Statiniai (Fiksuoti) ir Lankstūs biudžetai

E
Eager 4
2010-05-10 16:23 Eager
Seiki, norėjau pasiteirauti kur galėčiau rasti daugiau informacijos apie Fiksuotų ir lanksčių biudžetų sudarymą? Kuo jie skiriasi ir pan.?
E
Eager 4
2010-05-10 20:08 Eager
nejaugi niekas apie tai nežinote????
P
Panaikinta 4554
2010-05-10 20:15 Panaikinta
Kam reikia tokios informacijos?
E
Eager 4
2010-05-10 22:04 Eager
mokausi :) egzaminui reikia geriau suprasti apie šitą dalyką :) būtų malonu sulaukti pagalbos :)
P
Panaikinta 4554
2010-05-11 07:49 Panaikinta 2011-09-11 06-47
Labas rytas,

Biudžetas – tam tikram apibrėžtam laikotarpiui sudarytas įmonės ar jos dalies veiklos planas, išreikštas kiekybiniai vienetais.

Fiksuotas biudžetas- tai toks biudžetas, kuris yra sudaromas tam tikram veiklos lygiui ir kuris po patvirtinimo nėra peržiūrimas ir/ar keičiamas, nepriklausomai nuo veiklos apimčių, pardavimų pajamų ar kaštus apsprendžiančio veiksnio pokyčio.

Lankstus biudžetas-tai toks biudžetas, kuris yra peržiūrimas ir keičiamas dėl reikšmingo veiklos apimčių, pardavimų pajamų ir /ar kaštus apsprendžiančio veiksnio pokyčio.

Planuojami biudžetai išreiškia suplanuotas apimtis ir suplanuotas kainas. Kontroliniams biudžetams reikia tam tikrų modifikacijų. Taip yra dėl to, kad kai kurie vadovai tiesiogiai nekontroliuoja apimčių ir negali prisiimti atsakomybės už nukrypimus nuo biudžeto, kurie kyla dėl apimčių pakitimo. Atliekant veiklos analizę, šiems vadovams biudžetai turi kisti kartu su apimtimis. Kai kas šiuos kintančius biudžetus, kurie yra priešingi fiksuotiems, vadina lanksčiais. Lankstūs biudžetai yra apimčių mato funkcijos.
Tai galima iliustruoti pavyzdžiu. Jei gamybos vadovas turi suformuoti 100 nustatyto biudžeto vienetų, o vadybos skyrius (atsakingas už pardavimų skaičių) reikalauja 120, tokiu atveju gamybos vadovas nebus atsakingas už išlaidų viršijimą. Nukrypimo nuo biudžeto priežastimi gali būti vien aukštesni pardavimų skaičiai, o tai jau - ne šio vadovo ar vadovės kontrolės sritis. Lankstūs biudžetai prisiderina prie tokių apimčių pakitimų. Biudžetas, pagal kurį bus tikrinama gamybos vadovo veikla, yra pakitęs. Jis rodo, kiek išlaidų reikėtų norint suformuoti 120 vienetų biudžeto. Tačiau jei vadovai atsako už apimtis ir išlaidas, tenkančias vienam vienetui, toks lankstumas nepadeda. Šiais atvejais labiau tinka fiksuotas biudžetas, lyginantis planuotą veiklą su faktiška nederinant su apimtimi.
Biudžetai koordinuoja ir kontroliuoja organizacijos veiklą. Tam tikrų biudžetų, kuriuos reikia suformuoti, skaičius priklauso nuo atsakingų skyrių struktūros bei jų vidaus atsakomybės teisių. Biudžeto ciklas ir biudžeto kreivės skaičius priklauso nuo derinimo sudėtingumo, biudžeto formavimo technikos bei bendrosios aplinkos. Kontrolės tikslais biudžetai glaudžiai siejasi su firmos sąnaudų kalkuliacija, kadangi lankstūs biudžetai remiasi savikainos rodikliais bei organizacijos vidaus apskaitos sistemos kainų nustatymo instrumentais.
E
Eager 4
2010-05-11 10:10 Eager
labai ačiū :) pravertė suteikta informacija :)
A
Aivija 1
2010-12-17 11:12 Aivija
sveiki,
o gal kas turi lankstaus biudzeto pavyzdi? kaip jis turetu atrodyti?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui