2008-02-04 10:00
penelope
Lazanija su mėsos įdaru
200 g pakepintos maltos mėsos,
100 g pjaustyto rūkyto kumpio,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus ,
2 morkos ,
1 saliero šaknis ,
2 ropiniai svogūnai,
1 stiklinė sultinio,
2/3 stiklinės pomidorų padažo,
druskos pagal skonį,
pipirų pagal skonį,
muškato riešuto (tarkuoto) pagal skonį,
petražolių,
kmynų,
lauro lapelių pagal skonį,
1 stiklinė baltojo vyno,
tešlos gabalėliai su špinatais.
Visas daržoves nuplauti ir nuvalyti.
Aliejuje pakepinti supjaustytą svogūną, salierą, morkas, į mišinį sudėti mėsą, kumpį, tarkuotą muškato riešutą, pagardinti druska ir pipirais. Po 20 minučių supilkite pomidorų padažą, uždenkite dangčiu ir patroškinkite ant mažos ugnies. Po to supilkite sultinį, vyną, prieskonines žoleles perriškite, taip pat sudėkite į keptuvę ir ant mažos ugnies troškinkite dar valandą. Baigiant troškintis išimkite žoleles.
Lazanijos plokšteles išvirkite pasūdytame vandenyje, įpylę keletą šaukštų aliejaus (kad plokštelės nesuliptų), išvirus nusunkite ir leiskite nuvarvėti vandeniui.
Formą ištepkite sviestu ar aliejumi ir ant jo išdėkite plokšteles. Ant jų dėkite sluoksnį mėsos įdaro, palaistykite bešamelio padažu ir pabarstykite tarkuotu sūriu bei sviesto kruopelėmis. Po to uždėkite dar sluoksnį plokštelių, įdaro ir t.t.
Patiekalą baikite formuoti sūrio sluoksniu. Kepkite orkaitėje 40 minučių. Patiekite karštą.
Špinatų lazanija
0,5 kg lazanijos makaronų lakštų,
1 kg pjaustytų ar trintų pomidorų,
3 skiltelės smulkintų česnakų,
1 šaukštas džiovinto raudonėlio,
1 šaukštas džiovintų petražolių,
0,5 kg Rikotos sūrio,
85 g tarkuoto Parmezano sūrio,
230 g trinto Mozarelos sūrio,
2 plakti kiaušiniai,
280 g šaldytų smulkintų špinatų,
Įkaitinkite orkaitę. Sudėkite šaldytus špinatus į smulkintuvą ir susmulkinkite beveik iki vientisos masės. Sudėkite česnakus, raudonėlį, petražoles, Rikotą, kiaušinius ir Mozarelą. Trumpai paplakite, kol gausite beveik vientisą masę. Maždaug ¼ pomidorų supilkite ant kepimo formos dugno ir uždenkite lazanijos makaronais (nevirtais). Užtepkite 1/3 špinatų-sūrio mišinio. Vėl sluoksniais dėkite makaronus, pomidorus, sūrį-špinatus ir ant viršaus uždenkite makaronais.
Ant makaronų užpilkite likusius pomidorus. Užbarstykite Parmezano sūrio. Uždenkite folija.
Kepkite 1 valandą. Nuimkite foliją ir kepkite dar 15 minučių. Jei makaronai kepdami nesuminkštėjo, padarykite taip, kad jie atsidurtų po pomidorų padažo sluoksniu ir suminkštėtų per likusias 15 minučių.
Prieš patiekdami leiskite lazanijai pastovėti maždaug 10 minučių.
Lazanija su lašiša ir daržovėmis
2 aguročių,
1 baklažano,
4 pomidorų,
druskos,
4 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus,
800 g lašišos file,
1 kuokštelio petražolių,
4 šalavijų šakelių,
50 g sviesto,
12 lazanijos lakštų,
300 g brinzos sūrio.
2 svogūno galvučių,
40 g miltų,
250 ml sauso baltojo vyno,
500 ml žuvies sultinio,
200 g grietinės,
tarkuoto muskato riešuto,
maltų juodųjų pipirų.
Aguročius ir baklažaną supjaustykite dviejų mm storio griežinėliais, pasūdykite ir palikite dešimčiai minučių pastovėti ir nusausinkite. Pomidorus supjaustykite griežinėliais.
Keptuvėje su nepridegančiu paviršiumi įkaitinkite aliejų ir apkepinkite daržovių griežinėlius. Popieriniu rankšluosčiu pašalinkite riebalų perteklių ir apibarstykite juos maltais juodaisiais pipirais.
Svogūno galvutes smulkiai supjaustykite. Nedideliame inde įkaitinkite 40 g sviesto ir jame apkepinkite smulkintą svogūną. Ten pat suberkite miltus ir, pastoviai maišydami, dvi-tris minutes lengvai juos paskrudinkite.
Į indą su svogūnais supilkite baltąjį vyną, žuvies sultinį ir grietinę. Nuolat maišydami, virinkite viską dar tris-penkias minutes. Pagardinkite padažą tarkuotu muskato riešutu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
Lašišos filė supjaustykite į maždaug dvidešimt vienodo storio griežinėlių. Pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Žalumynus supjaustykite juostelėmis.
Lazanijos lakštus apvirkite pora minučių sūdytame vandenyje ir nuvarvinkite.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Kepimo formą sutepkite sviestu. Į kepimo formos dugną įpilkite maždaug penkių mm storio padažo sluoksnį. Išdėliokite keturis lazanijos lakštus.
Lengvai sutepkite juos padažu, o ant viršaus uždėkite pusę kiekio baklažano griežinėlių. Apibarstykite juos vienu trečdaliu trupinto brinzos sūrio ir žalumynų. Panašiu principu sluoksniais išdėliokite lašišos griežinėlius, aguročius ir pomidorus.
Vėl sutepkite plonu padažo sluoksniu. Po to uždėkite kitus keturis lazanijos lakštus, ant viršaus užliekite ploną sluoksnį padažo, išdėliokite likusius baklažano griežinėlius, antrą trečdalį trupinto sūrio ir žalumynų, likusią lašišą, pomidorų bei aguročių griežinėlius.
Vėl paviršių sutepkite padažu ir uždenkite paskutiniais keturiais lazanijos lakštais. Ant viršaus užliekite vieno cm storio padažo sluoksnį. Paviršių užbarstykite likusiu trupintu brinzos sūriu ir žalumynų juostelėmis. Pašaukite lazaniją į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Iškepusią lazaniją iš orkaitės išimkite, supjaustykite porcijomis ir išdėkite į lėkštes. Likusį padažą galite patiekti atskirai, papuošę šviežiais žalumynais.
PASTABA: Lazanija bus ypatingai pikantiška, jei naudosite ne šviežios, o rūkytos lašišos filė. Tokiu atveju sūdyti jos nebereikia.
Lazanijos suktinukai
8 vnt. lazanijos lakštai,
250 mėsos faršo,
1 svogūno galva,
druskos ir pipirų pagal skonį,
30 g sviesto,
2 valg. šaukšt. miltų,
2 stiklinės pieno,
50 g tarkuoto fermentinio sūrio.
Pirmiausia paruoškite lazanijos įdarą. Tam pakepinkite keptuvėje faršą su smulkintais svogūnais, pagardinkite jį druska ir pipirais.
Paruoškite padažą. Pakaitinkite sviestą gilioje keptuvėje, maišant dalimis suberkite miltus ir pakepinkite juos iki aukso spalvos. Paskui sumažinkite ugnį ir pamažu maža srovele, pastoviai maišant supilkite šiltą pieną. Be paliovos maišant padažą kaitinkite ne mažiau 15-20 min.
Paskui suberkite tarkuotą sūrį ir dar pavirinkite 5 min. Lazanijos lakštus paruoškite taip, kaip nurodyta ant įpakavimo.
Padėkliuką ar lėkštę ištepkite aliejumi, išdėliokite lazanijos lakštelius, ant jų uždėkite po 1-2 valg. šaukšt. padažo, ant viršaus – faršo. Stenkitės, kad įdaro nepatektų ant lazanijos lakštų kraštelių.
Kiekvieną lakštelį atsargiai suvyniokite į ritinėlį. Ant kepimo skardos dugno užpilkite šiek tiek padažo, išdėliokite lazanijos ritinėlius ir užliekite likusiu padažu.
Kepkite 180°С orkaitėje maždaug 20 min. Per tą laiką ant padažo užsidės graži rusva plutelė. Paruoštus suktinukus išdėliokite į lėkštes ir patiekite.