Nepatikrinta, bet labai tiketina info, nors pas fermerius dirbe lietuviai tai patvirtina
LAŠIŠA
Ryškiai rožiniai lašišos gabaliukai viliote vilioja akį, ko pasėkoje
prasidėjęs seilėtekis sustabdomas tik žvilgsniu į kainą, kurios
tendencija yra tik viena - augti. Augti kaip tos lašišos,
besitaškančios narve Norvegijos jūrinėje fermoje. Norvegai tokios
žuvies beveik nevartoja - jie labiau mėgsta natūralią, ekologišką ir
užaugintą motušės gamtos, o ne tėtušio fermerio, kurio galvelėje kirba
mintis "o kaip čia uždirbus daugiau?". Ir ta mintelė toli gražu ne
paskutinėje vietoje, ir ne tokia jau ji pridvėsus, kad nebūtų
įgyvendinama realybėje. O realybė tokia: laukinių lašišų mėsa raudona
dėl ypatingo okeaniškojo meniu, kuriuo laisvėje mėgaujasi taip visų
trokštamos sidabrašonės. Fermų gyventojoms tenka mėgautis kasdien tuo
pačiu racionu, kurį sudaro mišinukas taip vadinamų kombinuotų pašarų -
liaudiškai "kombikormu" vadinamu.
Kad naminukės lašišiukės mėsytė išliktų rausva, fermeriai į pašarą žeria dirbtiną
dažiklį, skambiu pavadinimu KANTAKSANTINAS.
Eurokomisijos duomenimis, dažnas tokios lašišos
vartojimas mityboje pasibaigia akies rainelės suirimu ir visišku
apakimu. Deja, "malonumai" tuo nesibaigia.
Dėl "lopšelio-darželio", kuriame žuvytės yra auginamos, mažo gyvenamo ploto ir
gausaus gyventojų skaičiaus, ligų skaičiaus augimas adekvatus fermerio kišenės
pilnėjimui.
Tam, kad derlius neišstiptų, į pagalbą pasikviečiami civilizacijos
galingieji - antibiotikai, kurių galutinė nusėdimo vieta jūsų, taip
skaniai kertančių šį "delikatesą", organizmai. Ar jums jų reikia?
Spręskite patys.
Priminsime tik tiek, kad be visų minėtų nemokamų priedų, kartu su
dirbtinai užauginta lašiša gaunate ir 10 kartų didesnį kiekį
polichloruoto difenilo ir dioksino, negu valgant natūraliai užaugusią
žuvį.
"Dirbtinai užaugintos lašišos vartojimas dažniau nei vieną kartą
per mėnesį padidina galimybę susirgti onkologinėmis ligomis" - rašo
autoritetingas mokslo žurnalas "Science". Ne retas atvejis, kai
dirbtinai užaugintoje lašišoje randamas padidintas ir sunkiųjų metalų
kiekis. Narve užauginta lašiša neturi retų aminorūgščių ir baltymų,
dėl kurių taip vertinama laukinė jos sesė.
Tai štai tokios žuvelės ir tokios tokelės.
P.S. Siūlau valgyti karosus