2010-02-04 14:23
tiga
Vakar aptartos ruginės duonelės receptas:
Iš vakaro -apie 15-17val. imame 1,75 ltr. vandens, jį užverdame ir juo užpilame 1,5 ltr ruginių miltų ir 0,2ltr kvietinių miltų, saują kmynų. Išmaišome mediniu šaukštu. Maišosi sunkiai. Po kelių val supilame raugą ir vėl gerai išmaišome. Dabar padedame šiltai, kad rūgtų. Tinka prie radijatoriaus, galima apsukti dar kokiu šiltu pledu. Indą su tešla užklojame drobule. Ryte tešla bus pakilus ir netgi jausis rūgštokas duonytės skonis. Tada pirmiausia atsidedame apie 0,5 ltr kaip būsimo raugo. Jį galima laikyti šaldytuve iki sekančio užminkymo.
Dabar pagrindinis darbas: į tešlą dedame 2,5 arbatinio šaukštelio druskos, 1 saujelę cukraus, linų sėmenų, 2-2,5ltr ruginių miltų. Minkome 40-50min. Rankas galima pavilgyti į vandenį. Gerai išminkytą tešlą daliname į norimo dydžio kepaliukus. Juos patepame aliejumi ar vandeniu, paliekame apie 3-5val, kad gerai iškiltų.(Ant kepaliuko padarykite kryžiaus ženklą, jis ir parodys kada duonytė iškilo, nes jis beveik išsilygina). Kai duonelė pakyla, kepame orkaitėje 200C temperatūroje apie 2val. Kepant kepaliukus pridengti popieriumi. Kai iškeps , leisti atvėsti, patepti sviestu.
Viską darykite su meile ir viskas bus gerai.