2011-03-23 07:59
bosis
Sidabras, aliuminis, melchioras, varis
Senais antikvariniais indais ir stalo įrankiais geriau grožėtis, nei
kasdien jais naudotis. Iš įvairių metalų pagaminti senieji indai gali
būti, nors ir nedaug, bet nuodingi.
Nėra nieko nenuodingo
Jei sidabriniu šaukšteliu kabinate virtą kiaušinį - nuodijatės sidabro
sulfidu. Mat sidabras reaguoja su trynyje esančia siera, susidaro
nuodingas junginys. Tai viena metalų reakcijų. Kiti metalai taip pat
reaguoja su tam tikrais maisto produktais.
"Nieko nėra nenuodingo, viskas yra nuodinga. Tik dozė daro vaistą
nuodu arba vaistu", - Kauno technologijos universiteto Cheminės
technologijos fakulteto docentė Judita Šukytė cituoja XV-XVI a.
gyvenusio šveicarų gydytojo ir filosofo Paracelso taisyklę.
Šį žmogų mokslininkė vadina toksikologijos tėvu. Juo vadovaujantis,
viską reikia vartoti ir naudoti su saiku. Taip pat ir naudotis stalo
įrankiais bei indais, pagamintais iš neatsparių metalų.
Vienas tokių metalų, turinčių sąveiką su maistu kasdienėje buityje, -
aliuminis. Jis, pasak J.Šukytės, laikomas žemo nuodingumo metalu. Vis
dėlto tyrimai rodo, kad, naudojant dideles aliuminio dozes, jis gali
sukelti apsigimimus. Pasak mokslininkės, taip pat manoma, kad per
didelės aliuminio dozės gali būti Alzheimerio ligos priežastis.
"Aš pati nemėgstu aliumininių indų. Tikiuosi, kad jie pamažu dingsta
iš mūsų buities, ypač aliumininiai puodai", - pastebėjo pašnekovė.
Labiausiai rizikuojama aliumininiuose puoduose verdant rūgštų maistą.
"Jei jame virsite raugintų kopūstų sriubą, tikrai ištrauksite
aliuminio jonus, kurie patekę į organizmą gali paskatinti ligas", -
perspėjo chemikė.
Žinoma, nuo vieno kito karto poveikio gal ir nepasijus. Puodai iš
aliuminio yra lengvi, jie dažnai naudojami išsiruošus į gamtą, verdant
maistą ant laužo. Tik virti jame miške prisirinktų rūgščių uogų
kompotą nepatartina. Jei produktuose nėra rūgščių, stiprių šarmų,
aliuminio į organizmą gali patekti nebent labai nedaug. "Reikia tirpių
junginių, kad jie pasiektų mūsų kūną", - pridūrė pašnekovė.
J.Šukytė atkreipė dėmesį, kad ne tik per indus į organizmą gali
patekti aliuminio. Milijonai vartotojų per odą gauna aliuminio druskų
naudodami įvairias priemones nuo prakaitavimo.
Reikia saugoti nuo kiaušinių
Sidabro indai bent tris tūkstantmečius puošia buitį ir saugo nuo ligų,
nes pasižymi baktericidinėmis savybėmis. Sidabras naudotas tiek stalo
įrankiams, tiek kai kuriems dekoratyviems indams gaminti. Jų galima
rasti kone kiekvienuose namuose. Tai dažniausiai senoviniai stalo
įrankiai, antikvariniai indai.
Sidabras taip pat laikomas žemo nuodingumo metalu. Vienais atvejais
jis gydo, kitais - gali ir pakenkti, pavyzdžiui, kepenims, inkstams.
"Negalima valgyti kiaušinio sidabriniu šaukšteliu, nes sidabras
reaguoja su trynyje esančia siera, susidaro nuodingas sidabro
sulfidas. Ypač svarbu tai prisiminti prieš šv. Velykas - per šią
šventę geriau visai nedėti ant stalo sidabrinių indų", - įspėjo
chemikė. Majoneze taip pat yra kiaušinio trynio, todėl kabindami jį
sidabriniu šaukšteliu nesistebėkite pasikeitusiu skoniu ir
patamsėjusia šaukštelio spalva.
Jei drėgname ore yra sieros junginių, sidabras, net ir nenaudojamas
maistui, gali virsti sidabro sulfidu - gaminys pasidengia tamsios
spalvos plėvele. Nuvalius tamsumą, stalo įrankį ar kitą sidabrinį
gaminį galima toliau naudoti.
J.Šukytė padrąsino: sidabrinį šaukštą galima merkti į kisielių ar į
kompotą ir jame palaikyti per naktį - įrankis nusiblizgins. Iki tam
tikros ribos sidabro jonai, pasak J.Šukytės, organizmą veikia
teigiamai, nes turi dezinfekcinių savybių.
Sidabras kartais naudojamas vandeniui valyti, pavyzdžiui, kur nors
kelionėje, kai nėra gero vandens. Žinoma, kiek sidabras veiks,
priklauso nuo laiko. Vadovaujantis Paracelso mokymu, sidabrinį šaukštą
merkti į skysčius reikia ne nuolat, o retsykiais.
Sidabro antrininkas - kitoks
Išvaizda į sidabrą panašus metalų junginys - melchioras. Jis sudarytas
iš vario, nikelio ir cinko. "Eksperimentai su gyvūnais parodė, kad
nikelio turintys gaminiai kenkti inkstams, kepenims, imunitetui,
sukelia apsigimimų. Žmonėms nikelis gali sukelti alerginius
kontaktinius dermatitus, ypač jaunoms moterims, kurios nešioja nikelio
turinčius auskarus", - iš amerikietiško toksikologijos žinyno skaitė
mokslininkė. Jai pačiai papuošalas su nikeliu sukėlė alergiją.
Apskritai gaminių su nikeliu mokslininkė patarė geriau vengti. Nikelio
sulfidai, oksidai, sulfatai, kaip rašoma literatūroje, spėjama, gali
sukeli vėžį.
"Kad nikelis patektų į žmogaus organizmą valgant melchioriniais
įrankiais, turi būti stipri koncentruota rūgštis. Tokio maisto
produkto tikriausiai nėra", - ramino mokslininkė. Pasak jos, net actas
jo neištirpintų.
Kitas melchioro elementas - cinkas. Maži jo kiekiai gydo žaizdas,
tačiau jei jo į organizmą patenka per daug, gali kilti virškinimo,
kitokių problemų. Cinkas - aktyvus metalas, jis gali lengviau nei
varis ar sidabras patekti į organizmą.
"Melchioro lydinys - nėra grynas metalas, gali vykti tarpusavio
sąveika, gali būti ir kitų priemaišų, tad gali kilti įvairių
reakcijų", - svarstė chemikė.
Galima virti uogienes
Vario yra ne tik melchioro, bet ir žalvario sudėtyje. Be to, indai
gaminami ir iš gryno vario. Varis yra būtinas žmogui elementas, tačiau
viskas, kad per daug, - nesveika.
"Pats organizmas susitvarko jo perdozavus. Vario sulfatas gali sukelti
vėmimą, skrandžio skausmus, inkstų ir kepenų neurozes ar net mirtį", -
vardijo J.Šukytė. Tiesa, tam tikrų sveikatos sutrikimų gali sukelti ir
vario trūkumas.
Tiesa, vario dozės priklauso ne nuo to, kaip dažnai naudojame varinius
indus ar papuošalus, o nuo to, kiek šio elemento yra vartojamuose
maisto produktuose.
Kiekvienas metalas, priminė mokslininkė, tirpsta vis kitokiomis
sąlygomis. Varį ištirpinti labai sunku. "Varis rūgštyse beveik
netirpsta, jį daugiau veikia šarmai. Stiprios koncentracijos šarminio
maisto mes tikrai nevalgome", - patikino pašnekovė.
Varis pasidengia oksido plėvele - pajuoduoja. Mokslininkė pasakojo
verdanti rūgščias uogienes senuose variniuose puoduose, puodai tiesiog
išsiblizgina, nelieka juodos plėvelės. "Virti uogienes variniame inde
tikrai saugiau, negu aliuminio inde", - pridūrė ji.
Vario giminaitis - žalvaris. Tai vario lydinys su cinku. Šis lydinys
aktyvesnis nei varis, todėl žalvariniai indai ar stalo įrankiai galbūt
neturėtų būti kasdien naudojami.
Šiuolaikiniai kokybiški grūdinto plieno indai atsparūs kone viskam.
Tik, svarstė J.Šukytė, neaišku, ar galima pasikliauti visų gamintojų
deklaruojama kokybe.
Apibendrindama mokslininkė patarė: reikia naudoti labai geros kokybės
stalo įrankius ir metalinius indus. Kasdien naudoti sendaikčių
turguose ar antikvariatuose pirktus senovinius įrankius - rizikinga.
Juolab kad niekas negarantuoja, kurie gaminiai tikri, kurie -
falsifikuoti.