Konkurencijos draudimo (nekonkuravimo) sąlygos buhalterių ir finansininkų darbo sutartyse

artas71 artas71 12028
2004-12-05 18:36 artas71
Gerbiamoji publika, labi norėčiau padiskusinti ( nors, tiesa pasakius, neturiu suformavęs pakankamai aiškios nuostatos,todėl prašau Jūsų išdėstyti kuo daugiau priešingų argumentų) apie nekonkuravimo sąlygų įrašymą į buhalterių bei finansininkų darbo sutartis. Straipsniukas, paskatinęs atidaryti temą:
www.delfi.lt/news/economy/buzzlaw/article.p...

Ar daugumai tenka pasirašyti po tipo tokiais žodžiais "nutraukus darbo santykius, pasižadu nedirbti 3 ( 5-10) metų analogiškos ar panašios srities įmonėse, .."?
Ar tai būtina sąlyga finansininkams bei buhams? Kokio tipo nuostolių gali buhas pridaryti išėjęs pas konkurentus?
O
odisejas 292
2004-12-05 18:59 odisejas
Pas pažįstamus iš konkuruojančios įmonės perėjusi ir informaciją bei know-how atsinešusi vyr. finansininkė per metus padidino įmonės apyvartą 20 procentų ir preliminariai padėjo uždirbti iš perimtų klientų apie 80 tūkst. Lt. Na jai savininkai, kad dar kitur neperbėgtų, dabar dar atidavė 10 proc. įmonės akcijų už gerą darbą. smile
Loreta Loreta 28574
2004-12-05 19:19 Loreta
Tiesą pasakius, tokios sutarties sąlygų dar nesu mačiusi.
Visų pirma - dėl nekonkuravimo sąlygų. nepatinka man tas žodis, jeigu jis taikomas finansininkui. Kaip finansininkas gali konkuruoti, būdamas samdomu darbuotoju? Tai viena. Anatra - finansininko išsilavinimas, jo žinios yra jo privatus reikalas tuo momentu, kai jis parduoda savo produktą. Nutrūkus darbo santykiams vienoje vietoje, jis tai parduoda kitoje, ir be abejo stengiasi realizuoti save visapusiškai.
Suprasčiau, jei į DS būtų įrašyta sąlyga dėl konfidencialumo, tik ne dėl nekonkuravimo.
Kita pozicija - o kaip tuo atveju, jei finansininkas dirba ne vienoje įmonėje? Pasirašęs tokią sutartį jis netenka galimybės lygiagrečiai dirbti keliose įmonėse. Tai jo asmens ir darbo teisių suvaržymas, netgi sakyčiau Konstitucijos pažeidimas. O ir DK apie tai nekalba.
L
liute50 25
2004-12-05 23:47 liute50
Nekonkuravimo sąlygos - tai LR Konkurencijos įstatymo pažeidimas
Vienintelė, galima reikalauti, kad bųtu atlyginta už nedarbo metus ir gerokai !!!
A
Auksineraide 214
2004-12-06 07:33 Auksineraide
Tiesą sakant tokias sutartis pasirašinėja mūsų darbuotojai.Žinoma, jie ne buhai, bet iš savininkų pusės žiūrint, jas pilnai pateisinu.
Be to, Lietuvėlėj dar daug norinčių ne išsiauginti gerą ir lojalų įmonei darbuotoją, bet išvilioti geresniu uždarbiu iš tokia pat veikla užsiimančių.
Tokios sutartys apsaugo darbdavį smile
E
Emma 1993
2004-12-06 08:45 Emma
Nori darbdaviai tokios sutarties? Automatiškai iki to apkalbėtas atlyginimas, didėja dvigubai + kiekvienais metais irgi dar 30 - 50 procentų pridedama, nuo praeitų metų atlyginimo, dar šventiniai priedai ir t.t. O jei išeini ne savo noru su ta labai brangia informacija, tai ir dar papildomas tikrai GERAS atlyginimas už tuos būsimus suvaržymo metus. Žiūrėk ir labai netgi apsimokės tokia sutartis darbuotojui.
Sutartis ir yra sutartis, jei JIE kelia tam tikras sąlygas, kas neleidžia darbuotojui save irgi mylėti? Nesijauti TIEK svarbus? Na, tai jau kita tema.
U
upe 233
2004-12-06 08:48 upe
Skaitau, kad toks punktas DS byloja apie darbdavio nenora rupintis darbuotojais.
Tai zymiai lengviau, negu moketi didesni atlyginima uz konkurento, sudaryti geresnes darbo salygas.
Jei as dirbu transporto imoneje, as stengsiuos susirasti analogiska darba, nes pereiti is transporto imones i leidybine firma, bent metus minimum stengsies suvokti apie ka eina kalba ir isdirbti savo apskaitos sistema.
Kita vertus, buxo darbas vesti apskaita. Ir jei naujoje firmoje apskaita vedama neteisiklingai, jis visada pritaikis senos firmos patirti. O jei dar ir veilkla gimininga, tai tuo geriau. Maziau klaidu bus.
Skaitau, kad jei buxas save gerbiantis - jis neturi pasirasyti tokiu salygu.
Jei darbdavys vis del to vercia tai padaryti - reiskia nori tave apriboti prievarta.
O kas liecia konkurencingos informacijos - ar mazai firmu idarbina savo zmones pas konkurentus?
Visi puikiausiai zino, kad vienas garsios auditorines firmos savininkas, vos ne prezidenta(apie semo narius net nekalbant) sokdinantis, i daugeli auditoriniu firmu savo agentus infiltravo.
L
loretas 271
2004-12-06 10:17 loretas
Perskaičiau Jūsų nuomones, ir iškilo klausimas. sakykim, aš pasirašau DS po tuo teiginiu, kad nedirbsiu pas konkurentus ir kas? Tai ką toji įmonė eis ieškoti, kur aš dirbu ir kam dirbu. Na, sakykim sužino, kad dirbu įmonėj B, tai kaip įrodys, kad išdaviau komercines paslaptis.
O ar, ta nuostata, jog negaliu dirbt analogiškos veiklos įmonėj, nepažeidžia DK, Konstitucijos ir pan -Teisę į darbą.Ten juk neparašyta, kad buhalteris negali dirbt ir vienoj vaistinėj, ir trečioj.
Dėl komercinių paslapčių tai sutinku, bet tu įrodyk, kad jas paviešinai.
U
upe 233
2004-12-06 10:21 upe
Viskas priklauso nuo ddvio. O gal jam bus vienintelis gyvenimo tikslas - susirasti, kur dirba is jo isejes buxas, pakisti jam po nosim DS, o po to tampyti po tesmus... smile smile
S
Sebestijonas 2411
2004-12-06 16:43 Sebestijonas
Niu jau , kas - ką už ūsų patampys , ar katinas liūtą ar liūtas katiną.....................................................
B
burbuliaaa 308
2006-09-06 11:12 burbuliaaa
Bet jei sutartis tokia pasirašoma ne su buhu, o su kitos profesijos žmogumi? Kas būtu jei darbdavys sužinotų, kad darbuotojas įsidarbino kitoje tos pačios srities įmonėje? Ar gali taikyti kokias nors sankcijas remdamasis įstatymais?
Tess Tess 20235
2006-09-06 11:20 Tess 2011-09-11 05-05
O ką žmogui daryti, jei jis moka dirbti tik tam tikrą darbą, o Jūs jį atleisite?
Manau reikia gerbti ir vertinti darbuotojus, tada jiems net minčių nekils dirbti pas konkurentus.
Pagal mane tai prieštarauja LR Konstitucijai:
20 straipsnis
Žmogaus laisvė neliečiama.
28 straipsnis
Įgyvendindamas savo teises ir naudodamasis savo laisvėmis, žmogus privalo laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų, nevaržyti kitų žmonių teisių ir laisvių.
48 straipsnis
Kiekvienas žmogus gali laisvai pasirinkti darbą bei verslą ir turi teisę turėti tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas, gauti teisingą apmokėjimą už darbą ir socialinę apsaugą nedarbo atveju.
B
burbuliaaa 308
2006-09-06 11:25 burbuliaaa
Čia mano draugui taip nori padaryti, dar neliepė pasirašyti, bet klausinėju dėl to, kad galėtų apsiginti žmogus.
T
tskd 9
2006-09-06 11:33 tskd
Gerai zinau darbo inspekcijos nuomone siuo klausimu:

1. Kad LR Konstitucijos pažeidimas;
2. Darbo sutartyje darbdavys negali pabloginti darbo salygu.
3. Zala talpinama i VDU remus.
4. Zala turi buti labai konkreti ir apciuopiama, ne taip, kad abstrakciai...
K
kwame 1
2006-10-18 21:16 kwame
sveiki, turiu klausima panasia tematika:
situacija gna kebli, bet pabandysiu trumpai paaiskinti: dirbu imoneje A, su ja sudaryta darbo sutartis, darbas susijes su projektu igyvendinimu kuriuos pateikia imone B. ta prasme, visas darbas ir turima informacija liecia imone B.
jei tarkim, galvociau keisti darba ir isidarbinti tiesioginiu imones B konkurentu kompanijoje (pavadinkim tai imone Y), kokios sankcijos laukia? esu rastiskai pasirases tokia sutartele (su imone A) kad kazkiek laiko negalesiu dirbti pas tiesioiginius imones B konkurentus, bet ar toks susitarimas turi koki teisini pagrinda ir kiek realus sankciju igyvendinimas ?
K
kls 640
2006-10-19 08:12 kls 2011-09-11 05-08

artas71 rašė: "nutraukus darbo santykius, pasižadu nedirbti 3 ( 5-10) metų analogiškos ar panašios srities įmonėse, .."?

Kokio tipo nuostolių gali buhas pridaryti išėjęs pas konkurentus?


3. Klientų perechvatas, tiekėjų kainos, personalo atsivliojimas ir t.t.
2. O kas kontroliuos ir kaip baus, jei tokią sutartį būsiu pasirašęs?
1. Jei būsimas darbdavys norėtų tokią nuostatą įrašyti, butų proga derėtis dėl didesnio atlyginimo - čia gerai


Tegyvuoja sveika konkurencija! Te geras darbuotojas pereina į geresnes sąlygas, te konkurentai pasirenka gersnius partnerius!
G
Gemini 1205
2008-03-05 13:48 Gemini
Situacija tokia: moteris (buhalterė) šiuo metu vaiko priežiūros atostogose iki vaikui sueis 3 metai. Jai siūlo darbą naujai steigiamoje įmonėje, kuri gali tapti pagrindinės darbovietės konkurentu (ta pati veiklos sritis). Šiuo metu prašymo atleisti iš pagrindinės darbovietės nenori rašyti, nes neteks pašalpos iki vaikui sueis 2 metai. Ar gali ji turėti kokių teisinių nemalonumų faktiškai tuo pačiu metu dirbdama 2 konkuruojančioms įmonėms? Nors darbas grynai buhalterinis ir senoje darbovietėje ji realiai su popieriais neturi nieko bendro nuo dekreto, o vaikui ne už ilgo 2 metai. DS punkto apie darbą pas konkurentus nėra. Man atrodo, kad gali ramiai darbintis naujoje įmonėje, vienintelis dalykas, ką dabar gali prarasti - tai dalis pašalpos iš SODROS. Ačiū už jūsų nuomones.
D
daisy1 878
2008-03-05 14:07 daisy1
darbintis tai aišku gali, bet senieji darbdaviai sužinoję tai, kažin ar bus patenkinti, tur būt teks apsispręsti ir pasirinkti vieną iš darbdavių
G
Gemini 1205
2008-03-05 14:25 Gemini
Naujoje jai suteikiamos sąlygos dirbti namuose, kol vaikas mažas tai didelis privalumas (iš patirties sakau smile ), senoje gali grįžti tik visai dienai, ko kol kas nenori. O kai baigsis vaiko priežiūros atostogos, tikrai bus nuspręsta, kurioje darbovietėje rašyt prašymą atleisti, gal vis tik į seną įmonę grįš, jei kas priims smile Bet teoriškai senieji darbdaviai apie naują darbą gali sužinot tik iš VBS (viena bobutė sakė) tarnybos? Ačiū.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui