Kulinariniai receptai

lemone lemone 1159
2008-02-05 15:51 lemone
Šis bei tas apie blynus

Mėgstančios šeimininkauti ir namiškius, ir svečius galėtų nustebinti fantastiško grožio ir gardumo blyneliais. Receptas užrašytas 1882 metais Kretingos grafų Juozapo ir Sofijos Tiškevičių rūmuose. Šiuos blynelius kepti pradėjo grafų virėjas žemaitis Aleksandras Jonuškis iš Kretingos, arba, kaip jį maloniai vadino grafai – Olis. Grafienė Sofija ir jos dukros Elena Klotilda, Sofija ir Marija tuos blynelius galėdavo valgyti beveik kiekvieną dieną ir jie joms neatsibosdavę, o apie svečius tai ir kalbėti nereikia.

Daug kas mėgino sužinoti šių blynelių receptą. Olis, suprantama, blynelių gamybos būdą papasakodavo, bet, kaip ir kiekvienas geras kulinaras, kai ką nutylėdavo ir tik vienam, t. y. mano proseneliui bajorui P. Sakavičiui-Sakui, rinkusiam Lietuvos didikų ir bajorų valgių receptus, leido užrašyti visas šias paslaptis.

Dabar, kai Lietuvoje vyksta kulinarinis chaosas ir kičas, prasto „greitmaisčio“ (picų, „makdonaldų“ valgyklų) aršus brovimasis į lietuvių skrandžius ir kišenes, pats laikas atskleisti Lietuvos senovės kulinarų paslaptis ir parodyti pasauliui kas yra kas.

Kad blyneliai gautųsi tokie, kokie būdavo patiekiami Kretingos grafams Tiškevičiams, ruošiant lietinių blendinį, pirmiausiai reikia kvietinius miltus išsijoti ir plikyti karštu pienu arba karštu skysčiu (ne miltai pilami į skystį, bet skystis į miltus) bei nepamiršti į blendinį šliūkštelti šlakelį ratafijos. Kas tai per dalykas dabar neaiškinsiu, nes tam reikalingas atskiras straipsnis, bet Jūs vietoje ratafijos sėkmingai galite naudoti bet kokį uogų arba vaisių likerį. Suprantama, geram blendiniui reikia druskytės kruopelės, na, o dedant kiaušinius, būtinai trynius ištrinti su cukrumi iki baltumo, baltymus suplakti iki kietumo ir vėliausiai įmaišyti į blendinį...

Kodėl grafienei ir grafaitėmis Olio blyneliai neatsibosdavę, vėl tik jis vienas apie tai žinojo: vietoje vandens pildavo apelsinų, kriaušių, obuolių, aviečių, braškių, žemuogių, baltųjų serbentų sulčių, beržų arba klevų sulos, kitą kartą ir saldžios giros arba įtarkuodavo apelsinų ar citrinų cedros (tik geltonos odelės).

Taip gaminant, lietiniai išeina plonyčiai, mezginiuoti su skylutėmis. Olis šiuos lietinus iš abiejų pusių paskrudindavo lydytame svieste, paskui sulenkdavo keturlinkai, kad gautųsi trikampiai, tačiau į juos nedėdavo jokio įdaro, kaip nuo seno Lietuvoje būdavo priimta. Į keptuvę įdėdavo truputėlį lydyto sviesto, įpildavo to skysčio, kurį naudodavo blendiniui gaminti, sudėdavo blynelius ir dar gerai juos pakaitindavo, kad net suputotų. Tokius karštus, mezginiuotus ir putotus patiekdavo stalan.

Prie šių blynelių būdavo duodama mėtų su pavasariniu (pirmuoju) sodų medumi. Ne ne ne, jokiu būdu ne šiltnaminių mėtų, kačių mėgiamų melisų, o tiktai tikrų tikriausių paežeriais, pakūdriais, paraviais augusių Žemaitijos laukinių mėtų. Kai būdavo pradedama pilstyti ši pasakiškai gaivi ir aromatinga arbata, kurios spalva primindavo brangųjį smaragdą, mėtomis pakvipdavo visos Kretingos rūmų menės. Ir nors grafienė dažniausiai mėgdavo su savo mergaitėmis ir svečiais Olio keptais blyneliais mėgautis garsiojoje oranžerijoje, visokiausių egzotinių augalų apsuptyje, žemaitiškų mėtų aromatas, lyg senovės karžygys įsiverždavo į lepius, salsvus egzotinius aromatus, juos dar labiau sujaudindamas ir paryškindamas...
Petronele Petronele 18330
2008-02-16 16:15 Petronele
http://cook.zimins.net/cb.asp?page=15457
Tada taip ir nepasidariau tos romo puodynės. smile Užtat šiandien radau parduotuvėj toookią gražią puodynėlę, tiesiog skirta tam reikalui. Tai dabar jau pridėsiu vaisių ir romu užpilsiu. Bacardi romui tai pinigų pagailo, nusipirkau kažkokį pigesnį. Jei neskaniai gausis, tai tas romas bus kaltas. smile
Po 6 savaičių laukite tęsinio. smile
Loreta Loreta 28574
2008-02-16 16:16 Loreta
Biški per anksti daryti pradėjai... smile
Petronele Petronele 18330
2008-02-16 16:30 Petronele 2011-09-11 05-44

Loreta rašė: Biški per anksti daryti pradėjai... smile

Supratau kur suki smile Taigi reikia pirma išbandyt, kad neapsijuokt paskui :))
Aradija Aradija 10364
2008-02-16 16:34 Aradija
saunuole Petronele smile smile smile smile
Petronele Petronele 18330
2008-03-08 11:58 Petronele 2011-09-11 05-45
Mielosios, su švente Jus visas!

Išsitraukiau iš savo kraičių skrynios medučio torto receptuką ir iškepiau specialiai Jums - vaišinkitės.
Vyrai su tulpėmis taip pat maloniai kviečiami

L
Loreta13 30842
2008-03-08 13:33 Loreta13 2011-09-11 05-45
Petronele
Kadangi tema "kulinariniai receptai", prašome receptėlį:))
Labai jau apetitnai atrodo...
Samajana Samajana 6091
2008-03-08 18:56 Samajana 2011-09-11 05-45

Petronele rašė: Vyrai su tulpėmis taip pat maloniai kviečiami

smile jau , kad pakvietei smile ..aš labai kremą mėgstu... smile kaip karlsonas...galiu ?

smile ...eik tu sau...bajeristė...maaaan pusė smile smile Ačiū, Petronėle...Bėgu kavos...Nemėginkit liesti...vardinio smile
Petronele Petronele 18330
2008-03-08 20:50 Petronele
Samajana, žalty tu, pusę torto sugadinai. Kas dabar valgys kai kremą nulaižei smile


Receptuką rytoj parašysiu - dieną laiko neturėjau, o dabar prisiragavus torto esu ir baaaaisiai tingiu. smile
Samajana Samajana 6091
2008-03-08 21:56 Samajana 2011-09-11 05-45

Petronele rašė: Samajana, žalty tu, pusę torto sugadinai. Kas dabar valgys kai kremą nulaižei smile

...kurią pusę? smile Juk nebuvai parašiusi instrukcijos, kaip valgyti...parašei kad kvieti vaišintis, o toliau kaip kas supranta...juk yra toksai būdas "laižyte" smile .Bet matau, kad niekas neliečia...tai sukultūrinau smile ,gal ir ryšis kas paragauti... smile

Cha-cha Cha-cha 5529
2008-03-08 22:13 Cha-cha
Kažkodėl viena rusišką filmą prisiminiau ( rodos "samaja obajatelnaja i privlekatelnaja"). Ten viena aktorė norėdama bernioką prisivilioti vis piragus kepė smile
Samajana Samajana 6091
2008-03-09 07:02 Samajana 2011-09-11 05-45

Cha-cha rašė: norėdama bernioką prisivilioti

....ir kaip ? Prisiviliojo? Manau, kad taip...Nu negali nepavykti tiek triūso įdėjus...kitos iš vis ...truputį pasidažo truputį pasilakuoja ir jau bando...kai nepavyksta arba pavyksta, bet sunkiai.... smile "visi vyrai kiaaaaaulės" paskui... smile
...o su pyragu arba smile skruzdėlynu...kąąą... jau visai kas kita.Tokiam metodui ne tik berniokams...bet ir chm...tokiems, kaip aš "pačioje jaunystėje" neįmanoma atsispirti smile
Petronele Petronele 18330
2008-03-09 10:55 Petronele 2011-09-11 05-45

Cha-cha rašė: Kažkodėl viena rusišką filmą prisiminiau ( rodos "samaja obajatelnaja i privlekatelnaja"). Ten viena aktorė norėdama bernioką prisivilioti vis piragus kepė smile

smile Kiek pamenu, nelabai jai sekėsi su tais pyragais. O va aš kaip tik taip ir prisiviliojau. Tik dabar karts nuo karto vis reikia pamaitint, kad išlaikyt. O jums tik šiaip, paerzinimui, įdedu, ir kad neatrodytų, jog buhalterės tik popierių graužt tesugeba :))
Rolanda Rolanda 6896
2008-03-12 23:04 Rolanda
Tess Tess 20234
2008-03-21 10:45 Tess
Nusipirkau pangasijos filę.
Bet ne labai moku žuvį kepti. smile
Ar ją reikia gal iš pradžių pamarinuoti. smile
Gaunasi pas mane be prieskonių ir perkepta. smile

Kas yra Ketaus keptuvė? smile
astuleee astuleee 3445
2008-03-21 10:47 astuleee
Man tai panagasijos neskanios.
Tess Tess 20234
2008-03-21 10:51 Tess 2011-09-11 05-46

astuleee rašė: Man tai panagasijos neskanios.

A nia? smile
Draugė rekomendavo. Tai šiandien noriu iškepti.
Labai mėgstu žuvį, bet paruošti nemoku. smile
D
DaivaP 5451
2008-03-21 10:53 DaivaP 2011-09-11 05-46

Tess rašė: Nusipirkau pangasijos filę.


Man patinka kepta orkaitėje: dedu file su prieskoniais, įvairių daržovių, po 15-20 min dedu sūrį ir baigiu kepti
Sfera Sfera 1386
2008-03-21 10:54 Sfera 2011-09-11 05-46

Tess rašė:

astuleee rašė: Man tai panagasijos neskanios.

A nia? smile
Draugė rekomendavo. Tai šiandien noriu iškepti.
Labai mėgstu žuvį, bet paruošti nemoku. smile


Aš irgi į šaldytuvą vakar paguldžiau pangasijų filė..Galvoju kepti ir paskui marinatu užpilti, bet gal kas nors patars ką nors skaniau? smile
A
Amanda 3804
2008-03-21 10:57 Amanda 2011-09-11 05-46

Tess rašė:

Kas yra Ketaus keptuvė? smile


Tos keptuvės yra tokios labai sunkios, troškinimo puodai būna irgi, labai ilgai laiko karštį.
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui