Tax.lt narys Laimusia

L
Tax.lt narys nuo
2004-03-19
Laimusia
forume parašė 11 žinučių

Naujausios žinutės:

2004-04-01 22:40 Bendra » DEL TABELIO... » #73146
Dėl 2-os eilutės.
DK 159 straipsnis 5 punktas.. Papildomų ir specialių pertraukų skaičius, trukmė ir poilsio vieta atsižvelgiant į konkrečias darbo sąlygas nustatomi kolektyvinėse sutartyse bei darbo tvarkos taisyklėse.

Tiesą pasakius, nežinau, apie patį Vyriausybės nustatymą dėl pertraukėlių (kam jos privalomos ir kiek), bet kadangi mano įmonėje darbo taisyklėse numatytos 15 min. pertraukėlės ofisiniams darbuotojams, tai kovo mėn. pažymėjau jas 0.25 (15/60)

Kaip rašiau, prisiverčiau paskambinti į darbo inspekciją, nepasakyčiau, kad ir man viskas iki galo paaiškėjo. Kalbėjo kalbėjo "vokrug do okola", kol konkrečiai nepaklausiau "tai kur žymėti pertraukėles ir kaip" tai tada pasakė, kad antroje eilutėje ir su kableliais. O kaip jas sumuoti? Taip ir nežinau, susumavau tam laukelyje kur iš viso valandu (2 laukelis dešinėje)

O dėl komandiruočių tai kaip ir sakė inspektorius, 3 eilutėj žymiu raidėm K, o balanse kur sutartiniai žymėjimai rašau K, po to dienas ir valandas .
Beje, manau, kad komandiruotes vis dėl to galima žymėti kaip ir anksčiau, nes Vyriausybės nutarime dėl darbo laiko apskaitos žiniaraščių, trečiojoje eilutėje yra žodelis "siūlome žymėti". Manau tai nėra privaloma.


Šiaip tai siūlau užsipildyti panašiai kaip parašiau, o vėliau manau tikrai dar bus kokių išaiškinimų www.vdi.lt puslapyje (pan. kaip ir su forma FR0466, pildžiau pamėnesiui, vargau, o kovo mėn. atsirado išaiškinimas, kad galima pildyti du vienoje eilutėje už visus metus.)
2004-03-30 23:31 Bendra » del tabelio sutartiniu zymejimu » #72425
NAVI,

apie tabelį ką tik rašiau skyrelyje Dėl tabelio...

Nesunku, pasikartosiu: (išsiaiškinau paskambinusi į Darbo inspekciją)

1 eilutėje rašomas faktiškai dirbtas laikas (žymime pvz. 8; prieššventinę dieną žymim 7 val., bet apmokam už 8 val.; 0.5 etato darb. prieššventinė diena netrumpinama. ), bei neatvykimai į darbą (ligos, gimdymo atostogos, atostogos ir t.t žymim sutartiniais ženklais).

2 eilutėje rašome pertraukėles, kurios įskaitomos į darbo laiką (jos būna numatytos įmonės vidaus taisyklėse). Pvz. įmonėje yra numatyta pertraukėlė 15 minučių, tai reikia žymėti pasivertus valandomis (0.25).
Pietų pertrauka pagal Darbo kodeksą neįskaitoma į darbo laiką, tad jos žymėti nereikia.

3 eilutėje pildome komandiruotes K raide.

Jei darbuotojas vyksta į komandiruotę, tai pirmoje eilutėje užpildome 8 val., o trečioje pažymime K raide.

2 ir 3 eilutės yra skirtos parodyti darbo laiko pasiskirstymui.

Patiko inspektoriaus komentaras: viskas yra paaiškinta Vyriausybės nutarime VŽ, o po to pridūrė, tiesą pasakius man tame išaiškinime niekas neaišku. Geras, a ne ?
smile
2004-03-30 19:03 Bendra » DEL TABELIO... » #72387
Apie trečią eilutę:

Trečioj eilutėj žymi K raidę, o 1 eilutėj tą pačią dieną 8 val., nes komandiruotės yra faktiškai dirbtas laikas. Antra ir trečia eilutė skirta parodyti kaip pasiskirsto darbo laikas.
Kas dėl pietų pertraukos, tai pagal Darbo kodeksą, tai nėra pertrauka, kuri įskaitoma į darbo laiką, todėl jos čia žymėti nereikia. Čia (t.y. 2-oje eilutėje ) žymima tik pertraukos, kurios įskaitomos į darbo laiką (jos būna numatytos įmonės vidaus taisyklėse (pvz. įmonė, kurioje aš dirbu, operatorėms nustatyta 8 valandoms darbo 1,1 val pertraukėlių, taip joms ir žymėsiu; visiems kiteiems darbuotojams numatyta 15 min. pertraukėlė, tad jiems žymėsiu 0.15 val.)
Laima
2004-03-30 09:31 Bendra » DEL TABELIO... » #72039
Vakar skambinau į darbo inspekciją dėl tabelių. Štai ką išsiaiškinau.

Pirmoj eilutėj rašomas faktiškai dirbtas laikas, pvz. 8 val., bei neatvykimai (atostogos, ligos, vaiko priežiūra).
Antroj eilutėj, rašomos pertraukėlės, kurios įskaitomos į darbo laiką. Pvz. mūsų įmonės vidaus taisyklėse numatyta per dieną viena pertraukėlė 15 min. Tas minutes reikia išsireikšti valandomis ir rašyti antroje eilutėje, t.y. 0,25. Exel tikrai tai leidžia rašyti, tieiog parašius skaičių reikia paspausti mygtuką .0 (įrankių juostoj)
.00

Trečioj eilutėj zymimos komandiruotės simboliu K.

Prieššventinę dieną, vietoj 8 val., bus 7 val.; 0,5 etato prieššventinės dienos laikas netrumpinamas.

Geras komentaras buvo inspektoriaus: pasiskaitykit išaiškinimą Valstybės žiniose, nors aš pats jame nieko nesupratau smile
2004-03-29 16:52 Pelno mokestis » FR 0466 19 langelis » #71933
Austa,

manau, kad tau naujos formos nereikia, nes šios pažymos nešti į mokesčių inspekciją tau nereiks, tu tik pagal ją užsipildysi Deklaraciją. Daugumoj įmonių, kiek girdėjau, tai net nevargsta, užpildo duomenis ant paprasto lapo: kiek priskaičiuota, kiek pritaikyta ir kiek išmokėta.

Kam nors galbūt svarbi informacija (bent jau manęs daug kas darbe klausia). Kokią sumą rašyti deklaracijoj "Taikytinas " ar iš pažymos FR0466, ar ne?
Tai va, pažymoj FR0466 įrašyta kokį (pvz. jei dirbi metus įmonėje, vaikų neturi, tai bus 290x12 = 3480 Lt)
2004-03-24 16:14 Bendra » Atostogų rezervas » #70767
Nei pavariau, nei čia ką, auditorių instrukcijom remiuosi, o dėl sąskaitų plano, tai daugiau mažiau įmonės pačios susidaro remiantis pavyzdiniu, šiaip iš esmės parašei tą patį ką ir aš, Angelka.

Kas liečia laikotarpį, tai darau tą patį rugsėjo pabaigai, nes ateina auditas ir to reikalauja, o metų pabaigoje iš naujo susiskaičiuoju ir koreguoju, jei gaunasi daugiau sąnaudų, papildomas įrašas skirtumui, jei 09 mėn. buvo didesnė suma nei 12 mėn. gavau, tai koreguoju per 5 klasę:

1) jei 12 mėn. gaunasi didesnis skaičius tai įrašas:

D 6103 Sukaupti atostoginiai (skirtumas tarp 12 mėn. ir 9 mėn. gautų skaičių)
K 4901 Sukauptos sąnaudos

2) jei 12 mėn. gaunasi mažesnis skaičius:

D 4901 Sukauptos sąnaudos
K 512 Neapmokestinamos nerealizacinės pajamos

Irgi auditorių išaiškinimas
2004-03-24 15:09 Bendra » Ar yra galimybiu zmogui be patirties pradeti tvarkyti apskaita nuo nulio? » #70735
Šansų išmokti tikrai yra, ir tikrai manau, susitvarkysi, iš savo patirties žinau. Kol mokiausi, pilnai taip ir nesuvokiau nei tų sąskaitų korspondencijų, sunku buvo susivokti visose ataskaitose, tiesą pasakius kai spręsdavom uždavinius su korespondencijom, beveik visada nusirašydavau.
Mokesčių įstatymų, tarifų ir kt. irgi neišmoksi, jie nuolat keičiasi, tiesiog reikia sekti pasikeitimus internete (pvz. www.lrs.lt; www.vmi.lt).
Kursai turėtų padėti, susidarysi bendrą vaizdą.
Gerą pagalbininką pradžiai vis dėl to gerai būtų turėt, o jei ką, rašyk į forumą, padėsime.

O šiaip darbas įdomus, nėr kada nuobodžauti, tik spėk sekti pasikeitimus, išaiškinimus ir t.t.
Tai sėkmės tau smile smile smile smile
2004-03-24 14:22 Bendra » Atostogų rezervas » #70701
Aš skaičiuoju taip:

surašau į Exel visų dirbančių darbuotojų sąrašą 12 mėn. 31 dienai.
Šalia susirašau jų priėmimo datas ir pasiskaičiuoju kiek kiekvienam darbuotojui priklauso atostogų (jau su visais koeficientas 0,7 ir t.t), minusuoju kiek turėjo atostogų, tada susirašau prie kiekvieno darbuotojo vidutinį darbo užmokestį (paskutinių 3 mėn. darbo užmokesčio, t.y. spalio-gruodžio mėn.). Priklausančių atostogų dienas dauginu iš vidutinio d.u.
Vienu žodžiu pasiskaičiuoju kiekvienam darbuotojui kompensaciją už nepanaudotas kasmetines atostogas (laikausi prielaidos, kas būtų jei gruodžio 31 d. visi darbuotojai būtų atleisti).

Gautą sumą dauginu iš 31%, gaunu sodros mokesčio sąnaudas.

Korespondencija:

D 6103 Sukauptos atostoginių sąnaudos
K 4901 Sukauptos sąnaudos

Šios sąnaudos bus didinančios apmokestinąmąjį pelną.

Sekmes smile
2004-03-24 10:03 Bendra » tabeliai » #70551
Soffy, tikrai skaičiau šiuos išaiškinimus, iš ten ir sužinojau, kad keičiasi tabeliai, bet kadangi ne viską supratau, dėl to ir kreipiausi i jus, nes noriu pasitarti smile
2004-03-24 07:40 Bendra » tabeliai » #70456
Ačiū dsamb už patarimą, panaršiau forume "Reikia tabelio", bet ten neradau informacijos kaip vis dėl to pildyti tas kitas 2 papildomas eilutes. Pavyzdžiuose tos eilutės paliktos tuščios, ar tose įmonėse nėra pertraukėlių, ar tiesiog nepildė tų eilučių.
Be to, prikabintuose failuose visur rašo, kad kovo mėn. viso valandų 176, o buhalterio kalendoriuje, nurodytas darbo valandų skaičius kovo mėn. 175 val.
Būkit geri, kas išsiaiškinot dėl papildomų eilučių, parašykit. Pati aš tų tabelių nepildysiu, bet turiu išaiškinti skyrių vadovams kaip juos pildyti.
Labai lauksiu pagalbos

Aciu
2004-03-23 09:02 Bendra » tabeliai » #70310
Sveiki visi,

gal kas nors jau pildė ar aiškinosi kaip pildyti naujos formos, kuri įsigaliojo nuo kovo 1 d., darbo laiko apskaitos žiniaraštį?

Dabar vienam darbuotojui skirtos 3 eilutės ir neaišku ką kur rašyti.
Pirmoj eilutėj kaip ir anksčiau dirbtas laikas rašomas valandomis.
O kur rašyti komandiruotes ar į 1 eilutę K raidę kaip ir anskčiau ir skaičiuoti kaip dirbtą laiką, ar į 3 eilutę?

Antroj eilutėj, supratau, kad reikia įrašyti pertraukėles, kurios numatytos įmonės vidaus taisyklėse. O kaip rašyti, jei įmonės taisyklėse numatyta 1 pertraukėlė 15 min? Į tabelį rašyti 0,25 (valandos) ?
Operatoriams įmonėje skirta 8 valandoms - 1,1 val pertraukėlių, o kaip su tais kurie dirba 0,5 etato? Išsiskaičiuoti?

Ir dar vienas klausimas, dėl prieššventinų dienų, kai darbo laikas sutrumpinamas 1 valanda. Juk mokama už 8 valandas, tai gal ir žymėti reikia 8 valandas, ar rašyti 7 valandas, bet mokėti už 8 val.

Iš anskto dėkoju už pagalbą smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui