Pakalbėkime apie tai, ką valgome, ir ar žinome iš ko susideda mūsų maistas...
Kaip nepasiklysti tokioje daugybėje įvairaus maisto
Ar valgyti viską, kas skanu, ar kruopščiai atsirinkti tik tai, kas sveika
Prie maisto produkto sudėties -maistingumo ženklinimo - gali būti nurodomi ir naudojami maisto priedai. Jie dedami į maisto produktus technologiniais tikslais. Leidžiamų naudoti maisto produktų priedų yra per 2000. Jie yra patikrinti ir užregistruoti Europos Ekonominėje Bendrijoje, kuri jiems suteikia E numerį. Siūlomų maisto produktų priedų vartojimo kiekiai maisto produktuose nėra kenksmingi žmogaus sveikatai. Dažniausiai naudojami maisto priedai: citrinos rūgštis - E330, pieno rūgštis -E27, acto rūgštis - E260.
Į maisto produktus dažnai dedama Dažiklių - medžiagos, suteikiančios maisto produktams spalvą. Tai gali būti preparatai iš maisto produktų, natūralių medžiagų, bei susintetinti. Pavyzdžiui, beta karotinas E-160a (gelsvas), karamelė E-150a.
Konservantai - medžiagos, pailginančios maisto produkto tinkamumo vartoti laiką. Jie apsaugo produktą nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo. Tai yra druska, actas, citrinos rūgštis.
Panašią funkciją atlieka ir Antioksidantai, apsaugantys produktą nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija. Citrinos rūgštis gali būti naudojama ir kaip konservantas, ir kaip oksidantas. Gamtoje citrinos rūgšties niekur nerasi, ji susintetinta medžiaga, nors ją dažniausiai vertiname kaip natūralų produktą. Actas taip pat sintetinis gaminys. Kitas maistinis priedas, valgomoji druska - natrio chloridas - natūralus produktas.
Kai kada kaip maistinis priedas naudojami Dirbtiniai šaldikliai, medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios produktams saldų skonį.
Dirbtinio šaldiklio pavyzdys gali būti sacharinas E954, aspartamas E951.
Gana dažnai maisto produktuose aptinkami Emulsikliai. Tai medžiagos, padedančios sudaryti ir išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų pastovų mišinį maisto produktuose. Dažniausiai naudojami emulsikliai - E450, E452, E500 ir kiti.
Kuo daugiau riebalų. Tuo daugiau ligų
Kažkodėl dauguma žmonių, pirkdami maisto produktus, labiausiai linkę atkreipti dėmesį į tai, kiek juose yra maisto priedų, pažymėtų E raide. Iš tiesų labiau reikėtų atsižvelgti į tai, kiek maisto produktas turi riebalų, angliavandenių, baltymų, mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo). Jų balansas yra mūsų mitybos ir egzistencijos pagrindas. Per didelis arba per mažas kiekis tampa daugelio ligų priežastimi.
Lietuviai mėgsta valgyti daug ir riebiai. Jeigu geria pieną, tai kuo jis riebesnis, tuo geresnis. Riebi grietinė ir varškė - pačios geriausios. Būtina įsisąmoninti, kad riebalai - tai pagrindas cholesterolio kiekio padidėjimui organizme. Kuo daugiau vartojame riebalų, tuo didesnė tikimybė susirgti ateroskleroze. Užsikemša kraujagyslės, padidėja kraujospūdis, vystosi insultai, infarktai.
Reikia žiūrėti, kad mūsų maiste netrūktų mineralinių medžiagų, ypač kalcio, magnio, kalio. Dėl kalcio trūkumo organizme jauniems žmonėms silpniau vystosi kaulai, vyresnio amžiaus - prasideda kaulų retėjimas. Todėl pirkdami pieno produktus, atkreipkime dėmesį į tai, kiek juose yra kalcio.
Labai svarbi maisto sudėtinė dalis - baltymai. Jie mūsų organizmo statybinė medžiaga. Reikia nuolat stebėti cukraus kiekį organizme ir, reikalui esant, keisti jį šaldikliais.
Ar limonaduose esantis E330 tikrai sukelia vėžį? Kokie dar yra pavojingi E, kurių vertėtų vengti?
E raidė su numeriu reiškia priemaišas, kurios leidžiamos naudoti maisto pramonėje ir jų saugumas, naudojant tam tikrais kiekiais, patvirtintas visose Europos Sąjungos šalyse. Šios sudėtinės dalys gali būti užrašomos pilnais pavadinimais arba raide “E” ir kokiu nors skaičiumi. Pastarasis variantas yra daug patogesnis, pilni medžiagų pavadinimai ant etikečių užima daug vietos, vis tiek pirkėjui tai yra mažiau žinomi ir mažiau svarbūs ingredientai. Kai kurie E numerių pavyzdžiai: E150 – karamelė, E440 – pektinas, E101 – riboflavinas (vitaminas B2), E300 – askorbino rūgštis (vitaminas C) ir t.t. E330 yra ne kas kita, kaip paprasta citrinos rūgštis, kuri yra universali ir labai plačiai naudojama daugelyje maisto produktų kaip antioksidantas ir skonį gerinanti medžiaga. Citrinos rūgštis yra bespalvė organinė medžiaga, įeinanti į daugelio augalų bei gyvūnų audinių ir skysčių sudėtį, tačiau didžiausia jos koncentracija yra citrinose ir kituose citrusiniuose vaisiuose. Pirmą kartą citrinos rūgštis išgauta 1784 m. iš citrinų sulčių. Ją išgavo švedų chemikas Carl Wilhelm Scheele, ir nuo to laiko citrinos rūgštis, kaip maisto papildas, naudojama iki šių laikų. Tik šiais laikais ji gaminama fermentacijos (rūgimo) būdu iš cukranendrių ar melaso, susidarius grybeliui Aspergillus. Bet ji taip pat išgaunama iš ananasų ar citrinų. Citrinos rūgštis plačiai naudojama maisto pramonėje ir įeina į nealkoholinių gėrimų sudėtį, kepinių, alaus, džemų, sriubų, saldainių, konservuotų vaisių, padažų ir vyno sudėtį. Vartojant citrinos rūgštį didelio šalutinio poveikio nenustatyta. Tik tai, kad ji yra stiprus dirgiklis ir vartojant dideliais kiekiais padidina dantų bei dantenų jautrumą bei sukelia dantų eroziją. Kalbos apie tai, kad ji sukelia vėžinius susirgimus, yra klaidingos. Manoma, kad šis sąmyšis kilo dėl neteisingai išversto žodžio “Krebs”. Citrinos rūgštis dalyvauja riebalų, baltymų, karbohidratų skaidyme į anglies dioksidą ir vandenį. Šias chemines reakcijas tyrinėjo britų (gimęs Vokietijoje) biochemikas Hans Adolf Krebs. 1953 m. jis gavo Nobelio premiją fiziologijos ir medicinos srityje ir buvo labai gerai žinomas trikarboksilo rūgšties (citrinos rūgšties) ciklo, dar vadinamo Krebs ciklo tyrimais. Taigi, citrinos rūgštis yra pagrindinis Krebs’o ciklo komponentas, o vokiečių kalboje žodis “Krebs” reiškia “vėžys”. Verčiant ciklo pavadinimą buvo padaryta klaida ir kilo sąmyšis, kad citrinos rūgštis sukelia vėžį. Citrinos rūgštis priskiriama prie mažiausiai sveikatai pavojingų maisto priedų. Tačiau yra tokių, kurių ypatingai vertėtų vengti.
Sutikite, kad ne vienas, pirkdamas kokį nors maisto produktą, gąsdinasi, pamatęs raidę „E“. Ši raidė reiškia numerį, kuris Europoje suteikiamas patikrintam ir leistam naudoti maisto priedui. Kiekvienas priedas prie E turi ir skaitmeninį kodą. Pvz. citrinos rūgštis – E330, sūdytoje mėsoje ar konservuose esanti salietra – E252, beje, jau naudojama šimtus metų, antioksidantas – askorbo rūgštis (E300), plačiau žinoma kaip vitaminas C, dažnai dedamas į maistą, kuriame yra taukų ir aliejų, tam, kad maistas neapkarstų. Emulgatoriai padeda tokioms dalims, kaip vanduo ir riebalai, susimaišyti, o stabilizatoriai – kad jie ir vėl neatsiskirtų. Standiklių vaidmuo toks pat, kaip ir miltų padažuose – jie suteikia standumo. Želatininės medžiagos, pvz. pektinai (E440), padeda uogienėms sustingti ir pan. Netgi, atrodytų, tokiame „nekaltame“ produkte – meduje surastume net 6 E – tai leidžiama norma. Gydytoja tikino, kad visų šių priedų naudojimas griežtai reglamentuotas LR Sveikatos apsaugos ministerijos. Kitaip sakant, jų dedama tiek, kiek priklauso – ne daugiau.
Plačiausiai vartojami maisto priedai
(Sąraše pateikti maisto priedai
atitinka Lietuvos higienos normos HN53-1995
"Leidžiami vartoti maisto priedai"
reikalavimus)
E 200, E 202, E 203 Sorbininė rūgštis ir jos kalio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama fermentiniuose sūriuose, grūdėtoje varškėje, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos padažuose, džiovintuose vaisiuose, vaisių sultyse ir koncentratuose, uogienėse, daržovių gaminiuose, ketčupų koncentratuose, cukraus gaminiuose, vynuose, nealkoholiniuose gėrimuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių, vėžiagyvių ir kt. gaminiuose.
E 210 - E 213 Benzoinė rūgštis ir jos natrio, kalio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių ekstraktų, skystuose kiaušiniuose - jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.
E 220 Sieros dioksidas
E 221 - E 223 Natrio sulfitas, hidrosulfitas, metabisulfitas
E 224, E 228 Kalio metabisulfitas, bisulfitas
Konservantai, antioksidantai
Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.
E 234 Nizinas
Konservantas
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 235 - Pimaricinas
Konservantas
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 236 - E 238 Skruzdžių rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama šviežiose vaisių sultyse.
E 249, E 250 Kalio nitritas, natrio nitritas
Konservantai, spalvų fiksatoriai
Vartojama mėsos gaminiuose.
E 251, E 252 Natrio nitratas, kalio nitratas
Konservantai, spalvų fiksatoriai
Vartojama fermentiniuose sūriuose, lydytuose sūriuose.
E 260 - E 263 Ledinė acto rūgštis ir jos kalio, natrio, kalcio druskos
Konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama majonezuose, maistiniame kazeine, salotų padažuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, žuvų gaminiuose, daržovių marinatuose, mėsos padažuose, albuminuose.
E 270 Pieno rūgštis
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama vynuose, miduje, aluje, degtinėse, konjakuose, likeriuose, trauktinėse, viskiuose, romuose, brendžiuose, džinuose, nealkoholiniuose gėrimuose, leduose, aliejuose, mėsos gaminiuose, mėsos padažuose, duonoje, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, maistiniame kazeine, albuminuose.
E 280 - E 283 Propiono rūgštis ir jos natrio, kalcio, kalio druskos
Konservantai
Vartojama duonoje, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose.
E 290 Anglies dioksidas
Įpakavimo dujos
Vartojama vynuose, miduje.
E 296 Obuolių rūgštis
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose, mėsos padažuose.
E 300 - E 302 Askorbininė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos
Antioksidantai
Vartojama pieno milteliuose, grietinės milteliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, miltų ir grūdų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.
E 306 - E 309 Natūralūs ir sintetiniai tokoferoliai
Antioksidantai
Vartojama margarine, lydytuose riebaluose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, aliejuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose.
E 320 Butilhidroksianizolas (BHA)
Konservantas, antioksidantas
Vartojama mėsos konservuose, mėsos padažuose, mėsos gaminiuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, lydytuose riebaluose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse.
E 322 Lecitinas
Antioksidantas, emulsiklis
Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose, mėsos padažuose, miltuose duonai kepti, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.
E 325 - E 327 Natrio, kalio ir kalcio laktatai
Antioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumą
reguliuojančios medžiagos
Vartojama daržovių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.
E 330 - E 333 Citrinos rūgštis, natrio, kalio, kalcio citratai
Antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos,
emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose ir jų koncentratuose, sūriuose, margarinuose, aliejuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, daržovių ir mėsos konservuose, žuvų gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertiniuose koncentratuose, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, garstyčiose, salotų padažuose, majonezuose, albuminuose, maistiniame kazeine.
E 334 - E 337 Vyno rūgštis ir jos natrio, kalio druskos
Rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, antioksidantai,
stabilizatoriai
Vartojama mėsos gaminiuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose.
E 338 Ortofosforo rūgštis Antioksidantas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama "Cola" gėrimuose, maistiniame kazeine.
E 339 - E 340 Natrio, kalio fosfatai
Rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai,
emulsikliai
Vartojama pieno konservuose, lydytuose sūriuose, kepimo milteliuose, kiaušinių milteliuose.
E 341 Kalcio fosfatai
Rūgštingumą reguliuojančios, miltų apdorojimo, kietinimo, tešlos
kildymo, lipnumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama vaisių gaminiuose.
E 355 - E 357 Adipino rūgštis, jos natrio ir kalio druskos
Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama valgomuosiuose leduose, kepimo milteliuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose, tešlos koncentratuose.
E 400 - E 404 Algino rūgštis, jos natrio, kalio, amonio ir kalcio druskos
Stabilizatoriai, tirštinimo, pagalbinės medžiagos
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), vaisių sultyse, nealkoholiniuose gėrimuose, gaminiuose, vynuose, miduje, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, salotų padažuose.
E 406 Agaras
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, desertinių koncentratų milteliuose.
E 407 Karagenanas ir jo natrio, kalio, amonio druskos
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuoto pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos konservuose, mėsos padažuose, vaisių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 410 Karob grūdų guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 412 Guar guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 414 Arabik guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose.
E 415 Ksantan guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 420 Sorbitolis ir sorbitolio sirupas
Saldiklis, izoliuojanti medžiaga, drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga,
emulsiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 421 Manitolis
Saldiklis, lipnumą reguliuojanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 422 Glicerinas
Drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama mėsos gaminiuose, dešrų apvalkaluose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 440 Pektinai
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose pieno gėrimuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuotuose pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 441 Želatina
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama varškės desertuose, varškės sūreliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, įvairiuose prieskoniuose.
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)
Emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose.
E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.
E 450d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.
E 460 Celiuliozė
Emulsiklis, pagalbinė medžiaga
Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.
E 470 Riebiųjų rūgščių druskos
Emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama džiovintose daržovėse.
E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai
Emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.
E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai
Emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)
Emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose.
E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.
E 450d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.
E 460 Celiuliozė
Emulsiklis, pagalbinė medžiaga
Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.
E 470 Riebiųjų rūgščių druskos
Emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama džiovintose daržovėse.
E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai
Emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.
E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai
Emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.
E 578 Kalcio glukonatas
Rūgštingumą reguliuojanti, kietinimo medžiaga
Vartojama vaisių, pomidorų gaminiuose.
E 620 Glutamino rūgštis
Aromato sustiprinimo medžiaga
Vartojama mėsos padažuose.
E 621 Mononatrio glutamatas
Aromato sustiprinimo medžiaga
Vartojama mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, daržovių ir mėsos konservuose, mėsos padažuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose.
E 622 - E 625 Monokalio, kalcio, monoamonio, magnio gliutamatai
Aromato sustiprinimo medžiagos
Vartojama mėsos padažuose.
E 901 Bičių vaškas, baltas ir geltonas
Glazūros medžiaga
Vartojama cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 950 Acesulfamas K
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, saldžiarūgščiuose žuvų prezervuose bei pusiau prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.
E 951 Aspartamas
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, žuvų prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.
E 952 Ciklamo rūgštis, jos natrio ir kalcio druskos
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose.
E 954 Sacharinas, jo natrio, kalio ir kalcio druskos
Maisto saldiklis
Vartojama žuvų konservuose, žuvų saldžiarūgščiuose prezervuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, valgomuosiuose leduose, padažuose, garstyčiose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos gaminiuose.
E 957 Taumatinas
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos ir kituose panašiuose gaminiuose.
E 967 Ksilitolis
Maisto saldiklis
Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.
E 1404 Oksiduotas krakmolas
Emulsiklis, tirštinimo, pagalbinė medžiaga
Vartojama margarine, desertinių koncentratų milteliuose, majonezuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose.
E 1422 Acetilinto krakmolo adipatas
Stabilizatorius, tirštinimo, pagalbinė medžiaga
Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, pomidorų gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose, vaisių gaminiuose.
Natūralūs maisto dažai
E 100 Kurkuminas
E 101 Riboflavinas, riboflavino - 5 - fosfatas
E 120 Karminas, kochinelas, karmino rūgštis
E 140 Chlorofilai ir chlorofilinai
E 141 Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais
E 153 Daržovių anglis
E 160c Paprikos ekstraktas, kapsantinas
E 162 Burokėlio raudonasis, betaninas
E 163 Antocianinai
Vartojama pieno produktuose, makaronuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose,
desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 150a,b,c,d Karamelės spalvos
Vartojama mėsos gaminiuose, vynuose, miduje, aluje, konjakuose, romuose, koncentruotame acte, nealkoholiniuose gėrimuose.
E 160a I) Karotinų mišinys; II) Beta-karotinas
E 160b Anato ekstraktai, biksinas, norbiksinas
Vartojama piene sūriams gaminti, grietinėje ir grietinėje sviestui gaminti, lydytuose sūriuose, margarine.
Sintetiniai maisto dažai
E 102 Tartrazinas (geltona)
E 104 Chinolino geltonasis (geltona)
E 110 Apelsino geltonasis S (oranžinė)
E 122 Azorubinas, karmosinas (raudona)
E 124 Panceou 4R, kochinelas raudonasis A (raudona)
E 127 Eritrozinas (raudona)
E 128 Raudonasis 2G (raudona)
E 131 Patent mėlis V (mėlyna)
E 132 Indigotinas, indigo karminas (mėlyna)
E 133 Brilianto mėlis FCF (mėlyna)
E 142 Žaliasis S (žalia)
E 151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN (juoda)
E 154 Rudasis FK (ruda)
E 155 Rudasis HT (ruda)
E 160f Beta-apo-8-karotino rūgšties etilo esteris (gelsvai oranžinė)
E 170 Kalcio karbonatas (balta)
E 171 Titano dioksidas (balta)
E 172 Geležies oksidas ir hidroksidai (geltona, rausvai ruda,
gelsvai ruda, juoda)
E 173 Aliuminis
E 174 Sidabrinis
E 175 Auksinis
E 180 Litolrubinas BK (raudona)
E 579 Geležies gliukonatai (juoda)
Vartojama fermentiniuose sūriuose, žuvų gaminiuose, karamelėse, dražė ir sausainių paviršiams, kramtomosiose gumose, degtinėse, konjakuose, viskiuose, brendžiuose, džinuose, romuose, likeriuose, trauktinėse, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.