Elektroninis parašas sodros deklaracijose nuo 2008.01. Visa teisa apie e.parašą

Petronele Petronele 18325
2007-10-18 11:07 Petronele 2011-09-11 05-35

Spanguole rašė: ypač Klaipėdiškiai apsidžiaugtų tokia perspektyva smile (ta prasme tie, kuriems 2-3 šimtai km iki Vilniaus)

Kodėl gi ne, dar meetą ta proga suorganizuosim. smile
Rolf Rolf 17196
2007-10-18 11:08 Rolf 2011-09-11 05-35

renatab rašė: Grįžau iš seminaro šia tema. Išvada gražiai skamba - sertifikatas suteikiamas fiz. asmeniui. Vadinasi - jei dirbi keliose įmonėse - vieną darbdavį įtikinsi nupirkti . O kitiems pasiūlysi nuomotis. Dar užsidirbsim.


O jei sugalvosi išeiti iš darbo, tai turėsi darbdaviui grąžinti pinigus už sertifikato įsigijimą, panašiai kaip su darbuotojo mokymui, kvalifikacijos kėlimui, stažuotėms patirtomis išlaidomis. smile
V
VaivaP 65
2007-10-18 11:13 VaivaP 2011-09-11 05-35

maladec rašė:

Tikriausiai prades aiskinti, kad teikiant deklarcijas VMI prisijungimas per bankine sistema ir yra elektroninis parasas, nesvarbu kad pacioje deklaracijoe nera jokiu pedsaku pagal kurias galima atpazinti deklaracijos teikiancio asmens tapatybe. Yra tik prisijungimo pries sistemos faktas, o tam reikai tik zinoti keleta spaltazodziu. Jeigu po keleriu metu kils gincas ir reikes irodyti, kad ta nepasirasyta deklaracija uspildete Jus, bus tikrai sunku tai padaryti, tokia praktika jau yra Svedijoje ir kituose ES salyse. Galima bus irodyti tik ta, kad tas kas turejo bankinius slaptazodzius prisijunge prie sistemos, pacioje deklaracijoje kaip minejau jokiu pedsaku nelieka.

Vienas protingas vadovas seminare praeitais metais pastebejo: kodel as zmogui, kuris pildo deklaracijas imoneje turesiu suteikti prisijungima prie bankines saskaitos, jis turi tik teikti deklaracijas, prie ko cia bankas?



Kaip perduoda dabartinius slaptažodžius, taip perduos ir tas korteles, jei norės. O kaipgi Sodra ar VMI gali užtikrinti neelektroninio parašo tikrumą, ne notaro akivaizdoj gi deklaracijos pasirašinėjamos?

O tas vadovas, jūsų minėtas, visai neprotingas. Visai nebūtina jungtis prie deklaravimo sistemos per direktoriaus banko sąskaitą. Galima sudaryti sutartis VMI, galima per savo sąskaitą.
S
Spanguole 808
2007-10-18 11:20 Spanguole 2011-09-11 05-35

prosas rašė:

Spanguole rašė: Nostojasčij molodec, tolko nemnožka pisat naučetsa i budet nepovtorimyj.

Nežinote, neskliskite erezijų!

O juk jis teisus dėl elektroninio parašo :)
Mes jo dabar nenaudojam.
Mes būtent identifikuojam tik prisijungimą prie sistemos.
O tai visai kas kita.


Prosai - indentifikacija irgi yra viena iš el.parašo versijų. (Bakalaurą padėjau rašyti iš to, tai patikėkit, teko susipažinti su visomis šitomis sistemomis smile )

Bet nėra čia ko ginčytis - faktas tas, kad geroji sodra eilinį kartą nori ant svetimos kupros į rojų. smile Kažkodėl VMI(nors irgi nedegu meile šiai įstaigai) nereikalauja mokėti už el.deklaravimą ir manau džiaugiasi, kad daug dokų nereikia suvedinėti ranka inspektoriams - atėję interntu jie patys "atsistoja" į savo vietas.

o sodra:
"Sodros“ gaunami pranešimai su informacija apie asmenų socialinį draudimą saugomi75 metus. Jie yra vienintelis pagrindas skirti žmogui pensiją. Todėl elektroninių pranešimų duomenys turi būti patvirtinti. Siekiant, kad ir po pusės amžiaus niekas neužginčytų jų tikrumo, tai turi būti dokumentai su privalomais rekvizitais. O privalomas bet kurio tokio dokumento rekvizitas – parašas (elektroninis ar įprastinis). Todėl elektroninių pranešimų autentiškumui užtikrinti draudėjai turės naudoti kvalifikuotą elektroninį parašą. Kiekvienas draudėjas, norėdamas teikti socialinio draudimo pranešimus elektroniniu būdu, turės pasirašyti juos saugiu elektroniniu parašu, sukurtu saugia parašo formavimo įranga ir patvirtintu galiojančiu kvalifikuotu sertifikatu (kvalifikuotas elektroninis parašas). Kvalifikuotą elektroninį sertifikatą ir saugią parašo formavimo įrangą draudėjams reikės įsigyti. Kvalifikuotą elektroninį sertifikatą fizinio asmens vardu turės įsigyti draudėjo vadovas arba jo įgaliotas asmuo. Informaciją apie asmenį, įgaliotą pasirašyti pranešimus, draudėjas turės pateikti „Sodrai“ likus ne mažiau kaip dviem dienoms iki planuojamo elektroninių pranešimų teikimo termino pradžios.

Kvalifikuotas elektroninis parašas bus privalomas tik teikiant elektroninius socialinio draudimo pranešimus, o norint pasinaudoti kitomis EDAS galimybėmis draudėjų autentifikavimui pakaks elektroninės bankininkystės sistemų."

Čia citata iš jų puslapio.
Sakykim sume nedidelė kaip įmoneu per metus, bet vien pagalvojus, kad eilinį kartą norimasi pasinaudoti kaip kvailiais, tai pykti ima.

Beje, normaliose šalyse, asmuo, sulaukęs pilnametystės, gauna tą lustinę kortelę su skaitmeniniu parašu nemokamai ir džiaugiasi(o gal ir nesidžiaugia smile )


O dėl meet'o, gal ir nieko būtų, tik reiks tartis visiems kartu sulėkti į Vilnių smile

Kas priims į svečius, vilniečiai? smile
M
maladec 12
2007-10-18 11:35 maladec
"indentifikacija irgi yra viena iš el.parašo versijų..."

Spanguole, sutinku, kad pagal istatyma taip, bet jeigu paskaitysi ES direktyva 1999/93/EC pastebesi pas mus pagal istatyma parasas turi identifikuoti asmeni ir/ar uztikrinti duomenu autentiskuma. Tai yra uztenka vieno faktoriaus. Pagal direktyva turi buti abu faktoriai. Sakoma kad LR istatymas sukurtas pagal direktyva, bet tai nevisai taip.

Grizkime prie sio klausimo po 1 metu ir paziurime kiek tokios identifikacijos liks. Bankai sistemas keicia, valstybines istaigos irgi, Visur parasas bus paremtas butent sertifikatu.

Musu imone IT ir siek tiek dibame prjektuojant tokias sistemas, todel zinau ka sakau.
A
ACE 324
2007-10-18 11:45 ACE 2011-09-11 05-35
Visa tai tuščia reklama ir tiek. To parašo elektroninio, popierinio ar dar kokio logiškai mąstant IŠ VISO NEREIKIA. Tai grynas formalumas. Juk jei įmonė deklaravo SD mokesčių sumą x ir ją pervedė sodrai, tai ko dar begali reikėti? Atsimenu kai iš VMI ateidavo toks seniokas ir pertikrindavo sąskaitų faktūrų ir blankus, kad neduok dieve nebūtų koks be parašo, ar koks blankas nebūtų pradingęs. Dabar sąskaitas siuntinėjam emailu be jokių parašų ir JOS GALIOJA. Sovietinio mąstymo recidyvai sunkiai išsigaruoja...
Laimuks Laimuks 603
2007-10-18 11:54 Laimuks
Tikrai , prie ko bankas, teikiant mokesčių deklaracijas smile, jei mokesčių inspekcija duoda ir savo prisijungimą. Tas direktorius matyt irgi daug ko nežino
S
Spanguole 808
2007-10-18 12:24 Spanguole 2011-09-11 05-35

maladec rašė: "indentifikacija irgi yra viena iš el.parašo versijų..."

Spanguole, sutinku, kad pagal istatyma taip, bet jeigu paskaitysi ES direktyva 1999/93/EC pastebesi pas mus pagal istatyma parasas turi identifikuoti asmeni ir/ar uztikrinti duomenu autentiskuma. Tai yra uztenka vieno faktoriaus. Pagal direktyva turi buti abu faktoriai. Sakoma kad LR istatymas sukurtas pagal direktyva, bet tai nevisai taip.

Grizkime prie sio klausimo po 1 metu ir paziurime kiek tokios identifikacijos liks. Bankai sistemas keicia, valstybines istaigos irgi, Visur parasas bus paremtas butent sertifikatu.

Musu imone IT ir siek tiek dibame prjektuojant tokias sistemas, todel zinau ka sakau.


Prisijungaint prie banko, EDS(VMI) ar visų kitų panašių sistemų su SAVO slaptažodžiu užtikrinama ir asmens indentifikacija, ir duomenų autentiškumas. JEI kažkas davė savo slaptažodį kitam asmeniui, jis lygiai taip pat gali duoti ir savo lustinę kortelę ar usb. Taigi ssc(ar kitų sertifikavimo teisę turinčiųjų) siūlomas variantas neišgelbės nuo "pasidalinimo" asmenybe.
Prisijungiant su SAVO kodu/kortele/usb/generatoriumi patvirtinama tapatybė, o tuo pačiu pasirašomi siunčiami duomenys(pvz.VMI deklaracijos), taigi, tai ir yra "viena" ir nereikia nieko suplakti - eto zdelano do nas.
A
angelka 2790
2007-10-18 12:42 angelka
Matyt aš nieko nenutuokiu tose informacinėse technologijose, bet mano durna galva, kad 100 proc. asmenį identifikuoti ar autentifikuoti, kaip tai įsivaizduoja SODRA ir molodec, reikėtų bent jau skaitytuvo, kuris atpažintų tą asmenį pagal akies rainelę ar pirštų atspaudą. O visos tos identifikacijos su sertifikatais tikrai nieko nekeičia ir niekam nieko negarantuoja, kad tuos duomenis teikia būtent tas žmogus, kuriam buvo suteiktas tas leidimas. Kalbėkim paprastai, bandoma padėti prasimušti kažkokiam tai kažkieno gero dėdės sukurtam produktui ir tiek čia tų gerų norų. Neneigiu, kad ši sistema po metų ar kelerių bus naudojama ir bankuose, ir VMI ir visur kitur, nes matyt tas dėdė, na....... labai geras kažkieno dėdė.
M
maladec 12
2007-10-18 12:53 maladec
Uzjauciu zmones kurie nesupranta, bet bando aiskinti.

Maciau VMI EDS sistemos specifikacija, jokio pasirasymo ten nera ir nereikia klaidinti zmones. Fiksuojamas tik prisjungimo faktas, bankas po identifikavimo siuncia EDS sistemi asmens koda, varda ir pavarde pagal kuri ir atpazistamas asmuo.

Pagal istatma: Elektroninis parašas (toliau - parašas) - duomenys, kurie įterpiami, prijungiami ar logiškai susiejami su kitais duomenimis pastarųjų autentiškumui patvirtinti ir (ar) pasirašančiam asmeniui identifikuoti.

Teikiamu duomenu (deklaraciju) autentiskuma mes neuztikriname, ten nera jokio paraso, tai paprasta FormFiller ir EDS sistemos sufomuota duomenu struktura.

O tas taip vadinamas parasas, tai tik banko ir EDS zurnalas kas ir kada PRISIJUNGE. Reikia skirti pasirasyma nuo prisijungimo. PAsirasymo metu yra duomenys pasirasymui ir yra paraso duomenys, jie yra logiskai susieti naudojant tam tikrus matematinius algoritmus.
A
angelka 2790
2007-10-18 12:59 angelka
Ačiū už užuojautą, maladec. Atsakyk tu man į vieną klausimą - ar pagal šią elektroninio deklaravimo sistemą, kurią bandys diegti SODRA, aš, to elektroninio parašo valdytojas, savo gera valia suteikiu galimybę kitam žmogui už mane pasirašyti, ar techniškai tai įmanoma?
M
maladec 12
2007-10-18 13:01 maladec 2011-09-11 05-35

angelka rašė: Matyt aš nieko nenutuokiu tose informacinėse technologijose, bet mano durna galva, kad 100 proc. asmenį identifikuoti ar autentifikuoti, kaip tai įsivaizduoja SODRA ir molodec, reikėtų bent jau skaitytuvo, kuris atpažintų tą asmenį pagal akies rainelę ar pirštų atspaudą. O visos tos identifikacijos su sertifikatais tikrai nieko nekeičia ir niekam nieko negarantuoja, kad tuos duomenis teikia būtent tas žmogus, kuriam buvo suteiktas tas leidimas. Kalbėkim paprastai, bandoma padėti prasimušti kažkokiam tai kažkieno gero dėdės sukurtam produktui ir tiek čia tų gerų norų. Neneigiu, kad ši sistema po metų ar kelerių bus naudojama ir bankuose, ir VMI ir visur kitur, nes matyt tas dėdė, na....... labai geras kažkieno dėdė.


Matyt jau labai geras dede, jei ir ES tas pats daroma, yra tarptautiniai standartai. Jau nekalbu apie JAV, kur parasas placiai naudojas. Kaip zinote ju IT lygis toks koks pas mus gali buti tik maziausiai po 10 m, ir tai jei pagaliau pavyks visus korumpuotus politikus pasodinti ten, kur ju vieta.

Sertifikatas garantuoja jeigu tu tinkamai saugai laikmena kur jis irasytas ir PIN laikmenos pin koda. Aisku yra tikimybe,kad tai nutekes, bet visada sertifikata galima atsaukti, tada ir parasai negaliuos. Cia panasu kaip is su banko kortele.
I
Irmina7 377
2007-10-18 13:06 Irmina7 2011-09-11 05-35

angelka rašė: Matyt aš nieko nenutuokiu tose informacinėse technologijose, bet mano durna galva, kad 100 proc. asmenį identifikuoti ar autentifikuoti, kaip tai įsivaizduoja SODRA ir molodec, reikėtų bent jau skaitytuvo, kuris atpažintų tą asmenį pagal akies rainelę ar pirštų atspaudą. O visos tos identifikacijos su sertifikatais tikrai nieko nekeičia ir niekam nieko negarantuoja, kad tuos duomenis teikia būtent tas žmogus, kuriam buvo suteiktas tas leidimas. Kalbėkim paprastai, bandoma padėti prasimušti kažkokiam tai kažkieno gero dėdės sukurtam produktui ir tiek čia tų gerų norų. Neneigiu, kad ši sistema po metų ar kelerių bus naudojama ir bankuose, ir VMI ir visur kitur, nes matyt tas dėdė, na....... labai geras kažkieno dėdė.

smile smile smile
M
maladec 12
2007-10-18 13:07 maladec 2011-09-11 05-35

angelka rašė: Ačiū už užuojautą, maladec. Atsakyk tu man į vieną klausimą - ar pagal šią elektroninio deklaravimo sistemą, kurią bandys diegti SODRA, aš, to elektroninio parašo valdytojas, savo gera valia suteikiu galimybę kitam žmogui už mane pasirašyti, ar techniškai tai įmanoma?



Jeigu tu, Angelka, ateini pas mane, duodi man savo laikmena ir pasakai laikmenos PIN koda, tuomet tai imanoma :)
Kitas klausimas ar tu gera valia perduosi savo paraso teise bet kuriam asmeniui. Jeigu as turesiu laikmena + PIN koda ir tu neatsauksi sertifikato SSC, as galesiu pasirasyti bet kuri dokumenta tavo vardu ir tai bus teisiskai galiojantis pararas.
Cia tas pats kaip ir su mokejimo kortele, negi duodi kortele ir jos PIN koda nepazistamam zmogui ir negi jeigu tu taip padarysi bankas sugrazins pinigus kuris tas asmuo pasisavino korteles pagalba?
A
angelka 2790
2007-10-18 13:20 angelka 2011-09-11 05-35

maladec rašė: [
Jeigu tu, Angelka, ateini pas mane, duodi man savo laikmena ir pasakai laikmenos PIN koda, tuomet tai imanoma :)


Tai ko vertas toks parašas smile
Bandoma įrodyti, kad įdiegus tokią sistemą, duomenys bus autentiški, nes juos pasirašys konkretus žmogus. Banko pavedimus elektroninėje erdvėje aš irgi pasirašinėju ir bankas ko gero galvoja, kad jie mano pasirašyti, o ne kieno nors kito, nes tuos pavedimus vykdo. Ir man už tai nereikia mokėti 500 Lt. Taip, galbūt VMI deklaracijom nereikia elektroninio parašo, bet jie žino, kas jas pateikė, nes įmonės vadovas raštiškai įgaliojo mane, kaip asmenį jas teikti. Vmi atpažįsta mane, kai aš jungiuosi per banko sistemą, tai ar tai nėra duomenų apie asmenį identifikavimas?

TAip, galbūt įdiegus naują sistemą, ji bus saugesnė, turės daugiau paslapčių, tačiau nereikia taip vaikiškai aiškinti, kad tai ką mes dabar darom elektroniniu būdu bankuose, VMI, RC, Statistikos departamente yra ne autentiška.
S
Soffy 9075
2007-10-18 13:29 Soffy 2011-09-11 05-35
Būtų labai miela, jei šitais labai protingais ir teisingais Angelkos žodžiais ši kvaila beprasmė diskusija ir pasibaigtų smile...

angelka rašė: Tai ko vertas toks parašas smile
Bandoma įrodyti, kad įdiegus tokią sistemą, duomenys bus autentiški, nes juos pasirašys konkretus žmogus. Banko pavedimus elektroninėje erdvėje aš irgi pasirašinėju ir bankas ko gero galvoja, kad jie mano pasirašyti, o ne kieno nors kito, nes tuos pavedimus vykdo. Ir man už tai nereikia mokėti 500 Lt. Taip, galbūt VMI deklaracijom nereikia elektroninio parašo, bet jie žino, kas jas pateikė, nes įmonės vadovas raštiškai įgaliojo mane, kaip asmenį jas teikti. Vmi atpažįsta mane, kai aš jungiuosi per banko sistemą, tai ar tai nėra duomenų apie asmenį identifikavimas?

TAip, galbūt įdiegus naują sistemą, ji bus saugesnė, turės daugiau paslapčių, tačiau nereikia taip vaikiškai aiškinti, kad tai ką mes dabar darom elektroniniu būdu bankuose, VMI, RC, Statistikos departamente yra ne autentiška.
V
Violeta26 57
2007-10-18 13:41 Violeta26
Pritariu Angelkai.Aš pati puikiausiai naudojuosi vyro banko sąskaita.Nes jis ir naujos technologijos,na nelabai suderinamas dalykas .Lygiai taip pat su šituo elektroninu parašu.Aš asmeniškai nenorėčiau kad įmonė mano vardu išduotu.Jei sugalvosiu išeiti iš darbo tai man atskaitys tuos 500 lt . Geriausiai-direktoriui,bet jis taipogi samdomas.Tai turbūt teks laukti 2008 04 01 (atrodo) kada išduos lustinę kortelę asmeniui. Va kai pasieksim tokį lygi kai skaitys nuo akies rainelės ar dar nuo ko tai gal ir bus nauda.Nors vieni kuria kad apsaugotų,o kiti kad pasinaudotų.Tikrai čia neapseita be gero "dėdės.
S
Spanguole 808
2007-10-18 14:21 Spanguole 2011-09-11 05-35

maladec rašė:

Pagal istatma: Elektroninis parašas (toliau - parašas) - duomenys, kurie įterpiami, prijungiami ar logiškai susiejami su kitais duomenimis pastarųjų autentiškumui patvirtinti ir (ar) pasirašančiam asmeniui identifikuoti.

Teikiamu duomenu (deklaraciju) autentiskuma mes neuztikriname, ten nera jokio paraso, tai paprasta FormFiller ir EDS sistemos sufomuota duomenu struktura.



Paskaitykite, ką pats tvirtinate - deklaracijos duomenys susiejami su prisijungusiojo duomenimis - va jums ir parašas.

Ir Soffy teisi - diskusija beprasmė.
nieko_sau nieko_sau 3857
2007-10-18 14:23 nieko_sau
Aš, asmeniškai, nematau jokio skirtumo tarp dabartinės deklaravimo sistemos ir tos naujosios su parašais-identifikavimo prasme. Tą lustinę kortele ar naujuosius slaptažodžius aš taip pat galiu perduoti kitam asmeniui ir jis prisijungs mano vardu-pirštų antspaudų ar akių rainelės niekas gi neskanuoja. Jokio skirtumo aplamai nematau.
Z
Zydrius 495
2007-10-18 14:48 Zydrius
Man rodos, mes greit pereisim prie kitokio elektroninio deklaravimo - kad nereiktu vadovo trukdyti, skenuosim antspauda, paraša, dėsim ant formų, leisim per printerį ir siusim į Sodra. Jau pora metu, kaip tokie antspaudai ir parasai galioja ant civilines atsakomybes draudimo ir kitu draudimu polisu, net paciuose is VMI gaunamuose rastuose parasas, jei atkreipet demesi, daugumoj atveju buna spausdintas...
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui