Nustatytas prekių trūkumas po jų perdavimo pirkėjui

S
Satlas 1294
2004-10-13 10:38 Satlas 2011-09-11 03-30
Pardavejas perdave prekes pirkejui pg. PVM SF. joje abieju saliu parasai.
Sutartyje numatyta kad prekes perduodamos pg. pirkejo rastiska uzsakyma per x dienu. Netinkamos kokybes prekes pakeiciamos kitomis.
Sutartyje nieko nera pasakyta apie perduodamu prekiu kiekio tikrinimo proceduras bei apie veikmus esant kiekio neatitikimams.
Pirkejas keliu dienu begyje pastebejo apie trukuma ir telefonu pranese apie tai. Pardavejo sandelys susiskaiciavo ir nerado jokiu pertekliu. Pardavejo vairuotojas sako kad perduodant prekes pirkejo priemejas jas suskaiciavo ir nebuvo jokiu neatitikimu PVM SF-rai. Uz prekes pardavejui dar nesumoketa.

LRCK
6.330 straipsnis. Sutarties sąlygos dėl daiktų kiekio pažeidimo teisinės pasekmės
1. Kai pardavėjas, pažeisdamas sutartį, perduoda pirkėjui mažesnį, negu nurodyta pirkimo–pardavimo sutartyje, daiktų kiekį, pirkėjas turi teisę, jeigu kas kita nenumatyta sutartyje, arba reikalauti perduoti jam trūkstamus daiktus, arba atsisakyti priimti daiktus ir sumokėti kainą, o jei kaina jau sumokėta, – reikalauti ją grąžinti ir atlyginti nuostolius.

6.374 straipsnis. Daiktų priėmimas
1. Pirkėjas privalo imtis būtinų priemonių, kad perduoti daiktai būtų tinkamai priimti per sutartyje nustatytą terminą, o jeigu jis nenustatytas, – per protingą terminą ir sutartyje numatyta tvarka ir būdais patikrinti daiktų kiekį bei kokybę, ir nedelsdamas pranešti pardavėjui apie nustatytus jų defektus ir kiekio trūkumą.

Viskas ka radau istatymisko siai situacijai.
1. Kad pardavejas pazeide sutarti dar reikia irodyti.
2. Turi teise reikalauti perduoti jam trukstamus daiktus... cia kada jis turi ta teise - priemimo metu ar ir jau priemus ( is "arba atsisakyti priimti daiktus" panasu kad cia kalbama apie prekiu priemimo momenta !?).
3. Sutartyje nera numatyta daiktu kiekio patikrinimo budu.

Klausimai:
1. As radau tik tiek teisisko siai situacijai, gal kas zinote daugiau ? Lyg kazkada buvau rades net kazkokia vyriausybes patvirtinta tvarka siai situacijai spresti. Zodziu domina teisine informacija siai situacijai.
2. Kaip paprastai sprendziamas sis klausimas jei neiseina susitarti pirkejui ir pardavejui ? Pardavejas nenori pripazinti perduoto trukumo. Bet nenori veltis i mazai naudos duodancius teisminius procesus ir pyktis su pirkeju.

Labiausiai domina kokius argumentus (ypac teisinius) gali pateikti pardavejas pirkejui sprendziant sita klausima derybu keliu.

Aciuks
Tatu Tatu 1732
2004-10-13 10:50 Tatu
Šiaip mes visada pasakome ir draugiškai susitarėme, bet parašome prekių priėmimo aktą,nurodome trukumo kiekius ir pavadinimus, data, pasirašo 3 įmonės darbuotojai.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui