2003-06-12 10:44
artas71
Apie konjaką bendram išsilavinimui:
Pripažintas stipriųjų gėrimų karalius, konjakas visgi ne toks ir senas, kaip nori pasirodyti. Jis gimė XVIII a. pradžioje Prancūzijos mieste Konjake, Šaranto provincijoje. Iš čia kilęs ir jo išdidus pavadinimas, kurį pasisavinti gali, anot 1909 m. priimto Prancūzijos vyriausybės dekreto apie kilmės kontrolę, tik tie gėrimai, kurie yra pagaminti Šarante iš baltųjų vynuogių rūšių Fol-Blanš, Kollobar, Sent-Emiljon. Tiesa, šis įstatymas šiek tiek vėlavo, tuo metu konjakas jau buvo gaminamas daugelyje šalių. Ir kiek šiuo metu prancūzai bekovotų už kilmės švarą, pervardindami konjaką į brendį, konjaku vis dar laikomas ne gėrimas, pagamintas Konjako mieste, o gėrimas, pagamintas pagal konjakinę technologiją.
Spiritas šiam gėrimui gaunamas dvigubu balto vyno perpilimu. Tuo metu iš 9 litrų balto vyno gaunamas 1 litras spirito. Konjakinį spiritą užpila į ąžuolines statines ir išlaiko, kol jis netampa auksaspalvis ir neįgauna charakteringą aromatą. Tada spiritą skiedžia spirituotu vandeniu iki atitinkamo stiprumo, išlaiko dar keletą mėnesių statinėse ("išlyginimui"), o po to vyksta pats paslaptingiausias ir atsakingiausias etapas.
Konjakų meistras sumaišo skirtingo išlaikymo spiritus, siekdamas idealaus skonio, bet... Tikro konjako pagaminimui neužtenka aklai sekti technologijomis. Reikia beribės kantrybės, išskirtinio skonio ir begalinės meilės savo darbui. Tik tuomet konjakas taps šedevru, kuris atvers žinovams savo sielą.