2006-06-28 10:57
penelope
2011-09-11 05-00
Jūros gėrybės - tinkamiausias užkandis vasaros vakarui
Atrodo, kad šios vasaros orai privers lietuvius pakeisti skonį ir tapti Viduržemio jūros kraštų virtuvės gerbėjais
Ypatingasis jūrų gėrybių troškinis
poras
jūrų gėrybių mišinys
balto sauso vyno
konservuoto kokosų pieno
aliejaus
krabų lazdelių
šviesaus sojų padažo
Poro kotas supjaustomas plonais griežinėliais, baltąją ir žaliąją dalis atskirti..
Žalioji poro dalis kiek apkepinama aliejuje, sudedama baltoji, pakepinama, suberiama pora saujų jūrų gėrybių mišinio , pusę - trečdalį stiklinės balto sauso vyno, troškinama 10-15 minučių.
Tada supilamas kokosų pienas, tiek, kad apsemtų. Ir dar troškinama 2 min. ant mažytės ugnies visą laiką maišant.
Dar prieš pat pabaigą galima įpjaustyti truputį krabų lazdelių.
Patiekiama su ryžiais ir baltu vynu. Kas mėgsta, jau lėkštėje troškinį galima pašlakstyti šviesiuoju sojų padažu.
Dienovidis
450 g makaronų “Spaghetti”,
2 česnako skiltelės,
alyvų aliejaus,
maltų raudonųjų pipirų,
1 valgomasis šaukštas susmulkintų šviežių petražolių,
1 skardinė susmulkintų jūrų moliuskų (kalmarai ir kt.),
1 skardinė smulkintų austrių.
Kepkite susmulkintą česnaką aliejuje, kol jis apskrus. Išėmę iš keptuvės česnaką, įdėkite raudonuosius pipirus, petražoles ir valgomuosius jūrų moliuskus kartu su sultimis. 5 min. kepkite mišinį ant silpnos ugnies, dažnai pamaišydami ingredientus. Įdėkite austres su trečdaliu jų sulčių. Kepkite ant silpnos ugnies maždaug 5 min. Į keptuvę sudėkite pakeptus česnakus.
Tuo metu išvirę makaronus “Spaghetti”, įdėkite juos į didelį šiltą dubenį.
Užpilkite makaronus valgomųjų jūrų moliuskų ir austrių padažu ir gerai viską sumaišykite.
Troškinti kalmarai su grietinės padažu
1 kg kalmarų
2 svogūnai
1 šaukštas sviesto
500 g grietinės
druskos,
pipirų
žalūmynų
Išplauti ir išvalyti kalmarus, 10 min. palaikyti verdančiame vandenyje. Kalmarus truputi atvėsinti ir supjaustyti šiaudeliais.
Smulkiai supjaustyti svogūnus. Sviestą ištirpinti keptuvėje ir jame pakepinti svogūnus, po to sudėti kalmarus ir kartu pakepinti dar 5 min.
Paskiau įpilti vandens, tiek kad viskas būtų apsemta ir troškinti 25 min.
Padažui grietinę (galima dėti 250g grietinės ir 250g majonezo, tuomet bus aštriau), druską, ir pipirus sumaišyti. Kalmarus išimti į lėkštę, užpilti padažu ir apibarstyti žalumynais.
Sepijos arba maži aštuonkojai pomidorų padaže
750-900 g skardinės konservuotų pomidorų ,
saliero stiebo,
sepijos arba mažų aštuonkojų
petražolių,
česnako skiltelės,
1 mažos karčiosios paprikos,
druskos,
cukraus,
alyvuogių aliejaus.
Plieniniame puode pakaitinti aliejų, įspausti česnako skiltelę ir supilti konservuotus pomidorus. Pamaišyti ir sudėti susmulkintą saliero stiebą. Kartkartėmis pamaišant kaitinti padažą apie 20 minučių. Pagardinti jį paprika, druska, cukrumi.
Sepijos arba aštuonkojai jau turi būti atitirpę. Iš pradžių sudėti juos į kiaurasamtį ir perplauti šaltu vandeniu. Pjaustyti žiedais arba kvadratėliais. Supjaustytus jūros gyvius sumesti į puodą su padažu. Troškinti dar apie 15 minučių. Kai užgesinsite liepsną, užberti ant patiekalo viršaus smulkiai sukapotas petražoles, uždengti dangtį ir palikti "bręsti" apie 10 minučių.
Klasikinės prancūziškos midijos
5 g smulkiai supjaustytų svogūnų,
10 g salierų,
10 g morkų,
1 česnako skiltelė,
saujelė smulkintų petražolių,
taurė sauso baltojo vyno,
1 maišelis šaldytų midijų.
Daržoves smulkiai supjaustome. Baltąjį vyną supilame į keptuvę, sudedame visas daržoves (išskyrus petražoles) ir midijas. Kai padažas užverda, pridedame druskos, pipirų. Jį verdame tol, kol atsidaro midijų geldelės. Dedame petražoles.
Viską supilame į didelę gilią lėkštę. Europoje tai labai populiarus valgis, patiekiamas su įvairiais padažais ir dažniausiai su skrudintomis bulvytėmis
Patiekiant reikia dubenėlio su šiltu vandeniu ir citrinos griežinėliais rankoms nusiplauti, nes imama rankomis. Geriausia šį patiekalą valgyti karštą, bet skanus ir atvėsęs.
Įsidėmėkite, kad jei midijų geldelės neatsidaro verdant, jas reikia išmesti, nes tai negyvos midijos, jos valgiui nebetinka.
Krabų lazdelių užkandis
sūrio “Blue Cheese” su pelėsiais,
šaukštas majonezo,
raudonos paprikos
krabų lazdelių
Sutarkuojame sūrį su pelėsiais, įdedame majonezo šaukštą, smulkiai pjaustytos raudonos paprikos ir viską gerai išmaišome. Atsargiai išvyniojame krabų lazdeles ir patepame įdaru. Po to vėl atgal susukame, padedame į šaldytuvą kokiai valandai pastovėti ir supjaustome įstrižai 1,5 - 2 cm gabalėliais labai aštriu peiliu.
Patiekalus užsigerkite gerai atšaldytu sausu baltu vynu. Dar labiau prie jūros gėrybių tinka atšaldytas sausas rausvasis vynas.
Valgykite plačiai atvėrę langus ir užsidegę žvakes. Bus panašu į vakarą prie Viduržemio jūros!