2003-07-23 22:29
Loreta
Buhalteriai tikrai neskaičiuoja gaminių savikainos.Tai gamybos vedėjų ir technologų darbas.
Šiek tiek galiu padėti.Kiekvienam gaminiui sudaromos kalkuliacinės kortelės,kuriose pagal pasirinktas receptūras išskaičiuojama gaminio sudėtis.Nustatoma,kiek kokių žaliavų - cukraus,pieno,sviesto,prieskonių ir kt.reikia sunaudoti gaminio vienetui ar jo kilogramui pagaminti.
Pvz.,kokiai bulkai pagaminti reikia 50g cukraus,200g miltų,50g varškės ir t.t.Tada išskaičiuojama,kiek šis kiekis žaliavų kainuos.Jei cukraus kg kainuoja 3,50 Lt,tai į šią bulką jo sudėsime už 0,18 Lt ,miltų 1kg kainuoja 1,30 Lt,tai į bulką jo sudėsime už 0,26 Lt.Ir t.t.išskaičiuojame visų sudedamų žaliavų vertę.Jų suma - ir yra tos bulkos savikaina.
Nežinau,ar paaiškėjo.