris atlieka tam tikrą fizinę ar protinę veiklą, grindžiamą tam tikromis taisyklėmis ir organizuojamą tam tikra specialiai šiai veiklai nustatyta forma) rengimosi varžyboms ir dalyvavimo varžybose veikla.
Sporto veikla gali būti savarankiška individuali sportininko veikla ir veikla, vykdoma darbo ar jų esmę atitinkančių santykių pagrindu.
Sportininkai - tai atletai, golfo žaidėjai, jojikai, biliardo, bridžo žaidėjai, šachmatininkai, šaškininkai, taip pat komandinių sporto šakų atstovai - krepšininkai, ledo ritulininkai ir pan. Pajamų gavimo požiūriu prie sporto veiklos priskiriama ir tiesiogiai ar netiesiogiai su ja susijusi veikla, už kurią sportininkas gauna pajamų. Pavyzdžiui, reprezentacinė veikla (autografų dalijimas, dalyvavimas labdaros renginiuose, tam tikruose produkto (prekių ar paslaugų) pristatymuose), rėmėjo simbolikos vaizdavimas ant sportininko naudojamų sporto reikmenų. Tačiau ši vienkartinė ar pasikartojanti veikla turi būti siejama su konkrečiais vienkartiniais ar pasikartojančiais veiksmais, t. y. sporto renginiais.

Sportininkais nelaikomi

Sportininkais nelaikomi nardytojai, alpinistai (išskyrus dalyvaujančius kopimo varžybose) ir kitais panašiais užsiėmimais pramogai užsiimantys nuolatiniai Lietuvos gyventojai.
Prie sporto veiklos nepriskiriama veikla, kuri nėra tiesiogiai ar netiesiogiai susieta su konkrečiu sporto renginiu, pavyzdžiui, reklama, susijusi tik su sportininko vardu ar jo, kaip sportininko, pasiekimais. Tokios veiklos pajamos apmokestinamos pagal GPMĮ normas kaip individualios (ne sporto) veiklos pajamos, arba su darbo arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos.

Sporto veiklos, vykdomos darbo santykių ar jų esmę atitinkančių santykių pagrindu, ir individualios sporto veiklos skirtumai

