Ar gali darbovietė reglamentuoti veiklą ne darbo metu

S
Satlas 1294
2003-08-20 12:42 Satlas
1) Ar gali buti darbo tvarkos taisyklese numatyta, jog darbuotojas privalo gauti administracijos vadovo leidima kokiai nors veiklai (pvz dirbti bet koki kita darba, dalyvauti politiniu organizaciju ar kitu susiburimu veikloje) tuo metu uz kuri darbovietė nemoka darbo uzmokescio (pvz po darbo valandu, savaitgaliais, atostogu metu ir pan.). Ar toks nedarbinių santykių (nenumatytu darbo ar kitoje sutartyje) reglamentavimas nepazeidzia asmens teisiu.

2) Darbuotojo isipareigojimas nedirbti panasaus profilio imoneje tam tikra laika isejus is esamos darbovietes. Kaip suprantu tai gali buti numatyta "sutartyje". Jei tai numatyta darbo tvarkos taisyklese o ne sutartyje. Kiek teisinio pagrindo pasibaigus darbo santykiams turi tokios taisykles. Ar tai gali buti traktuojama kaip sutartis.

Laukiu visu nuomoniu. Acius
S
Satlas 1294
2003-08-20 14:09 Satlas
Parasykite bent ar jusu darbovieteje yra tokiu dalyku. Kokios jusu darbo tvarkos taisykles. Pasakykite jei ne profesionalia tai bent zmogiska nuomone. Isjudinsit tema gal patyrusiu atsiras.
J
Jaima 292
2003-08-20 14:14 Jaima
Manau, kad tokie apribojimai, kurie nesusije su darbo santykiais yra zmogaus teisiu pazeidimas. Musu organizacijoje darbo tvarkos taisyklese detaliai isdestyta viskas, kas susije su darbo reikalais, klientais... ir pan. Musu visikai nedomina ka zmogus veikia po darbo.... Svarbu, kad jo veikla netrukdytu imones veiklai.
R
Rasida 2977
2003-08-20 14:23 Rasida
Mūsų įmonės vidaus taisyklėse netgi pabrėžta, kad ne darbo metu žmogus gali priklausyti bet kokiai organizacijai ar pan., įmonė neturi teisės to įtakoti.
S
Satlas 1294
2003-08-20 14:29 Satlas
Butu idomu suzinoti konkretu teises akta ir jo straipsni kuri tokios taisykles pazeidzia. Gal kas susidure. Bent kur tokiu dalyku ieskoti. Konstitucija smile ar koks kitas TA. Reikia sulaukti kokio teisininko nuomones, ane ? smile
D
Donatelas 164
2003-08-20 15:09 Donatelas
bet, jei as priklausau ALAUS geriku asociacijai, ir shefas pirmadienio ryta (ar koki kita) aiskina kad is manes "pachas"eina ar "sunkiai" atrodai smile
ir kad uz tai alga sumazins, ale bendrauji su klientais, kaip tu atrodai ir pan .ir t.t. smile
aisku cia Joke, paemiau kvaila pavyzdi, bet siuo atveju darbe esi, kostiuma apsivilkes (viskas cia chiki), bet jei ranka prie sirdies pridejus ir atsistojus i shefo vieta smile juk koks darbas po linksmos nakties smile smile smile smile
kaip ir noretusi kazkaip kazka reguliuoti, na bet as nezinau, is vienos puses atrodo taip, is kitos kitaip
Dalia29 Dalia29 12620
2003-08-20 15:23 Dalia29 2011-09-11 03-13
Satlai- teisės aktas vienas- Konstitucija
. Ji garantuoja, kad niekas negali persekioti žmogaus už jo politines pažiūras, dalyvavimą neuždraustų organizacijų veikloje, odos spalvą ir t.t, seksualinę orientaciją- gali būti žydras
, ružavas
ar geltonas
su baltais taškiukais.
Dirbti panašaus profilio darbo taip pat, bet yra toks dalykas kaip komercinė paslaptis. Va jos neišduoti gali reikalauti Mūsų darbuotojai pvz. pasirašo popiergaliuką apie komercinių paslapčių neplepėjimą.
O
o 2036
2003-08-20 15:29 o
Na, jei esat valstybes tarnautojas, tai Valstybes Tarnybos istatyme numatyta, kokioms pareigybems draudziama verstis papildoma darbo veika, bet , manau,ne apie tai klausimas...o apie dorove ir morale..man tai, tarkim, butu geda pries vadova, jei eiciau sokti striptiza i koki naktini kluba ..(gal ir APLAMAI geda butu, nezinau smile )
Dalia29 Dalia29 12620
2003-08-20 15:36 Dalia29
Ne, nu chebra duodat. Jei niekas nedraudžia, tai nereiškia, kad nuo rytdienos ružava turiu pasidaryti. Apie savo stabdžius čia nešnekam. Tikiuosi, visi jų turim
R
Rasida 2977
2003-08-20 15:44 Rasida
Donatelo postringavimai apie darbuotojo laisvalaikį ir išvaizdą darbe atrodytų gana logiški, bet juk vidaus taisyklėse yra reglamentuojama darbuotojo išvaizda, elgesys darbe. Gali darbuotojas gerti kiek nori, jei jis sugebės atsistatyti, tai jo reikalas.
Kas kita yra komercinės paslapties saugojimas, be abejo, tai aktualu įmonei. Tačiau neteko girdėti, kad darbdavys turi teisę oficialiai uždrausti dirbti susijusioj įmonėje, aišku, reikia žiūrėti, ant ko dedi savo parašą.
S
Satlas 1294
2003-08-20 15:49 Satlas
Del konstitucijos juokiausi nes per daug bendra. Jei nera konkretesnio teises akto, tai vadinasi niekas nedraudzia darbdaviui kurti tokias darbo tvarkos taisykles. Matot, vercia pasirasyti. Tie draudimai, ju prevencija sunkiai igyvendinama praktikoje, todel tai ne taip svarbu. Bet kaip minejau temos 2 klausime yra numatyta jog negalima dirbti panasaus profilio imone (draudzia ne tik skleisti paslaptis (kas yra suprantama ir normalu - tai draudzia net istatymai), bet draudzia net dirbti). Todel rupi kiek tokios taisykles gali buti laikoma sutartimi, jas pasirasius.
Z
zzz 49
2003-08-20 16:03 zzz
Apie konkurencijos draudimą buvo straisnis Verslo bangoj: verslas.banga.lt/lt/patark.full/3e6df31a1b070?v...
Dalia29 Dalia29 12620
2003-08-20 16:21 Dalia29
Satlai, kaip drįsti juoktis iš Konstitucijos??????????????????????????????????????
Konstitucinis teismas- aukščiausias Teismas, aukščiau- tik dangus, tiesa, dar Strasbūras.
O dėl reikalavimo nedirbti pas konkurentus. 1. Išėjus iš vienos darbovietės įsidarbinti kitoj- niekas negali uždrausti. 2. Dirbti paraleliai, manau, kad gali uždrausti. Geras pvz. forume buvo - Pepsi ir Coca. Pbandyk įsidarbinti po 0.5 etato vienoj ir kitoj. smile
P
paukstis 188
2003-08-20 16:28 paukstis
1) dėl to, kad tai numatyta darbo taisyklėse, tai čia tikrai ne darbo santykių sritis ir jokių darbo drausminių nuobaudų, atleidimo iš darbo dėl to neįmanoma pritaikyti, jeigu jos bus pritaikytos, tai be problemų jas nuginčyti, pavyzdžiui, kad aš dalyvaujau partijos veikloje, tai yra mano asmeninis reikalas.
Gali pasirašyti tokias instrukcijas, jeigu verčia, bet vis tiek tos nuostatos dėl laisvalaikio leidimo yra NIEKINĖS IR NEGALIOJANČIOS. tačiau kitų punktų privalai laikytis.
Dėl tos kokie teisės aktai gina. Pirmiausiai trumpai, kad yra tam tikros asmeninės neturtinės teisės, kurių negalima varžyti net įstatymais, nekalbanat jau apie sutartis. tai pavyzdžiui, teisė į gyvybę, laisvę, lygybę, teisė į gynybą. Tos teisės aišku pirmiausiai įtvirtintos Konstitucijoje, bet paskui jau detalizuojamos ir konkretinamos įvairiuose įstatymuose ir net tarptautinėse sutartyse, pavyzdžiui Europos žmogaus teisių konvencija. Tarkim dėl tavo pavyzdžio Politinių partijų įstatymo 1 str. nustatyta neatimama teisė būti politinės partijos nariu ir joks suknistas darbdavys neturi teisės uždrausti. Tai nereiškia, kad kiekviena teisė absoliuti, ji ribojama, bet tik tiek kiek būtina viešam visos visuomenės interesui.
Dar kas liečia tokią darbo instrukciją, tai joje negali būti jokių tokių bajerių, nes darbuotojai negali būti diskriminuojami dėl politinių pažiūrų rasės, lyties ir t.t. tai net darbo kodekse parašyta ir negalima nustatyti jokių ribojimų darbuotojui kurie NESUSIJĖ SU DARBU IR ATLIEKAMOMIS FUNKCIJOMIS IR DALYKINĖMIS DARBUOTOJO SAVYBĖMIS( pavyzdžiui, nebus pažeidimas, kad norint tapti teisėju reikia baigti aukštąjį teisės, bet reikalauti, kad būtum 1,80 ir ideliu proporcijų ir jų neprarasti per savaitgali tai jau sorry, negalima smile

2) dėl konkuravimo. Tai labai sunkiai kolkas pas mus lietuvoje pritaikoma, nes tai tipo ribojamas darbuotojo subjektiškumas, t.y. galimybė dirbti. tačiau Europoje yra praktika, kad galima riboti, tačiau tai dažniausiai taikoma aukštesnės kvalifikacijos darbuotojams, paskui ribojamas maksimalus nedirbimo konkurentam laikas (pvz 2 metai) ir dar vien salygėlė, kuri būtų manau esminė bandant pritaikyti tai lietuvoje, tam tikro atlyginimo dalies mokėjimas visą laikotarpį, kol ribojama teisė., pavyzdžiui 25%.
Dėl komercinės paslapties. Tai galima uždrausti aišku ir įpareigoti atlyginti nuostolius bet CK 1.116 str. yrta komercinės paslapties apibrėžimas, tai:
1. komercinė paslaptis tikrai turi tokia būti, t.y. turėti komercinę gamybinę vertę, o ne tai, kad rašoma kad viską ką sužinosi tai niekam ir nepapasakosi - bull shit toks parašymas.
2. su ja turi būti darbuotojas supažindintas. Jeigu aš būsiu pasirašęs tokį raštelį, kad pasižadu neplatinti komercinės paslapties ir viskas, tai sorry, vėliau man nieko darbdavys nepadarys. Reikia konkrečiai nurodyti kad tas ir tas ir su tuo susipažinau.
3. komercinei paslapčiai tokį statusą suteikia valdymo organas valdyba arba adm. vadovas. tai jei nebus kažkokio įsakymo tai nebus ir paslapties>
visus kas perskaitė šį traktatą sveikinu už kantrumą smile
S
Satlas 1294
2003-08-20 16:44 Satlas 2011-09-11 03-13
Pauksti, tai tau aciu.
Tik dabar gal neisiskaite kas nors tai esme ta kad darbadavys nedraudzia, bet darbo taisyklese numato jog turiu gauti vadovo leidima uzsiimti ta ar kita veika. O bausti gali, kodel ne, DK 136str. 3d. Nepranesi, negausi leidimo ir turi konkretu straipsni pg kuri atleis. Bet cia ne esme kaip minejau tai sunkiai irodoma.
O dabar kas liecia atlygi uz ta laika kuri dirbti negalesiu pas panasia veikla besiverciancius - musu teise nenumato tokio atlygio.
Man idomu ar yra koks teises aktas ir straipsnis kuri butu galima pakisti tam kuris reikalaus pasirasyti - kad mineti apribojimai pazeidzia tam tikrus teises aktus ir darbdavys rizikuoja.
Ir pauksti, kuris DK str sako "NESUSIJĖ SU DARBU IR ATLIEKAMOMIS FUNKCIJOMIS IR DALYKINĖMIS DARBUOTOJO"
P
paukstis 188
2003-08-20 17:46 paukstis 2011-09-11 03-13
cia nesvarbu leidimas ar draudimas. Jei pati salyga negalioja tai nereikia gauti ir leidimo. Tai yra negaliojancios darbo instrukcijos sdalygos atitinkamai negalima uz ju paziedima (leidimo negavima) atleisti.
Del dalykiniu savybiu 2 str. 4 punktas paskutinis sakinys. Del darbo funkciju tai tiesiogiai neparasyta bet tai zino kiekvienas teisininkas baiges isklauses darbo teises kursa. tai isvedama ir bendru principų ir darbo teisės esmės smile žodžiu būtų daug beletristikos.
Dėl to kad nenumato atlyginimo, tai mūsų DK tiesiogiai apskritai darbdaviui nenumatyta teisė drausti dirbti pas konkurentus ir DK 2 str 2 punkte yra priešingas principas "laisvė pasirinkti darbą". Taip kad čia tik užsienyje yra tokios normos, o lietuvoje bandoma daryti analogiją su su prekybos agentais, o jiems numatytas toks atlyginimas.
Patikėkit kad teismų praktika kartais labai detalizuoja ar net priešingai nurodo tai kas parašyta tam pačiam DK. ir teisėje yra toks dalykas kaip teisės principai ir sąžiningumo protingumo kriterijai, kurie paskutiniu metu tikrai naudojami bent jau Aukščiausiam Teisme.
Dėl teisės aktų tai kaip jau minėjau gali prisirinkti jeigu tik ieškosi n- aktų, tikrai tai reikėtų matyti konkrečius tuos punktus ir kiekvienam ieškoti įvairiausių teisės aktų.
Aš tai durčiau tavo direktorių smile pasirašyčiau tą instrukciją, prieš tai dar išsidėrėčiau daugiau pinigėlių paskui pažeidinėčiau tas durnas nuostatas, o jei taleistų dar nuskalpuočiau už neteisėtą atleidimą smile
Sėkmės šiandien jau einu namo
S
Satlas 1294
2003-08-20 17:54 Satlas
Nu aciu pauksti. Galetum parasyti is kur tu. Turi teises pagrindus ? Liuks
Dalia29 Dalia29 12620
2003-08-20 18:14 Dalia29 2011-09-11 03-13

Satlas rašė: Nu aciu pauksti. Galetum parasyti is kur tu. Turi teises pagrindus ? Liuks

Bajeristas. Čia tau pagrindais kvepia? Mano uoslė profesionalą uodžia smile
P
paukstis 188
2003-08-21 16:34 paukstis
teisininkas aš iš prigimties iš teisininkų šeimos klano smile
J
jurgele 654
2003-08-21 16:43 jurgele 2011-09-11 03-13

paukstis rašė: teisininkas aš iš prigimties iš teisininkų šeimos klano smile


O, kaip smagu, kad čia užsuki smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui