ddddaiva rašė: Sveiki, gal kas esat gamine is zeles ir joguto torta
, gal receptuka
Aš gaminu, bet receptuką galiu taip "maždaug" pasakyt, nes pati proporcijų nelabai laikaus. Svarbiausia jame želatinos pataikyt įdėt, kad sustingtų, o visus kitus produktus galima keist pagal skonį.
Taigi. Pirmiausia apsisprendžiam kokio skonio bus tortas, pagal tai ir jogurtą renkamės. Man patinka braškinis, spalvai paryškint dar galima ir kokio raudono sirupo įpilti. Tortą darau standartinėj skardinėj formoj nuimamais kraštais ir dar į jį dedu supjaustytą riekutėmis vyniotinį, tai ir kiekius sakau atitinkamai:
Visų pirma išsibrinkinam želatiną. 2 valgomi šaukštai su kaupu nebus, manau, per daug. Užpilti galima paprastu vandeniu, galima sultimis, kaip norit. Išbrinkusią ją su visu indeliu statom į kitą indą su vandeniu ir kaitinam ant ugnies kol ištirpsta.
Kol truputį pravės, gaminam torto masę.
Tiesa, dar ir torto formą galim pasiruošt: sudrėkinam šaltu vandeniu ir kišam į šaldiklį. Taip lengviau bus tortą iš jos iškrapštyt.
Imam 1,5l braškinio jogurto, 35% grietinėlės 200ml, cukraus pudros (nežinau kiek, pagal skonį) ir citriną. Citrinos sultis išspaudžiam į jogurtą, aš truputį paplaku, kad puriau būtų :) (Dar kartais įdedu trintų su cukrumi braškių, tada jau į grietinėlę cukraus nededu.) Grietinėlę išplakam, baigiant plakt sudedam cukraus pudrą. Atsargiai įmaišom į jogurtą.
(0,5l jogurto galima pakeisti į grietinę, skonio nepagadins, tada pirma išplakam grietinę su trupučiu cukraus, o tada jau dedam jogurtą)
O tada po truputį pilam atvėsusią (bet neatšalusią!) želatiną ir maišom, kad nesušoktų. Truputį pradėjusia stingti mase užpilam torto dugną (apie 2 cm), dedam vyniotinį, vėl pilam, antras vyniotinio sluoksnis, ant viršaus pilam kas liko. Viskas šiai dienai. Kišam šaldytuvan iki rytojaus.
Torto išėmimas iš formos: į didelį bliūdą su karštu vandeniu greit įmerkiam formą su tortu, kad kliūtų ir kraštams ir grakščiu judesiu apverčiam iškart ant tortinės. "Atsegam" kraštus, nuimam viršų ir vualia - tortas beveik gatavas.
Pats paprasčiausias papuošimas: iš vakaro pasidaryt žele kelių spalvų, ją supjaustyt kubeliais ir užbert ant torto viršaus. Kraštus galima plakta grietinėle aptept.
Galima kokia raudona žele užpilti torto dugną, dar vaisių gražiai pridėlioti, gerai sustingdyti ir tik tada ant jos pilti jogurto masę.