Sveiki visi
Jei jau pavargot nuo DJ Loretos naftalininės diskotekos, užsukite pailsėti į Petronėlės virtuvę. Šiandien pas mus ypatingai gausu skonių ir kvapų: sriuba iš upėtakio, kugelis su rukyta kalakutiena ir desertas, kurio receptu šiandien pasidalinsiu:
ITALIŠKI PROFITROLIAI
Tešlai reikės:
250 ml pieno,
250 ml vandens,
1 arbat. šaukštelio druskos,
200 g sviesto,
300 g miltų,
8 kiaušinių.
Įdarui reikės:
250 g mascarponės sūrio (kurio liko dar nuo anos akcijos "Rimi" parduotuvėj),
150 g grietinės,
70 ml grietinėlės,
100 g cukraus pudros
Pagaminkite plikytą tešlą. Į puodą supilkite pieną su 250 ml vandens, suberkite druską ir įmeskite sviestą. Padėkite puodą ant ugnies ir užvirinkite. Nukelkite puodą nuo ugnies ir berkite pamažu persijotus miltus. Mediniu šaukštu nuolat maišykite tešlą tol, kol gausis vientisa masė, gerai atsiskirianti nuo puodo sienelių. Puodo dugne turite pastebėti baltas apnašas. Tešla man panaši į bulvių košę.
Tešlą perkelkite į dubenį ir iš karto įmuškite vieną kiaušinį, gerai išsukite. Taip paeiliui po vieną įmuškite visus kiaušinius. Po trečio kiaušinio jau norėsite vartoti necenzūrinius žodžius, bet dar susilaikykite - dar ne laikas.
Susikaupkite ir pabaikite sukti kiaušinius. Užmaišykite tešlą. Teisingai paruošta plikyta tešla turi būti labai lipni ir blizgėti.
Plikytą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su įprastu apvaliu antgaliu. Va dabar jau nesusilaikysite ir išsakysite viską, ką galvojate apie mane ir netgi apie mano mamą, ko gero
ir greičiausiai prakeiksite tą dieną, kai nusprendėte išbandyti šitą receptą. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo išspauskite stalo teniso kamuoliuko dydžio tešlos kamuolėlius. Dabar jūs pagalvosite, kad neįmanomas dalykas, kad šita pliurė jūsų skardoje pavirstų teniso kamuoliuko dydžio kepinėliais. Greičiausiai jūs teisi, bet pašaukite skardą į įkaitintą iki 200 laipsnių temperatūros orkaitę. Vien tam, kad įrodyt savo tiesą. Dabar išgerkite stiklinę šalto vandens, nusiraminkite. Turite 15min nusiprausti prakaitą, užsiklijuoti pleistriuką ant pūslėto piršto. Po 15min sumažinkite ugnį ir kepkite dar tiek pat. Po to skardą iš orkaitės išimkite, dar šiltus profitrolius (o, stebukle, vis dėlto kažkas iš jų gavosi
) perpjaukite horizontaliai pusiau ir leiskite jiems atvėsti.
Dubenyje sumaišykite sūrį, grietinę ir cukraus pudrą. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir įmaišykite į masę. Paruošta mase užpildykite profitrolių puseles ir ant viršaus uždenkite viršutinėmis puselėmis. Galite pabarstyti viršų cukraus pudra.
Beprotiškai-fantastiškas desertas. Skonis - fantastiškas. Gaminimas - beprotiškas. Vargu ar dar kada norėsiu pasigaminti ką nors iš plikytos tešlos, bet jei jūs susigundytumėt, žinokit - rezultatas labai tinkamas šventiniam stalui. Pavyzdžiui šv.Kalėdų.