Elvusia rašė:
Ne.
Šio plano paskirtis - greitai pašalinti iš prekybos nesaugius maisto produktus.
Sakykim, pastebėjote, kad kažkoks patiekalas gali būti nesaugus vartotojui.
Pagal atsekamumo žurnalus susižiūrite, iš kokios produkcijos tie patiekalai ar produktai pagaminti ir šalinate juos iš rinkos.
Priklausomai nuo to, ar rizika tik galima, ar jau yra ir nukentėjusių, turite pranešti VMVT.
Vat toks tas ir planas.
Jame numatyti atsakingi žmonės už greitą nesaugaus maisto pašalinimą iš rinkos, ir visus žingsnelius, kurie esant tokiai padėčiai, žengiami.
Paskaitykite maisto saugos įstatymą ir vėlgi, tą pačią 15:HN. Bus aiškiau.
Štai ką radau apie nesaugaus maisto pašalinimą:
"VII. Produkcijos sulaikymo ir pašalinimo iš rinkos programa
14. Pašalinimo iš rinkos inicijavimas: nesaugaus maisto pašalinimo iš rinkos instrukcija, skubi informacija maisto kontrolės institucijai dėl pašalinimo iš rinkos priežasčių, produktų identifikavimo, išsiųstų ir neišsiųstų kiekių, maisto buvimo vietų, atsakingi asmenys, dokumentai, jų tvarkymas ir laikymas.
15. Sulaikymas: galimai nesaugaus maisto sulaikymas sandėlyje, kol bus atlikti jos tyrimai, atsakingi už sulaikymą asmenys, dokumentai, jų tvarkymas ir laikymas.
16. Perdirbimas: nesaugaus maisto saugojimas, perdirbimas ar panaudojimas arba sunaikinimas, atsakingi asmenys, dokumentai, jų tvarkymas ir laikymas."
"44. Maisto pašalinimas iš rinkos
44.1. Maisto tvarkovai turi parengti greito nesaugaus maisto pašalinimo iš rinkos instrukciją. Joje turi būti numatyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei visuomenės informavimo veiksmai.
44.2. Instrukcija vykdoma nedelsiant, kai tik sužinoma, kad buvo pateiktas arba galėjo būti pateiktas į rinką nesaugus maistas.
44.3. Pašalintas iš rinkos maistas, siekiant apsaugoti žmonių sveikatą, turi būti saugiai laikomas iki jo kenksmingumo pašalinimo ar perdirbimo."
Dėl to šalinimo plano... Viskas aišku, kad reikia informuoti VMVT, kuo greiciau pasalinti nesaugius produktus. Suprantu kaip maždaug tas planas turi atrodyti, bet iškilo keletas klausimų;
1) kaip teisingai pašalinti tą maistą, t.y. ar jį galima tiesiog išmesti į šiukšlinę ar reikia kažkaip sunaikinti?
2) parašyta, kad aptikus kažkokius negerumus produktus reikia saugoti kol bus atlikti tyrimai. tai kas atliks tuos tyrimus, reikia kviestis kažką, o gal tai nėra būtina ir galima tiesiog išmesti viską
3) kokie yra atsekamumo žurnalai, kas juose rašoma. Gal tai tiesiog priimtų prekių sąskaitos-faktūros, greitai gendančių produktų priėmimo žurnalas , technologinės kortelės ar dar kažkas?
Suprantu, kad tie kurie dirba maitinimo įstaigoje viską puikiai supranta ir įsivaizduoja kaip atlikti, sudaryti kažkokį planą, instrukciją ir užtenka kažkiek pasiskaityti. Bet kai aš neesu niekad dirbusi nelabai iki smulkmenų galiu ir įsivaizduoti... Todėl labai prašau patarimo...