virbuh rašė:
Paskaitykit kas yra natūrali netektis:
Prekių (produkcijos) natūralios netekties nuostoliai ribojamų dydžio leidžiamais atskaitymais pripažįstami tik tada, kai jie faktiškai patiriami, t. y. nustatomi kiekvienu atskiru atveju (pvz., prekybos salėje sudužo stiklainiai su konservuotais maisto produktais, suplyšo maišeliai su biriais maisto produktais, transportavimo metu prekės neteko svorio ir pan.), apskaičiuojami pagal specialias žinybines metodikas arba nustatomi jų inventorizavimo metu.
Natūralios netekties nuostoliams nepriskiriami dėl prekių (produkcijos) gedimo (neįskaitant uogų, daržovių, vaisių, grybų) ar broko susidarę nuostoliai. Nuostoliai, susiję su prekių nekokybiškumu ar netinkamumu vartoti dėl realizacijos terminų pasibaigimo, nelaikomi natūralios netekties nuostoliais.
Suma, iki kurios šių nuostolių suma gali būti atskaityta iš pajamų, – 1 proc. (šviežių vaisių, uogų, grybų ir daržovių – 3 proc.) pajamų yra apskaičiuojama nuo metų pradžios didėjimo tvarka.
Iš kur randate tuos 5 proc?
Jau radau, kad tenka 1%.
Ką reiškia
apskaičiuojami pagal specialias žinybines metodikas ?
Dar klausimas iškilo dėl nurašymo. Pas mus naturalios netekties būna vos ne kiekvieną mėnesį. Ar nurašant galiu remtis konkrečiai to mėnesio, kurį įvyko netektis, apyvarta. PVZ. sausį apyvarta 10000 eur, o netektis 50 eur. Vasario mėnesį apyvarta 9000 eur, o netektis 40 eur. ir taip toliau kiekvieną mėnesį.
Ar tiesiog kaupti tuos netekimus, ir metų gale žiurėti kas gaunasi nuo bendros apyvartos. Kaip Jūs darote?