nekonkuravimo sutartis

G
gytte13 3
2008-08-01 13:10 gytte13
turiu darbo ir nekonkuravimo sutarti. Puse metu nedirbau nes gydziausi onkologine liga. grizus supratau kad per didelis kruvis.noreciau pereiti i lengesni darba, taciau i ta pacia sfera. darbo sut. nurodyta kad mokama alga plius priedas nekonkuravimo, taip pat numatyta bauda isejus. Ar del ligos isejus taip pat galioja sios baudo?
Loreta Loreta 28574
2008-08-01 13:29 Loreta 2011-09-11 05-55
Gytte13 - neaišku, kaip skamba tavo pasirašytoji nekonkuravimo sutartis. Tačiau jei žala nepadaryta, darbdavys neturi jokios teisės skirti baudos. Tuo labiau, jei jis nesutaikia tau lengvesnių darbo sąlygų. Pristatyk pažymą iš gydytojo, kad negali dirbti esamo darbo, ir prašyme atleisti prašyk, kad atleistų pagal DK 127 str. 2 dalį - gausi dar ir išeitinę kompensaciją.
Paskaityk šias konsultacijas
www.buhalteris.lt/index.php?cid=259&new_id=22424
www.infolex.lt/portal/start.asp?act=period&le...

Ir diskusijos mūsų forume
tax.lt/postt6926.html

Nei Darbo kodekse, nei Civiliniame kodekse apie baudas nekalbama, jei komercinė paslaptis nepaviešinama ir tuo įmonei nepadaroma žala. Kad būtų galima uždėti baudą vien tik todėl, kad išeinama iš darbo (o dar ir su svaria priežastimi) - to nenumato tie pagrindiniai darbo įstatymai.
Net 1.116 str. apie tai nekalbama:

1.116 straipsnis. Komercinė (gamybinė) ir profesinė paslaptis

1. Informacija laikoma komercine (gamybine) paslaptimi, jeigu turi tikrą ar potencialią komercinę (gamybinę) vertę dėl to, kad jos nežino tretieji asmenys ir ji negali būti laisvai prieinama dėl šios informacijos savininko ar kito asmens, kuriam savininkas ją yra patikėjęs, protingų pastangų išsaugoti jos slaptumą. Informaciją, kuri negali būti laikoma komercine (gamybine) paslaptimi, nustato įstatymai.
2. Informacija, kuri yra komercinė (gamybinė) paslaptis, ginama šio kodekso nustatytais būdais.
3. Asmenys, neteisėtais būdais įgiję informaciją, kuri yra komercinė (gamybinė) paslaptis, privalo atlyginti padarytus nuostolius. Pareigą atlyginti padarytus nuostolius taip pat turi darbuotojai, kurie pažeisdami darbo sutartį atskleidė komercinę (gamybinę) paslaptį, ar kitokios sutarties šalis, atskleidusi gautą komercinę paslaptį pažeisdama sutartį. Nuostoliais šiuo atveju laikomos paslapčiai sukurti, tobulinti, naudoti turėtos išlaidos bei negautos pajamos. Pajamos, gautos neteisėtai naudojant komercinę (gamybinę) paslaptį, laikomos nepagrįstu praturtėjimu.
4. Komercinę (gamybinę) paslaptį atskleidęs asmuo gali būti atleistas nuo atsakomybės, jeigu įrodo, kad paslapties atskleidimas pateisinamas visuomenės saugumo interesais.
5. Informacija pripažįstama profesine paslaptimi, jei ją pagal įstatymus ar sutartį privalo saugoti tam tikros profesijos asmenys (advokatai, gydytojai, auditoriai ir kt.). Šią informaciją tie asmenys gauna atlikdami jiems įstatymų ar sutarčių numatytas pareigas. Atvejus, kuriais profesines teises ir pareigas atliekant gauta informacija nepripažįstama profesine paslaptimi, nustato įstatymai. Dėl neteisėto profesinės paslapties atskleidimo padaryta žala atlyginama bendrais šio kodekso nustatytais pagrindais.

www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_...
G
gytte13 3
2008-08-04 19:10 gytte13
skamba taip kad prie atlyginimo mokamas priedas, uz tai kad nekonkuruociau su bendrove.o isejus is jos arba nedirbu vienus metus giminingoje imoneje arba sumoku 10 000 lt bauda.

lengvesnes darbo salygas suteikia tuo atveju jei kone per puse sumazina atlyginima.
Tess Tess 20234
2008-08-04 19:15 Tess
Rolanda Rolanda 6896
2008-08-04 20:08 Rolanda
Aš manau, kad painiojame dvi skirtingas savokas: komercinės paslapties saugojimo sutartis ir nekonkuravimo sutartis. Konkuravimas gali būti kelių rūšių (arba konkuruoti galima keliais būdais). Populiariausias - išeina darbuotojas iš darbovietės ir įsteigia savo įmonę, kuri užsiima tokia pat veikla, kaip ir jo buvusi darbovietė. Kitas būdas (kaip ir būtų šiuo atveju) - darbuotojas perviliojamas arba savo noru pereina į kitą įmonę, kuri yra jo buvusios darbovietės konkurentė (arba vykdo analogišką veiklą). Kokią komercinę paslaptį "išsineša" darbuotojas? Savo patirtį, ryšius, įgytą (keltą) kvalifikaciją ir t.t.. Tai - ne komercinės paslaptys.
G
gytte13 3
2008-08-05 11:50 gytte13
Rolanda visiskai sutinku kad komercines paslapties ir nekonkuravimo sutartys yra skirtingi dalykai.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui