Siūlomos didesnės baudos už apskaitos taisyklių pažeidimus

artas71 artas71 12027
2009-12-02 16:24 artas71 2011-09-11 06-31
www.delfi.lt/news/economy/business/buhalter...

Atvirai pasakius, nežinau kaip reaguoti. Ne paslaptis, kad yra piktybinių vadovų, kurie verčia "siūti baltais siūlais" apskaitos dokumentus. Didesnės baudos gali sumažinti norą
tuo užsiimti. Ir padidėjimas yra nemirtinas. O kaip jūs manote?

p.s: nežinau, negaliu suformuluoti vienasmeniškai, kaip turėtų reaguoti Nacionalinė Buhalterių Asociacija, gal būt reikia suformuluoti bendrą narių ( ir kitų buhalterių, aktyvių tax.lt narių) nuomonę.

p.s.s: prieš ką yra Asociacija- tai prieš smulkių, nereikšmingų pažeidimų, kurie nepadarė žalos biudžetui įtraukimą į Į 172 straipsnį. Jeigu bauda 500 Lt už tai kad vieną dieną pavėlavai pateikti FR0572, tada jau nafig...Rašysim ir į Seimą, Fin Miną, prokuratūrą, STT, ir biudžeto komitetui..
artas71 artas71 12027
2009-12-02 16:35 artas71
tiesa, vyriausybės posėdyje buvo diskutuota, tačiau kaip profesijos, kuriai būtų skirta bauda, neįvardinta:

www.vyriausybe.lt/lt/naujienos/posedziu-sprendimai/?nid=5725
Už pažeidimus apskaitant pinigines lėšas siūloma nustatyti didesnes baudas
2009/12/02

Siekdama diferencijuoti sankcijas už buhalterinės ūkinių operacijų apskaitos pažeidimus bei vykdyti efektyvią jų prevenciją, Vyriausybė siūlo Seimui keisti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.
Įvertinus šiandieninę situaciją ir atsižvelgiant į tokių pažeidimų pobūdį, pavojingumą ir mąstą, sankcija už buhalterinės ūkinių operacijų, piniginių lėšų ir materialinių vertybių apskaitos pažeidimus (galimybe disponuoti buhalterinėje apskaitoje neapskaitytomis lėšomis, mokėti darbo užmokestį „vokeliuose“) yra per maža.
Seimui patvirtinus kodekso pakeitimus, asmeniui, pažeidusiam buhalterinės ūkinių operacijų apskaitos taisykles (padarius nedideles klaidas), grėstų įspėjimas arba bauda nuo 100 iki 200 litų, tačiau didesnis sankcijų dydis numatomas už piniginių lėšų ir materialinių vertybių apskaitos taisyklių pažeidimą – bauda nuo 200 iki 500 litų (iki šiol už tai buvo baudžiama nuo 100 iki 200 litų). Be to, asmeniui, kuris tuos pačius pažeidimus padarė ne pirmą kartą, bus skiriama bauda nuo 500 iki 2000 litų.



Pvz. situacija; įmonė moka algas vokeliuose. Kas moka: ir patys vadovai, ir skyrių viršininkai, ir buhalteriai kartais. Ką baus - ką pagaus už rankos. Jei kasa tvarkoje, baudą gauna tas kas mokėjo, o ne vyr. buh. Na bauda dėl manęs tokiu atveju gali būti ir 10 000...
2009-12-02 17:29 seimosdziaugsmas
Su tokiomis baudomis - tai žingsnis atgal smile
Nieko kito protingesnio negali sugalvoti, kaip ta biudžetą surinkti.
O buvo puikus laikas, kai VMI rašydavo įmonei laiškeli, informuodama, kad įmonė peržiūrėtų darbuotojų atlyginimus, nes jų manymu, tie atlyginimai lyg ir atsilieka nuo statistikos duomenų smile
Kol kas manau, tų baudų skyrimas toks aptakus reikalas smile
Ne paslaptis, kad įmonėje viskam diriguoja direktorius, tai prie ko čia ta vargšė buhalterė, kuri nepajėgi pasakyti direktoriui, kad nemokės tokių pinigų. Direktorius tai tokiais piniginiais dalykais paprastai neužsiima.
Prasidės raganų medžioklė.
Kai kam reikės raminamų pasipirkti nemažai smile
vovere vovere 25997
2009-12-02 17:38 vovere
manau protingiau būtų pradėt akcininkus baust o ne buhalterius
Rainis Rainis 15057
2009-12-02 18:21 Rainis
Ypač pavojingos yra tokios formuluotės:
"sankcija už buhalterinės ūkinių operacijų, ... apskaitos pažeidimus"
Žinoma, žurnalistiniu variantu pasitikėti negalima, bet pagal tokią nuostatą galima bausti praktiškai už bet ką, net už tikrintojams nepatikusią kontuotę.
Kas dirba su alkoholiu ir tabaku, tas žino, kaip pavojinga yra MAĮ nuostata "už Alkoholio ir ... taisyklių pažeidimą". Garbusis VTAKTas sugeba už tokias smulkmenas iš tų taisyklių baudas po 4000 Lt siūlyti...
Loreta Loreta 28574
2009-12-02 18:26 Loreta 2011-09-11 06-31
Pirmiausia visame kame turi būti konkretumas. Turi būti aišku, kas ir už ką įmonėje atsakingas. Visa tai fiksuota vidaus darbo tvarkoje ir pareiginėse instrukcijose. Ne visada ir tas buhalteris skaidrus - turim nemažai piktnaudžiavimo pavyzdžių.
Žinot, savo pareiginę ruošiau itin kruopščiai pagal savo darbo pobūdį, pritaikydama konkrečiai situacijai. Ir tegul pabando kas mane prispaust dėl kokio nepadėto parašo ar nepadaryto veiksmo, kurio man nepriklausė padaryti.
Baudos - sutinku, kad priklausytų ne vien vadovui. Ne visada jis kaltas. Todėl ir turi būti aiškiai įvardinta kas ir už ką ir kokiomis aplinkybėmis. O ne taip, kad pakrauna baudą nė nepasivarginę išnagrinėti konkrečią situaciją. Tas pats dažnai dviprasmiškai drėbteli. Ir žinok paskui, čia tu kaltas, ar aplinkybės.
Paprasčiausiai nereikia kišt nagų į šūdą. Nereikia už vadovus rašinėt įsakymų, pildyt darbo sutarčių ir tabelių. Nereikia įmonės kasą laikyt savo nuosavu seifu. Ir išvis - buhalteris ne kasininkas (dažniausiai). Privalo būti aiškus pareigų pasiskirstymas.
Artai - kaip besuformuluotum, būtinai reikia reikalauti aiškumo ir konkretumo.
vovere vovere 25997
2009-12-02 18:31 vovere
būtų puiku Loreta, kad tave išgirstų, bet su mūsų seimo protu, konkretumo nė su žiburiu nerasi.
Cha-cha Cha-cha 5529
2009-12-02 18:39 Cha-cha
Man čia vaidenasi represinių laikų sugrįžimas. Tie skliausteliuose paminėti vokeliai tik priedanga tam, kad būtų priimtas įstatymas pagal kurį galės bausti net už tikrintojui pasirodžiusią netinkamą tušinuko spalvą. Nebuvo pas mus konkretumo ir nemanau kad kada nors bus.
P
Panaikinta 4554
2009-12-02 18:42 Panaikinta 2011-09-11 06-31
Siekdama diferencijuoti sankcijas už buhalterinės ūkinių operacijų apskaitos pažeidimus bei vykdyti efektyvią jų prevenciją, Vyriausybė siūlo Seimui keisti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą.
Pagal BAĮ 21 straipsnis. Atsakomybė už apskaitos organizavimą ir apskaitos dokumentų
išsaugojimą atsako ūkio subjekto vadovas, 11 str. Už buhalterinių įrašų teisingumą Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka atsako vyriausiasis buhalteris (buhalteris) arba struktūrinio padalinio, tvarkančio apskaitą, vadovas, arba kiti šio Įstatymo 10 straipsnyje nurodyti asmenys, kurie tvarko ūkio subjekto apskaitą.
Pagal BAĮ šiuos straipsnius yra atsakingas įmonės vadovas. Jei vyr.buhalteris įvykusias ūkines operacijas registruos teisingai, jokių baudų jis negaus. Kitas dalykas, reikėtų buhalteriams pamąstyti ir apie tai, kai įmonėje jie apsiima vykdyti kasininko pareigas, tuo tarpu grynieji pinigai yra direktoriaus ar kito darbuotojo kišenėje. Va tuomet jei kasoje likutis netiktų tai jau tikrai nuo baudos neišsisuktų. Nemanau, kad šis kodekso pakeitimas turėtų gąsdinti buhalterius, kurie dirba sąžiningai savo darbą. Manau, gal būt reikėtų papildomai save apsidrausti , dedant antspaudus kada buhalteriui pateikiami dokumentai, ypač tokių įmonių, kuriose popieriai yra nešami vos ne iki kito mėnesio galo.
Byla Byla 12118
2009-12-02 18:49 Byla
Kad kas nors sugalvotų nors kiek užtarti tą pagal darbo sutartį samdomą buhalterį ar kitą darbuotoją. Kad kas nors , kur nors, kokiame nors teisiniame akte nors vieną kartą "nemosuotų" baudomis . Niekas buhalterio negina, negina ir visų kitų darbuotojų nuo darbdavių savivalės. Ir vadovai gavę baudas jas "pasidalina" su buhalteriais, ypač ten kur atsiskaitoma "vokeliais" .
Bet šitos jų represijos vėl smogs didžiąja dalimi , sąžiningai dirbantiems buhalteriams ir įmonėms. Tų kur sėdi "šešėlyje" šitos jų sankcijos nė nepalies. Na gal kokį vieną , žioplesnį. Kol bus tokie galvočiai seime, kol bus įstatyminis jovalas, tol bus ir "šešėlis" . Jie bando kovoti su vėjo malūnais o kenčiame visi.
2009-12-02 18:58 seimosdziaugsmas 2011-09-11 06-31

artas71 rašė: Seimui patvirtinus kodekso pakeitimus, asmeniui, pažeidusiam buhalterinės ūkinių operacijų apskaitos taisykles (padarius nedideles klaidas), grėstų įspėjimas arba bauda nuo 100 iki 200 litų,

Ką reiškia nedideles?
Praktiškai kiekvienoje įmonėje rasi ką bausti - pradedant sandėlininką ir baigiant vyr. buhalterį.

rašė: tačiau didesnis sankcijų dydis numatomas už piniginių lėšų ir materialinių vertybių apskaitos taisyklių pažeidimą – bauda nuo 200 iki 500 litų . Be to, asmeniui, kuris tuos pačius pažeidimus padarė ne pirmą kartą, bus skiriama bauda nuo 500 iki 2000 litų.

Ir čia ne konkretinama - apsiriksi įmušti į keletu centu ir visai neįmuši 500 LT - baudos tokios pačios būs. Ar paliks tai nuspręsti tikrintojui?
Mano supratimu, priėmus tą pakeitimą, tai jau kiekviena įmonė galės laukti savo eilės patikrinimui ir ruošti pinigėlius baudoms mokėti.
Čia kaip su policija kelyje - kai nori, tai visada ras prie ko prikibti, net ir prie to lenciūgėlio :)
Loreta Loreta 28574
2009-12-02 19:13 Loreta
Man neramu dėl daugelio pastaruoju metu priimamų sprendimų. Įvairūs finansavimo fondai - labai gerai. Bet...
Nekalbėsiu apie tai, kur nuplaukia didžioji liūto dalis ES paramos. Šiandien teko išgirsti vieną tokį sakinuką iš vienos įmonės savininko "bent pinigo pasiplėšim". Tą pasiplėšimą siūlo darbo birža
www.ldb.lt/Informacija/Apie/Naujienos/Use...
Jeigu viskas būtų skaidru, kruopščiai išsiaiškinus, ar tikrai tai, o ne kitai įmonei gyvybiškai svarbesnė tokia parama - viskas būtų OK.
Betgi, ką reiškia tokia nuostata, kad darbuotojai savo įmonėje galės dirbti viešuosius darbus vietoj to, kad būtų atleidžiami ar išvaryti nemokamų atostogų? Tipo - bent pusmečiui... Netgi neatmetama galimybė, kad tas pats darbuotojas galės dirbti pagal 2 darbo sutartis toje pačioje darbovietėje.
Nu jomajo, kur čia ne piktnaudžiavimas iš darbdavio pusės, o ir kur biržos protas??? Nematys tie žmonės tų pinigėlių, tikrai nematys. Nusės jie darbdavių kišenėse, o žmonės ir toliau dirbs tai, ką dirbo iki šiol. Ir jokių viešųjų...
Va čia tai piktnaudžiavimas. Ir ką tokiu atveju daryt buhalteriui? Apsimest, kad jis nemato ir negirdi?
Byla Byla 12118
2009-12-02 19:17 Byla
Darbo biržos jau nuo spalio mėnesio šituos dalykus "emailina" per įmonių vadovų paštus.
artas71 artas71 12027
2009-12-02 20:40 artas71 2011-09-11 06-31

seimosdziaugsmas rašė: ....Ką reiškia nedideles?
Praktiškai kiekvienoje įmonėje rasi ką bausti - pradedant sandėlininką ir baigiant vyr. buhalterį.
.........................
.............. 500 LT - baudos tokios pačios būs. Ar paliks tai nuspręsti tikrintojui?
Mano supratimu, priėmus tą pakeitimą, tai jau kiekviena įmonė galės laukti savo eilės patikrinimui ir ruošti pinigėlius baudoms mokėti.
Čia kaip su policija kelyje - kai nori, tai visada ras prie ko prikibti, net ir prie to lenciūgėlio :)



[quote:606bcfe5c2="Nacionalinė Buhalterių Asociacija 2009.11.16"="Nacionalinė Buhalterių Asociacija 2009.11.16"]Gerbiami Tax.lt nariai

Nacionalinė Buhalterių Asociacijos valdyba konstatuota, kad kai kurių apskričių Valstybinė mokesčių inspekcija pamiršo pažadus apie "būti pagalbininku" mokesčių mokėtojui. Vis dažniau už smulkius pažeidimus taikomos piniginės baudos. Jos taikomos net toms įmonėms, kurios per ilgą savo veiklos laiką pirmą kartą ne laiku pateikė deklaraciją, nors mokesčiai ir buvo sumokėti laiku, o deklaruota mokesčių suma yra apskaičiuota teisingai. Taikomas ATPĮ 172(1) straipsnis.
Ataskaitų ir dokumentų apie savo (fizinio asmens), įmonės, įstaigos arba organizacijos pajamas, turtą, pelną ir mokesčius pateikimo tvarkos pažeidimas bei mokesčių vengimas

Fizinių asmenų, įstaigų arba organizacijų vadovų ir vyriausiųjų finansininkų (buhalterių), individualių įmonių savininkų, asmenų, įgaliotų tvarkyti ūkinių bendrijų reikalus, uždarųjų akcinių bendrovių ir akcinių bendrovių administracijos vadovų, .... įmonės, įstaigos arba organizacijos pajamas, turtą, pelną ir mokesčius pateikimo tvarkos pažeidimas, neteisingų duomenų apie pajamas, turtą, pelną ir mokesčius pateikimas –

užtraukia įspėjimą arba baudą nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų litų.

Asociacija labai prašo tų įmonių buhalterius, pateikti informaciją apie baudos skyrimo aplinkybes. Tačiau mes pasižadam, kad išskyrus apskritį, JOKIA KITA informacija susitikime su Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos pareigūnais apie baudos skyrimą ( įmonė, miestas, baudos dydis ir pan) nebus pateikta. Tai reikalinga problemos mastui nustatyti - ar tai jau tampa masiniu reiškiniu.

Jūsų pateikta informacija gali padėti sutramdyti įsisiautėjančius kai kurių apskričių VMI, taip Jūs pagelbėsite savo kolegoms, kuriems gal būt dabar sprendžiamas likimas - skirti ar neskirti baudas.

Būkime solidarūs, neleiskime atgyti skandalingai pagarsėjusioms G. Vagnoriaus "žiauriosioms akcijoms".[/quote]
Byla Byla 12118
2009-12-03 07:11 Byla 2011-09-11 06-31
Labas rytas. Mes už klaidą ką tik gavome 800 Lt baudą pagal kalbama apie "protingumo" principus. Pritaikė "lengvinančias" aplinkybes ir nubaudė. Nors yra galimybė ir nebausti . O tarpusavyje ten dirbantys specialistai nurašo poelgį visai paprastai " atėjo senmergė, čia ji pas mus labai neseniai dirba, mes su ja nesusišnekame" . Geriau jau būtumėm nepateikę tavrkingai dokumentų, tada būtų neradę, ir nebūtų nubaudę. Kai dedasi tokie dalykai, imi galvoti būtent taip.
L
Linda6 11854
2009-12-03 07:16 Linda6
...koks ten protingumo kriterijus...prasideda gedimino laikai... smile
Samajana Samajana 6091
2009-12-03 08:00 Samajana 2011-09-11 06-31

Loreta rašė: Nematys tie žmonės tų pinigėlių, tikrai nematys. Nusės jie darbdavių kišenėse, o žmonės ir toliau dirbs tai, ką dirbo iki šiol. Ir jokių viešųjų...
Va čia tai piktnaudžiavimas. Ir ką tokiu atveju daryt buhalteriui? Apsimest, kad jis nemato ir negirdi?

Nepulk jau taip...Tie pinigai darbdaviams ir skirti...Šita priemonė skirta tam, kad sulaikyti darbdavius nuo žmonių atleidinėjimo...kad sunkmečiu darbdaviui palengvinti naštą, kuri jį nepakeliamai slegia nuoširdžiai besirūpinant dirbančiuoju... smile
Tik galva ratais eina, neišmanau kokių tų viešųjų darbų prigalvoti tiems, kurie pradės ne "pilnu" dirbti. smile Aš tau galiu garbės žodį duoti, kad visus pinigus žmonėms atiduosim iki ct...bele mums reikia...tik padėk sugalvoti
Byla Byla 12118
2009-12-03 09:02 Byla
Ką tik gavau "užduotį" iš darbadvio išsiaiškinti dėl šių darbų. Išsiaiškinau. Ne taip jau čia viskas įmanoma kaip darbdviams atrodo. Na nebent jie turi savo kelių ha teritoriją, begalę pastatų kuriuos reikia remontuoti. Bet buhalteriui vėl prisideda darbo: suruošti projektą, sudaryti naujas darbo sutartis, pateikti darbo laiko apskaitos žiniaraščius DB . Darbo birža kompensuoja MMA iki 100% už tuose darbuose dirbtą laiką. Bet jei įmonei statybinės medžiagos tų darbų atlikimui kainuos kelis ar kelioliką tūkstančių, tai ar verta tada to imtis ? Jei nėra darbo tai kam remontuoti patalpas? O žmogus daugiau tikrai neuždirbs. Be to, kaip spaudėją paversti statybininku ? Nesueina čia galai. Ną teritoriją šluoti tai jis gal ir gali, bet lipti ant stogo ar remontuoti griūvančias sienas tai jau tikrai nelabai.
Samajana Samajana 6091
2009-12-03 09:18 Samajana 2011-09-11 06-31

Byla rašė: Jei nėra darbo tai kam remontuoti patalpas? O žmogus daugiau tikrai neuždirbs. Be to, kaip spaudėją paversti statybininku ? Nesueina čia galai. Ną teritoriją šluoti tai jis gal ir gali, bet lipti ant stogo ar remontuoti griūvančias sienas tai jau tikrai nelabai.

Kažin kodėl jau ne? Kodėl buhalterė negali ant stogo lipti ?...gali ir dar kaip...ir ravi, jeigu apsamanojęs.Idėją davei...O lapus aišku irgi išsivežti paskubėjot...
Tai kaip suprantu...tu "bugaltere" tuojau dirbsi vieną val. į dieną ?
Užteks tiek paraiškai užpildyti...
O remontuoti reikia negriūvančias sienas...tik su fairy ir kempine, kad teigiamo ekonominio efekto neduotų reikia žiūrėti... smile
Petronele Petronele 18327
2009-12-03 09:24 Petronele 2011-09-11 06-31

Samajana rašė: ...ir ravi, jeigu apsamanojęs.Idėją davei...O lapus aišku irgi išsivežti paskubėjot...

Lapų galima vėl užsivežti, liepti nudažyti žaliai ir prie šakų atgal priraišioti.
Tik jau čia nelabai į temą mes smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui