http://vvrikis.narod.ru/medicina/lt/flora_lt/alijosius.html
[quote:c7b73af3fb]Po šaukštelį močiutė duoda vaikams. Suaugusiam galima po šaukštą. Na po desertinį tai tikrai.
Kraujui gerinti ir organizmo atsparumui stiprinti yra dedama 1/3 alijošiaus, 1/3 geriau pavasarinio medaus ir 1/3 raudono vyno kagor "Čiumaj". Yra toks moldaviškas su žolelėmis gamintas vynas. Tarybiniais laikais kainuodavo apie 8 rub. Dabar jo sunku rasti. Kaina apie 20 Lt.
Tai va. Alijošių reikia apie savaitę nelaistyti. Ir jis turi būti ne jaunesnis kaip 3 metų. Nupiovus pakankintą sausra aliojošių, reikia kokią savaitę palaikyti vėsiai- na šaldytuvo apatinėje lentynoje.
Po to supiaustyti kaip svogūnų laiškus ir sumaišyti su medumi. Nesicackinkite su sulčių spaudimu, nes išmesite daug vertingo daikto.
Na jei yra tik 2 iš trijų, (nėra vyno) tai galima įdėti kokybiškos kakavos šaukštą pusei ltr mišinio. Pastayyti šiltai ir geriau tamsiai. Po savaitės pradedam. Po šaukštą prieš valgį.[/quote]
[quote:c7b73af3fb]Čia yra kitas receptas. 1 kg medaus 1 kg citrinų, 1 ltr brendžio( aš darau su "Alyta"). Pavasarį, kai saulė jau kaitina per langą, sumaišyti tuos kg ir ltr. Citrinas nuplauti ir smulkiai supiaustyti su visom žievelėm.
Supilti į 3litrį ir apsukus tamsiu storu audeklu, dėti saulėkaitoje ant palangės. Savaitei ar 10 dienų. Fermentuojasi.
Po šaukštą prieš valgį. Kiekvieną pavasarį. Po to beržų sultys teka. Na ir akmenys jau inkstuose nesiformuoja. Kepenys irgi patenkintos.[/quote]
www.e-vaistine.lt/vaistazoles/vaistiniai-augalai...