Ziulka rašė:
Laba diena,
pasidalinkite patirtimi, kaip apskaitote sąnaudas, kai perkama kava/ arbata, saldainiai į ofisą? (kavą geria ir klientai ir darbuotojai) 2-3 kartus per metus įmonėje darbuotojams organizuojamas kuklus pasisėdėjimas (alus , čipsai) bet tikrai vadovai nepiktnaudžiauja tokiomis sąnaudomis, per metus tokios sąnaudos sudaro apie 0,2 % nuo apyvartos. Darbuotojams gimtadienio proga dovanojama gėlės ir butelis (vyno arbo brendžio). Prieš tai buhalterė viską traukė į Reprezentacinės sąnaudas, bet nebuvo jokio akto, tiesiog apskaitydavo proporcingai 75% ir 25 % ir viskas. Dabar galvoju kaip teisingai apskaityti ir sudokumentuoti tokias sąnaudas:
1. Kava arbata
2. Alus, čipsai, užkandžiai
3. Dovanos darbuotojams (gėlės, + alkoholinis gėrimas)
Mes įmonėje vadovaujames praktika ir nerašom aktų. Įmonės vadovo įsakymu buhalterija gali patvirtinti savo žyma dokumente, kad tai reprezentacijos sąnaudos ir viskas. Tik ta suma yra labai nedidelė ir proto ribose. Didesnėm išlaidoms yra rašomas aktas.
Kas liečia gėles, tai kažkur yra VMI komentaras, kad tai nėra pajamos natūra. Va dėl alkocholio abejoju. Geriau jau prie reprezentacinių.
Na jei tie alus ir čypsai savo kiekiais panašūs, kad vaišino kelis klientus, tai tada reprezentacija. Bet jei valgė 100 darbuotojų ir alaus buvo pora statinių, tai siūlyčiau forminti, kai renginį darbuotojams. Kadangi naudos nustatyti negalima kiek kas išgėrė, tai nebus pajamos natūra, o tik neleidžiami atskaitymai. Tokia pati situacija su kava ir arbata.