Sportininkas savo veiklą gali vykdyti savarankiškai, nustatyta tvarka įregistravęs individualią veiklą arba darbo santykių ar jų esmę atitinkančių santykių pagrindu, t. y. santykių, kai darbas atliekamas pagal darbo sutartis, taip pat bet kokios kitos sutarties, atitinkančios teisinius santykius, kurie iš esmės (susitarimu dėl darbo apmokėjimo sąlygų, darbo vietos ir funkcijų, darbo drausmės ir kt.) atitinka darbo sutarties sukuriamus darbdavio ir darbuotojo santykius, pagrindu.
Individualiai sporto veiklai priskiriama tik savarankiška tokia veikla. Savarankiškumas, t.y. toks gyventojo santykis su kita sandorių, sudaromų vykdant veiklą, šalimi, kuris iš esmės skiriasi nuo darbdavio ir darbuotojo santykių. Nuolatinio Lietuvos gyventojo veikla yra savarankiška, kai jo santykiuose su kita sandorio puse nėra būdingų darbo santykiams požymių (susitarimo dėl darbo apmokėjimo, darbo vietos ir funkcijų, darbo drausmės, atostogų ir pan.), gyventojas pats sprendžia su savo veikla susijusius klausimus, pats dengia savo išlaidas, susijusias su veiklos vykdymu, ir kt.
Pavyzdžiui, ar sporto veiklos sutartis (kontraktas) gali būti prilyginta darbo sutarčiai, ar galima teigti, kad sportininkas, nors ir sudaręs sporto veiklos sutartį (kontraktą), vis tik verčiasi individualia sporto veikla? LR kūno kultūros ir sporto įstatymo 30 straipsnyje nustatyta sporto veiklos sutarties (kontrakto) sąvoka. Sporto veiklos sutartyje (kontrakte) numatytos sąlygos, kurios GPMĮ požiūriu atitinka darbo sutarties sukuriamus darbdavio ir darbuotojo santykius - sportininko funkcijos, sportininko įsipareigojimai laikytis sporto klubo nustatytų taisyklių, sportininko atlyginimas, sveikatos draudimo sąlygos, socialinio draudimo įmokų mokėjimo tvarka ir kt. Todėl, pagal GPMĮ, tokioje sutartyje nustatyti darbdavio (sporto klubo) ir darbuotojo (sportininko) santykiai prilygintini darbo santykiams arba jų esmę atitinkantiems santykiams, nesvarbu, kad ši sutartis neatitinka LR darbo kodekso (Žin., 2002, Nr. 64-2569) 99 str. 2 dalyje nustatytų darbo sutarties sudarymo aspektų, t. y. jos pavyzdinės formos.
Atsižvelgiant į tai, ar pajamos gaunamos iš individualios sporto veiklos, ar šios pajamos susijusios su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais, yra skirtingas sportininkui išmokas išmokėjusio asmens šių išmokų deklaravimo, taip pat paties sportininko pajamų mokesčio deklaravimo būdas, privalomojo sveikatos draudimo, socialinio draudimo įmokų sumokėjimo būdas, registravimasis PVM mokėtoju bei kitų mokesčių mokėjimas.
"Apskaitos, audito ir mokesčių aktualijose" Nr. 29 (317).
L
Liaka 34
2007-08-21 20:18 Liaka
Labai aciu, Lada!
Jeigu yra patirties, gal gali issamiau paaskinti smile
Kaip as suprantu su sportininku galima sudaryti kontrakta, pagal kuri atsiranda 15 % GPM ir 33.98 Sodra. Arba jis gali verstis individualia veikla ir pats moketi GPM ir bazines pensjos imokas. Bet negu neegzistuoja kitos galimybes viska apiforminti, kad neatsirastu Sodra?
Labai prasau padeti, nes jau galva sukasi nuo informacijos smile
L
lada 1115
2007-08-21 22:11 lada
Turiu vieną pažįstama kuri dirba Sodroj, tai pabandysiu rytoj išssiaiškinti kaip šį reikalą apiforminti. smile
L
Liaka 34
2007-08-22 13:34 Liaka
Bučiau labai dėkinga.
Nes įstatymus skaitau, a kaip praktikoj pritaikyti - čia jau sunkiau smile
L
Lana 298
2010-01-28 20:12 Lana
Laba diena,

Norečiau paklausiti,
Všį užsiima sporto veikla, yra įdarbintas 1 sportininkas direktoriumi, dažnai važinėja į komandiruotės. Ar būtinai turime priskaičiuoti dienpinigiu, ar galima jų nemokėti?
Ačiū
E
eleoonoora 336
2015-01-08 15:29 eleoonoora

Lana rašė:
Laba diena,

Norečiau paklausiti,
Všį užsiima sporto veikla, yra įdarbintas 1 sportininkas direktoriumi, dažnai važinėja į komandiruotės. Ar būtinai turime priskaičiuoti dienpinigiu, ar galima jų nemokėti?
Ačiū

Man irgi auktualus šis klausimas?:)
E
eleoonoora 336
2015-01-08 15:30 eleoonoora

Liaka rašė:
Bučiau labai dėkinga.
Nes įstatymus skaitau, a kaip praktikoj pritaikyti - čia jau sunkiau smile

Ar sužinojote atsakymą?:) Nes mane dabar jis irgi domina:)
kerra kerra 46
2017-01-02 21:30 kerra
Laba diena,

patarkite, prašau, nuolatinis lietuvos gyventojas/studentas pasirašė kontraktą/bendradarbiavimo sutartį su ES įmone dėl sporto veiklos. Sutartyje numatytos metinės pajamos - 65 tūkst. eurų.
1. Toks kontraktas neprilyginamas darbo sutarčiai: nėra numatyta atostoginių, pats apsimoka veiklos išlaidas. Tai jis turi registruoti Lietuvoje individualią veiklą?
2. Ar indivialios veiklos pajamos apsimokestins 15 proc pajamų mokesčiu? Ar galės minusuoti iš pajamų kelionių, kitas veiklos išlaidas?
3. Ar atsiranda prievolė registruotis PVM mokėtoju Lietuvoje kai pajamos viršija 45 tūkst. eurų?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui