Liaudiški patarimai

Benas Benas 2093
2006-06-27 16:57 Benas
Kristiana_, dabar jau būk rami - niekas nebepadės. Kentėk smile
penelope penelope 2594
2006-06-27 16:59 penelope 2011-09-11 05-00

wolf rašė: Kolegos joperesete - visą lapą perskaičiau - nei vieno patarimo neradau. smile


Balandėliai su bulvių įdaru – Involtini alla nonna iš Umbrijos (Italija)
Reikės:
apvirtų kopūstų lapų
100 g sultinio
trupučio sviesto
2 valg. šaukštų tarkuoto parmesano sūrio
Įdarui:
1/2 kg bulvių
100 ar 150 g užvirinto pieno
50 g sviesto
50 g tarkuoto parmesano
75 g kumpio
1 kiaušinio
1 kiaušinio trynio
100 g supjaustytų petražolių
druskos
pipirų
trupučio tarkuoto muskato riešuto
Gamyba:
Iš pradžių viskas, kaip ir darant paprastus balandėlius, - apvirti kopūstą` ir nuimti didelius lapus, nupjaustyti storas gyslas.
Su lupynomis išvirtas bulves nulupti, sutrinti, sumaišyti su užvirintu pienu, įmaišyti sviestą, parmesano sūrį, smulkiai supjaustytą kumpį, petražoles, kiaušinį, trynį, kitus prieskonius.
Bulvių įdarą dėti ant kopūstų lapų, suvynioti, padaryti įprastus balandėlius.
Juos dėti į šiek tiek sviestu pateptą kepimo indą, balandelių paviršių patepti ištirpintu sviestu,
Į kepimo indą įpilti sultinio.
Balandėlius pabarstyti tarkuotu parmesano sūriu.
Kepti orkaitėje apie 30 min.
penelope penelope 2594
2006-06-27 17:00 penelope 2011-09-11 05-00

Benas rašė: Kristiana_, dabar jau būk rami - niekas nebepadės. Kentėk smile


Kentėk linksmai:


BALANDĖLIAI
REIKIA: maltos mėsos(kokia patinka), apvirtų ryžių(plykytų ar auksinių-nesulimpa), svogūno(apkepinti aliejuje supjaustytą, morkos tarkuotos(apkepinti aliejuje), druskos, pipirų,mėsos prieskonių. Galima į mėsą įtarkuoti pievagrybių).
KOPŪSTO GALVĄ (jeigu kopūstas šviežias-kopūstlapius geriau nulupti žalius arba labai trumpai apvirti),išėmus kotą, dėti į verdantį vandenį, apvirti, kol galima atskirti lapą po lapo.
GAMINAME: suminkštėjusio kopūstlapio storą "gyslą" nupjauti. Ant kopūstlapio dėti įdarą-paskleisti po visą lapą.Užlekti kraštus ir suvynioti, kad gautųsį paplokščias ritinėlis. Apvolioti miltuose ir apkepti aliejuje,kol gražiai parus.
Į puodo dugną dėti kelis gabaliukus rūkytos šoninės (kad balendėliai neprisviltų), patarkuoti morkos.Sudėti eilę balandėlių, vėl patarkuoti morkų. Užpilti balandėlius tuo vandenuku, kuriame apvirėte kopūstą.Vandens nepadauginti, o tik, kad vos siektų viršutinę eilę. Įberti pipiro grūdelių, lauro lapą, krapų, petražolių, pakepinto svogūno, druskos. Troškinti ant silpnos ugnies. Baigiant troškintis, įmesti gabalėlį sviesto, įpilti arba grietinės, arba pieno ir miltų - bus tirštesnis padažiukas.
penelope penelope 2594
2006-06-27 17:03 penelope
Ridikų salotos su greipfrutais

balto varškės sūrio,
mėlynųjų kopūstų,
greipfrutų
alyvuogių aliejaus
druskos
juodųjų ridikų.

Bandomąjį kiekį salotų galima pasigaminti nulupus ir sutarkavus per vadinamąją burokinę tarką vieną juodąjį ridiką, išlukštenus, t.y. nuvalius visas žieves ir plėveles, vieną greipfrutą. Salotoms naudotinas vien greipfruto skiltelę sudarantis minkštimas su sultimis.

Paskiau šakute sumaigykite pirštais patrupintas kelias balto sūrio riekeles ir sumaišykite sūrio kruopeles su ridiku bei greipfrutu. Atskirame dubenyje pagniaužykite su druska plonais rėžiukais supjaustytą mėlynojo kopūsto gabalėlį. Kai kopūsto rėželiai suminkštės, dėkite juos prie kitų sudėtinių dalių. Gardinkite salotas alyvuogių aliejumi.

Šias salotas puikiausiai galima valgyti kaip atskirą priešpiečių ar pavakarių patiekalą. Tačiau prie jų labai tinka ir baltos duonos sumuštinukai su sūdyta lašiša arba karštai rūkyta mėsyte. Skanu užsikąsti salotas fermentinio sūrio gabalėliais.
penelope penelope 2594
2006-06-27 17:04 penelope
Pikantiška mišrainė su sūriu

0,5 kg čederio ar kito patinkančio sūrio,
1 agurko,
3 valg. šaukštų pjaustytų alyvuogių,
3 valg. šaukštų pjaustytų ridikėlių,
3 valg. šaukštų kapotų graikiškų riešutų,
majonezo,
salotų lapų,

Į vieną indą suberkite sutarkuotą sūrį, kubeliais pjaustytą agurką, smulkintas alyvuoges, supjaustytus ridikėlius ir kapotus graikiškus riešutus. Įdėkite majonezo ir gerai išmaišykite.
Paruoštą mišrainę dėkite ant salotų lapais išklotos lėkštės. Papuoškite likusiais graikiškais riešutais ir alyvuogėmis.
penelope penelope 2594
2006-06-27 17:04 penelope 2011-09-11 05-00

wolf rašė: Kolegos joperesete - visą lapą perskaičiau - nei vieno patarimo neradau. smile


Gerras pasiūlymas karštam vasaros vakarui:

Klasikinės graikiškos salotos

2 didelių prinokusių pomidorų,
1/2 agurko,
1 žalios saldžiosios paprikos,
50 gramų alyvuogių,
1 didelio raudonojo svogūno,
175 g fetos sūrio,
1/2 smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės ir sulčių,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštelis džiovintų raudonėlių,
pagal skonį rupios druskos.

Supjaustykite pomidorus plonais griežinėliais ir sudėkite į vidutinio dydžio dubenį. Suberkite supjaustytus agurkus, paprikas, alyvuoges.
Įdėkite pusę raudonojo svogūno griežinėlių, pusę kubeliais supjaustyto fetos sūrio ir sumaišykite salotas. Likusius svogūnus ir sūrį užbarstykite ant viršaus.
Apibarstykite salotas citrinos žievelėmis, druska, pipirais, raudonėliais, pašlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Prieš patiekdami atsargiai jas dar kartą išmaišykite.
2006-06-27 17:11 Kristiana__
Dėkui visiems, nors dūšioj linksmiau smile Kentėsiu linksmai, o galų gale rezultatas bus - įdegis smile

Penelope, įtariu tas Tavo receptukas "Ridikų salotos su greipfrutais " labai skanus.

Iki - bėgu kojas merk į upę. O Tu, Loreta, gali leduką ant nosies galiuko užsidėt smile
L
Loreta13 30842
2006-06-27 17:11 Loreta13 2011-09-11 05-00
penelope Aš jas šiek tiek patobulinau. "Išmečiau" papriką. Bet dedu graikiškų smulkintų riešutų. Kartais šiek tiek česnako.
Mūsų vyrai šias salotas vadina "mergaičių salotomis", nes jiems kažkaip nepatinka. Ir vėl, sako, mergaičių salotos..o mums ką valgyt smile smile
wolf wolf 11158
2006-06-27 17:31 wolf 2011-09-11 05-00

penelope rašė: Pikantiška mišrainė su sūriu

0,5 kg čederio ar kito patinkančio sūrio,
1 agurko,
3 valg. šaukštų pjaustytų alyvuogių,
3 valg. šaukštų pjaustytų ridikėlių,
3 valg. šaukštų kapotų graikiškų riešutų,
majonezo,
salotų lapų,

Į vieną indą suberkite sutarkuotą sūrį, kubeliais pjaustytą agurką, smulkintas alyvuoges, supjaustytus ridikėlius ir kapotus graikiškus riešutus. Įdėkite majonezo ir gerai išmaišykite.
Paruoštą mišrainę dėkite ant salotų lapais išklotos lėkštės. Papuoškite likusiais graikiškais riešutais ir alyvuogėmis.

Šitom salotom gerai aplipinkite Kristianos kojas ir tynimas praeis greičiau.
smile
L
lorita 2757
2006-06-27 17:52 lorita
Užjaučiu, aš daug metų kiekvieną vasarą vis sirgdavau persikaitinus - grįžus namo visur skauda, temperatūra iki 40...oooiiiii, daugiau nenoriu kaitintis, jau tik pavėsiuke, kaip kokia senukė:) smile
2006-06-28 08:54 Kristiana__ 2011-09-11 05-00

wolf rašė: Šitom salotom gerai aplipinkite Kristianos kojas ir tynimas praeis greičiau.
smile


Nius ne viskuom gal reikėjo aplipint smile Pvz, graikiški riešutai, ko gero, būtų paskutinę skurą nulupę savo gruoblėtumu smile
wolf wolf 11158
2006-06-28 08:56 wolf 2011-09-11 05-00

Kristiana__ rašė:

wolf rašė: Šitom salotom gerai aplipinkite Kristianos kojas ir tynimas praeis greičiau.
smile


Nius ne viskuom gal reikėjo aplipint smile Pvz, graikiški riešutai, ko gero, būtų paskutinę skurą nulupę savo gruoblėtumu smile

Na taip - bet tada - kuo daugiau agurkų, kuo daugiau smile
penelope penelope 2594
2006-06-28 10:10 penelope 2011-09-11 05-00

wolf rašė:

penelope rašė: Pikantiška mišrainė su sūriu

0,5 kg čederio ar kito patinkančio sūrio,
1 agurko,
3 valg. šaukštų pjaustytų alyvuogių,
3 valg. šaukštų pjaustytų ridikėlių,
3 valg. šaukštų kapotų graikiškų riešutų,
majonezo,
salotų lapų,

Į vieną indą suberkite sutarkuotą sūrį, kubeliais pjaustytą agurką, smulkintas alyvuoges, supjaustytus ridikėlius ir kapotus graikiškus riešutus. Įdėkite majonezo ir gerai išmaišykite.
Paruoštą mišrainę dėkite ant salotų lapais išklotos lėkštės. Papuoškite likusiais graikiškais riešutais ir alyvuogėmis.

Šitom salotom gerai aplipinkite Kristianos kojas ir tynimas praeis greičiau.
smile


Wolf, begėdi. Aš čia stengiausi, o TU! smile
wolf wolf 11158
2006-06-28 10:12 wolf 2011-09-11 05-00

penelope rašė:
Wolf, begėdi. Aš čia stengiausi, o TU! smile

Na...... aš tik todėl, kad labai norėjau padėti - šiap salotos įdomios reikės ir paragauti kada. smile
penelope penelope 2594
2006-06-28 10:18 penelope 2011-09-11 05-00

wolf rašė:
Na...... aš tik todėl, kad labai norėjau padėti - šiap salotos įdomios reikės ir paragauti kada. smile


smile smile smile
D
DaivaP 5451
2006-06-28 10:21 DaivaP
O alyvuogės kokios: žalios ar juodos?
penelope penelope 2594
2006-06-28 10:32 penelope 2011-09-11 05-00

DaivaP rašė: O alyvuogės kokios: žalios ar juodos?


Įsivaizduoju, kad juodos.
Aradija Aradija 10364
2006-06-28 10:46 Aradija
jomajo smile Penelope kokia tu ziauri, kaip gerai kad vakar anksciau is darbo pabegau i Akropoli, o tai buciau numirus apie tokius skanumynus beskaitinedama smile
penelope penelope 2594
2006-06-28 10:57 penelope 2011-09-11 05-00
Jūros gėrybės - tinkamiausias užkandis vasaros vakarui

Atrodo, kad šios vasaros orai privers lietuvius pakeisti skonį ir tapti Viduržemio jūros kraštų virtuvės gerbėjais


Ypatingasis jūrų gėrybių troškinis

poras
jūrų gėrybių mišinys
balto sauso vyno
konservuoto kokosų pieno
aliejaus
krabų lazdelių
šviesaus sojų padažo

Poro kotas supjaustomas plonais griežinėliais, baltąją ir žaliąją dalis atskirti..
Žalioji poro dalis kiek apkepinama aliejuje, sudedama baltoji, pakepinama, suberiama pora saujų jūrų gėrybių mišinio , pusę - trečdalį stiklinės balto sauso vyno, troškinama 10-15 minučių.
Tada supilamas kokosų pienas, tiek, kad apsemtų. Ir dar troškinama 2 min. ant mažytės ugnies visą laiką maišant.
Dar prieš pat pabaigą galima įpjaustyti truputį krabų lazdelių.
Patiekiama su ryžiais ir baltu vynu. Kas mėgsta, jau lėkštėje troškinį galima pašlakstyti šviesiuoju sojų padažu.


Dienovidis

450 g makaronų “Spaghetti”,
2 česnako skiltelės,
alyvų aliejaus,
maltų raudonųjų pipirų,
1 valgomasis šaukštas susmulkintų šviežių petražolių,
1 skardinė susmulkintų jūrų moliuskų (kalmarai ir kt.),
1 skardinė smulkintų austrių.

Kepkite susmulkintą česnaką aliejuje, kol jis apskrus. Išėmę iš keptuvės česnaką, įdėkite raudonuosius pipirus, petražoles ir valgomuosius jūrų moliuskus kartu su sultimis. 5 min. kepkite mišinį ant silpnos ugnies, dažnai pamaišydami ingredientus. Įdėkite austres su trečdaliu jų sulčių. Kepkite ant silpnos ugnies maždaug 5 min. Į keptuvę sudėkite pakeptus česnakus.
Tuo metu išvirę makaronus “Spaghetti”, įdėkite juos į didelį šiltą dubenį.
Užpilkite makaronus valgomųjų jūrų moliuskų ir austrių padažu ir gerai viską sumaišykite.


Troškinti kalmarai su grietinės padažu

1 kg kalmarų
2 svogūnai
1 šaukštas sviesto
500 g grietinės
druskos,
pipirų
žalūmynų

Išplauti ir išvalyti kalmarus, 10 min. palaikyti verdančiame vandenyje. Kalmarus truputi atvėsinti ir supjaustyti šiaudeliais.
Smulkiai supjaustyti svogūnus. Sviestą ištirpinti keptuvėje ir jame pakepinti svogūnus, po to sudėti kalmarus ir kartu pakepinti dar 5 min.
Paskiau įpilti vandens, tiek kad viskas būtų apsemta ir troškinti 25 min.
Padažui grietinę (galima dėti 250g grietinės ir 250g majonezo, tuomet bus aštriau), druską, ir pipirus sumaišyti. Kalmarus išimti į lėkštę, užpilti padažu ir apibarstyti žalumynais.


Sepijos arba maži aštuonkojai pomidorų padaže

750-900 g skardinės konservuotų pomidorų ,
saliero stiebo,
sepijos arba mažų aštuonkojų
petražolių,
česnako skiltelės,
1 mažos karčiosios paprikos,
druskos,
cukraus,
alyvuogių aliejaus.

Plieniniame puode pakaitinti aliejų, įspausti česnako skiltelę ir supilti konservuotus pomidorus. Pamaišyti ir sudėti susmulkintą saliero stiebą. Kartkartėmis pamaišant kaitinti padažą apie 20 minučių. Pagardinti jį paprika, druska, cukrumi.
Sepijos arba aštuonkojai jau turi būti atitirpę. Iš pradžių sudėti juos į kiaurasamtį ir perplauti šaltu vandeniu. Pjaustyti žiedais arba kvadratėliais. Supjaustytus jūros gyvius sumesti į puodą su padažu. Troškinti dar apie 15 minučių. Kai užgesinsite liepsną, užberti ant patiekalo viršaus smulkiai sukapotas petražoles, uždengti dangtį ir palikti "bręsti" apie 10 minučių.


Klasikinės prancūziškos midijos

5 g smulkiai supjaustytų svogūnų,
10 g salierų,
10 g morkų,
1 česnako skiltelė,
saujelė smulkintų petražolių,
taurė sauso baltojo vyno,
1 maišelis šaldytų midijų.

Daržoves smulkiai supjaustome. Baltąjį vyną supilame į keptuvę, sudedame visas daržoves (išskyrus petražoles) ir midijas. Kai padažas užverda, pridedame druskos, pipirų. Jį verdame tol, kol atsidaro midijų geldelės. Dedame petražoles.
Viską supilame į didelę gilią lėkštę. Europoje tai labai populiarus valgis, patiekiamas su įvairiais padažais ir dažniausiai su skrudintomis bulvytėmis
Patiekiant reikia dubenėlio su šiltu vandeniu ir citrinos griežinėliais rankoms nusiplauti, nes imama rankomis. Geriausia šį patiekalą valgyti karštą, bet skanus ir atvėsęs.
Įsidėmėkite, kad jei midijų geldelės neatsidaro verdant, jas reikia išmesti, nes tai negyvos midijos, jos valgiui nebetinka.


Krabų lazdelių užkandis

sūrio “Blue Cheese” su pelėsiais,
šaukštas majonezo,
raudonos paprikos
krabų lazdelių

Sutarkuojame sūrį su pelėsiais, įdedame majonezo šaukštą, smulkiai pjaustytos raudonos paprikos ir viską gerai išmaišome. Atsargiai išvyniojame krabų lazdeles ir patepame įdaru. Po to vėl atgal susukame, padedame į šaldytuvą kokiai valandai pastovėti ir supjaustome įstrižai 1,5 - 2 cm gabalėliais labai aštriu peiliu.


Patiekalus užsigerkite gerai atšaldytu sausu baltu vynu. Dar labiau prie jūros gėrybių tinka atšaldytas sausas rausvasis vynas.
Valgykite plačiai atvėrę langus ir užsidegę žvakes. Bus panašu į vakarą prie Viduržemio jūros!
Aradija Aradija 10364
2006-06-28 11:05 Aradija
feeeeeeeeeeee iskarto apetitas dingo, aciu smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui