spyglaite rašė: Elvusia, ir vel i Jus kreipiuosi
Ar tame aprasyme (aprasant patalpas) reikia nurodyti kokios sienos, grindys ir is kokiu medziagu ir nurodant, kad lengvai valomos, dregmei nelaidzios ir pan.?
Nes ten kur bus tvarkoma mesa ir verdama sienos plytelemis dengtos, bet grindys- linoleumu, kazin ar tiks jiems
Ir ar toje pacioje patalpoje spintelese galima laikyti birius produktus, duona? Ir kur mazdaug statyti, kad nebutu tos kryzmines tarsos?
Taip, būtina nurodyti, kokia grindų, sienų, lubų danga.
Na ir kas, kad pas jus linoleumas. Nieko. Svarbu, kad nebūtų jokių atplaišų, plyšelių. Priedo, nesaugu darbuotojams. Juk ir darbų sauga turite pasirūpinti :) Dėl plyšelių, tai apžiūrėkite, kad ir sienose jų nebūtų. Nes ir patys galite kentėti nuo kokių tarakonų ar graužikų. Priedo, nesaugu darbuotojams. O ir VMVT specialistai tai pastebės. Beje, ventiliacinės angos turi būti uždengtos tinkleliu, šviestuvai - su gaubtais.
Bet visa ta rasite 15:HN. Moku ją mintinai :)))))
Birius produktus geriausia laikyti atskiroje patalpoje, kurioje pakankamai sausas oras.Kitaip pradės pelyti ir atsiras gyvūniukų. Nes labai apsikrausit virtuvę, pridėję maišiukų su kruopom. Ir vizualiai visada atrodys betvarkė. Beje, sandėliuojant, nepamirškite išlaikyti atstumų nuo sienų ir šildymo įrengimų. Juos rasit 15:HN :)
Duoną tikrai galite laikyti spintelėje. Juk jos tinkamumo terminai labai trumpi.
Kryžminė tarša. Jums pirmiausia reikia suprasti, kas tai yra.
Tai galimas kontaktas pagaminto produkto su žaliavomis. kurios gali būti užkrėstos salmonela ar trichimona, ar dar kokia zaraza.
Ir ne tik pagaminto produkto.
Kryžminės taršos riika padidėja dėl darbuotojų asmens higienos nesilaikymo.
Elementariai - įmušiau kiaušinį į indelį ir, nenusiplovus rankų supjausčiau salotas.
Štai - ir kryžminė tarša.
Bet tokie dalykai - jau darbuotojų atsakomybė, nes jie turi sveikatos žinių pažymėjimus, vadinamus žaliuosius lapukus, kur į jų pilkąją masę turi būti integruotas gebėjimas dirbti saugiai.
Jūs gi, savo ruožtu, turite numatyti, kuriose patiekalo gaminimo pozicijoje galima kryžminė tarša. Ir, jei dirbtumėte pagal RVSVTA, jums reiktų numatyti tuos vadinamus rizikos taškus.
Taip ir čia, visas maisto tvarkymo procesas turi būti suorganizuotas taip, kad maistas būtų saugus.
Norint patarti, kur jums pastatyti kokį gamybinį stalą, ar lentynas, bijau patarti, nes turiu pamatyti patalpą.
Svarbiausia, kaip ir minėjau, žalios mėsos zona. Ji turi būti taip sėkmingai atskirta. Sumarkiruotas arba spalviniai pažymėtas inventorius.
Atskira plautuvė. Ir ta žalios mėsos zona turi būti tokioje vietoje, kad pro ją nepėdintų kita darbuotoja su salotomis, ar padavėjas su mineraliniu.
Dar labai svarbu - sanmazgas. Jam visuomet kreipiamas didžiulis dėmesys.
Pagal reikalavimus, einant į tualetą, turi būti nusirengiami visi viršutiniai darbo drabužiai.
Beje, VC valymui nepakanka skirti atskirą inventorių, reikalingas dar ir atskiras drabužis šiam reikalui.
Turite numatyti, kur bus laikomi darbuotojų asmeniniai drabužiai ir jų darbo drabužiai, Kaip atiduodami darbo drabužiai skalbimui. Jei darbuotojai skalbsis patys, neakcentuokite, gal praslys. Nes tai - pažeidimas. Galima skalbti įmonės patalpose. Bet tai turi būti numatyta.
Bet čia jau jums pasakoju jau minėtą Maisto saugos įstatymą ir 15:HN.
Paskaitykite, jums tikrai paaiškės.