manila rašė: ka patartumete pasidaryti su spanguolemis, ar sultis issispaust, ar uzsaldyt, ar.... ?
Sutrinu litrą spanguolių, pusė litro medaus ir pagal skonį idedu patarkuoto imbiero. Indą statau ant stalo virtuvėje, kad visi matytu ir nepamirštu kas rytą po gerą šaukštą.
Ir taip iki pat naujųjų metų naudojom praeitais metais, naudojam jau ir dabar. Vyrai juokauja vadindami, "rytinė dozė natūralių vitaminų".
Spanguolė turi labai daug vitaminų, medus irgi sveika, o imbieras ir tonusiuką ryte pakelia.
Čia iš interneto apie spanguolę:
Uogose gausu benzenkarboksirūgšties, todėl jos ilgai negenda. Ši spanguolėje esanti rūgštis žmogaus organizme mažina rūgimo, puvimo procesus, naikina įvairius mikrobus. Didelis pektinų kiekis sudaro netirpius junginius su sunkiaisiais metalais (švinu, gyvsidabriu, stronciu), suriša ir iš organizmo pašalina nuodingas medžiagas, sunkiuosius metalus, o tai svarbu apsinuodijus ar organizmą pažeidus radiacijai.
Taip pat tai aktualu gyvenantiesiems didmiesčiuose ir kvėpuojantiesiems užterštu oru. Spanguolių uogose esantys fenoliniai junginiai stiprina kapiliarų sieneles, didina kitų kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus bei aterosklerozę. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas gydo opas, mažina cholesterolį.
Spanguolių uogos kartais vadinamos Šiaurės citrinomis, nes jos turtingos citrinų rūgšties. Taip pat turi 3,9–5,3 proc. cukraus, daugiausia fruktozės ir gliukozės, vitaminų C, P, B1, B2, PP; mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, geležies, mangano ir gana daug jodo.