Kulinariniai receptai

Petronele Petronele 18325
2010-11-13 16:33 Petronele 2011-09-11 07-01

Loreta13 rašė: Ir aš, ir aš smile smile :))))

Irgi susigundėt išbandyt? Jei iš pirmo karto gavosi, tai čia jau įgimtas talentas, galima sakyt :)
Aš tai giriuosi, su mieline tešla baisiai nesudraugauju, tai man labai smagu matyt, kaip ta duonelė gražiai iškyla :)
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 16:34 Elvusia
Na, mergaitės, sužavėta :)
2010-11-13 16:38 vvirginija1 2011-09-11 07-01

Petronele rašė: tik rūgštoka man,
Jei norit mažiau rūgštumo dėkit mažiau ruginių miltų o daugiau kvietinių, ir viskas bus gerai tada smile Mano receptas yra ant kilogramo miltų dedu 250g ruginių ir 750g kvietinių, ir tada pats tas, nes aš irgi nemėgstu rūgščių...
L
Loreta13 30842
2010-11-13 16:49 Loreta13 2011-09-11 07-01

Petronele rašė: Irgi susigundėt išbandyt?
Visi kepa ir aš susigundžiau... :))
Raugą pradėjau gamint trečiadienį.
Šiandien kepiau.
Pradžiai nedariau jokių "vykruntasų".
Pasinaudojau Malsenos receptu.
Tik nedėjau tiek daug druskos ir cukraus daug mažiau.
Įmaišiau pora saujų avižinių dribsnių, maltų linų sėmenų.
Psio :))
Na ir turiu neblogą formą kepimui.
Tokią Tupperware plastmasinę.
Joje viskas puikiai iškepa.
Žodžiu plutelė tokia, kokia reikia.
Ir skonis puikus
Net kvapas į mano močiutės duoną, kurią atsimenu iš vaikystės, šiek tiek panašus.
Žodžiu...norėjau raugą padėt į šaldytuvą, bet nesusilaikiau - dar pribėriau miltų ir vandens.
Ir šiandien vakare vėl kepsiu :)))
Bus į darbą ką nusinešt.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:01 Elvusia 2011-09-11 07-01

vvirginija1 rašė:

Petronele rašė: tik rūgštoka man,
Jei norit mažiau rūgštumo dėkit mažiau ruginių miltų o daugiau kvietinių, ir viskas bus gerai tada smile Mano receptas yra ant kilogramo miltų dedu 250g ruginių ir 750g kvietinių, ir tada pats tas, nes aš irgi nemėgstu rūgščių...

Dėl to rūgštumo: dar, galvoju, gal cukraus pamažinai?
Kažkur skaičiau, kad kai suplyšta duonos šonas - išeina rūgštis ir duona nebūna rūgšti.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:04 Elvusia 2011-09-11 07-01

Loreta13 rašė:
Tokią Tupperware plastmasinę.

Hm, turiu ir aš Tupperware lyg ir tortui gaminti formą.
Tokia apvali, su išimamu dugnu. Kekso su skyle viduje formos.(Uch, kaip paaiškinau) :)))
Kai pirkau, lyg ir sakė, kad galima kepti orkaitėje. Bet taip niekad ir neišbandžiau.
Kokia pas jus?
L
Loreta13 30842
2010-11-13 17:06 Loreta13 2011-09-11 07-01

Elvusia rašė: Kokia pas jus?
Neee.
Čia speciali orkaitei.
Laiko +270.
Turiu jas dvi :))))
Šią mažesnę, ir didelę. [img]http://www.part.lt/img/fddd9c50e3f23272f07982cb029c452d774.bmp[/img] http://www.tupperware.lt/16.htm#
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:21 Elvusia
Aaaaa, aišku.
Ačiū, Loreta13.
Vadinasi, kartkartėmis nugraibysiu voratinklius ir toliau sau dūlės mano bereikalingas pirkinys :))
L
Linda6 11854
2010-11-13 17:35 Linda6
Mergaitės, kaip pasigaminti raugo.Nemoku.Gal receptuką turit?
L
Loreta13 30842
2010-11-13 17:39 Loreta13 2011-09-11 07-01

Linda6 rašė: Mergaitės, kaip pasigaminti raugo.Nemoku.Gal receptuką turit?
Man pavyko pagal Malsenos receptą:
1 stiklinę viso grūdo ruginių miltų sumaišyti su 1 stikline vandens (kambario temperatūros). Maišyti šaukštu iki grietinės tirštumo masės, tirštumą galima reguliuoti papildomai įpilant vandens). Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir padėti šiltai (apie 25°C temperatūroje) rūgti 72 valandoms (3 paroms). Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas.
www.malsena.lt/lt/receptai/juoda-duona/lietuv...
Pažiūrėk paveiksliukus, arba filmą :))
L
Linda6 11854
2010-11-13 17:40 Linda6
Ačiū Loreta smile
L
Loreta13 30842
2010-11-13 17:41 Loreta13 2011-09-11 07-01

Linda6 rašė: Ačiū
Tik tų viso grūdo miltų nusipirk Maximoje.
Vos ne deficitas dabar.
Eilėj iš 3 moteriškių prie lentynos stovėjau, kol pasiėmiau :)))
2010-11-13 17:44 vvirginija1 2011-09-11 07-01

Loreta13 rašė: Tik tų viso grūdo miltų nusipirk Maximoje.
Nu jūs man paaiškinkit kuo skiriasi viso grūdo miltai nuo įprastų? smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:46 Elvusia
Viso grūdo miltai gaunami sumalant valytus sveikus grūdus; šiuose miltuose yra visos grūdui būdingos sudėtinės dalys (luobelės, endospermas, aleurono sluoksnis ir gemalas) proporcijomis, būdingomis sveikam grūdui. Vadinasi, visos grūde esančios vertingos medžiagos patenka į miltus, kai tuo tarpu gaminant įprastinius miltus luobelės, aleurono sluoksnis ir gemalas yra pašalinami.

Pasaulyje yra atlikta daugybė tyrimų, įrodančių viso grūdo miltų naudą žmogaus sveikatai. Juk jie yra tarsi maistinių medžiagų, biologiškai aktyvių junginių ir skaidulinių medžiagų kompleksas, pasižymintis labai efektyviu teigiamu poveikiu mūsų organizmui. Skaidulinės medžiagos, esančios viso grūdo miltuose, laikomos puikia širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, virškinamojo trakto ligų, svorio sutrikimų ir kitų negalavimų prevencine priemone.

Viso grūdo miltai gali būti malami tik iš labai kruopščiai atrinktų, sveikų ir geros kokybės grūdų. Viso grūdo miltus rekomenduojama laikyti šaltai, kadangi dėl gemale esančių riebalų šie miltai greičiau genda ir gali apkarsti.
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:47 Elvusia
Viso grūdo miltai, kaip suprantu - rupūs.
O duonelei būtent tokie ir tinkamiausi.
L
Loreta13 30842
2010-11-13 17:55 Loreta13 2011-09-11 07-01

Elvusia rašė: Viso grūdo miltai, kaip suprantu - rupūs.
O duonelei būtent tokie ir tinkamiausi.
Taip.
Ir be to jie ruginiai.
O tie baltieji, pyraginiai - kvietiniai.
Močiutė visada duonelę iš ruginių miltų kepdavo.
O pyragus, babkas visokias - kvietinių.
Nors, reik manyt, tais laikais ir grūdai, ir miltai kitokie būdavo :))
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-13 17:59 Elvusia
Taigi niekas miltų taip nesumaldavo į miltus :)))
Duonelei ( gaila, mama jau atsigulus - paklausčiau) kokie ten būdavo naudojami: valcuoti, gal :)
O gal kažką maišau :)
2010-11-13 18:05 vvirginija1 2011-09-11 07-01

Loreta13 rašė:
Ir be to jie ruginiai.
O tie baltieji, pyraginiai - kvietiniai.
O kvietinių viso grūdo nebūna?
L
Loreta13 30842
2010-11-13 18:05 Loreta13
Dar, sakiau pirksiu salyklo.
Tada dar skanesnė duonelė gausis.
Yra ir kitokių gundymų:))
www.delona.lt/duonos-kepimui,58.html
L
Loreta13 30842
2010-11-13 18:13 Loreta13 2011-09-11 07-01

vvirginija1 rašė: O kvietinių viso grūdo nebūna?
Gal ir būna.
www.malsena.lt/lt/produktai/profesionalams/kv...
Bet lietuviai kaip tik didžiuojasi juoda duona.
Baltą kepa visas pasaulis :))
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui