Rytoj pirmą kartą bandysiu kepti "Paskenduolį":
Tešlai užmaišyti reikės:
• mielių 100g
• 3 kiaušinių
• 1,5 pakelio sviesto (~300g)
• maždaug 1kg miltų
• porą sriubinių šaukštų cukraus
• žiupsnelį druskos
Pirmiausia mieles ištirpiname truputyje šilto vandens ir leidžiam joms “pradėt gyvent”.
Kai mielės po truputį pradeda putoti dedame cukrų, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišom. Maišydami supilame truputį aptirpintą sviestą. Beriame maždaug 0,6kg miltų ir žiupsnelį druskos. Tešlą išmaišome iki vientisos masės……ir verčiame ant gausiai miltais pabarstyto stalo. Minkome tešlą kol nebekibs prie rankų. Jei reikia galite pridėti miltų, tik nepadauginkit, nes tešla išeis pernelyg kieta.Na, o toliau… kodėl šis pyragas “Paskenduoliu” vadinasi… Prisipilame dubenį vandens ir paskandiname jame užminkytą tešlą.Jei mielės, kurias naudojom, šviežios ir tešla užminkyta teisingai, nerukus ji išplauks į paviršių kaip tikras paskenduolis. Iškilusią tešlą atsargiai išgriebiam iš dubenio ir darkart išminkom su likusiais miltais…bei trumpam paliekam ramybėj, kad dar šiek tiek pasikildintų…
o kol kas galime pasiruošti įdarą. Iki vientisos masės išmaišom
• porą pakelių varškės
• 3 kiaušinius
• kelis šaukštus cukraus
• truputį kepimo miltelių
• šlakelį ar du sirupo
Kai įdaras paruoštas, trupučiu aliejaus suteptoje skardoje maždaug iš 3/5 tešlos formuojame pyrago pagrindą (~0,5 cm storio). Kad įdaras bekepant neišbėgtų skardos kraštuose “pagaminam bortelius”.Aptepam paruoštą pagrindą uogiene ir ant viršaus supilame varškės įdarą. Iš likusios tešlos gaminame pyrago papuošimus.Paruoštą gaminį šauname į karštą (~180 laipsn.) orkaitę ir kepame kol tešla gražiai paruduos.
Man atrodo, kad skaniai turėtų būti