Gal ką sudomins duonos receptas iš "Šiaulių krašto":
Reikės: saujos druskos, saujos kmynų, saujos sėmenų, saujos gliaudytų saulėgrąžų; 2 šaukštų cukraus + 1,5 stiklinės cukraus; 1,7 litro vandens; raugo; 1,5 kg rupaus malimo ruginių miltų „Dobelė“ ir 0,5 kg kvietinių miltų.
Į indą sudėtus saują druskos, kmynų ir 2 šaukštus cukraus užpilti 1,7 litro karštu virintu vandeniu. 5— 6 saujas ruginių miltų, dedant į karštą vandenį, gerai išmaišyti (užplikyti). Palikti apie 2 val. atvėsti, tuomet supilti raugą.
Viską laikyti 2 paras. Po to supilti 1,5 stiklinės cukraus ir gerai išmaišyti. Atsidėti raugo kitam kartui. Supilti sėmenis, saulėgrąžas, likusius miltus, gautą tešlą gerai išminkyti. Laikyti apie 8 val., tada jau galima kepti.
Skardą iškloti kepimo popieriumi, sukrėsti tešlą į skardą, suformuoti duonos kepalą (galima padalinti tešlą į dvi dalis), įspausti akutes. Lukterėti, kol tešla skardoje vėl kilstelės. Pašauti į šaltą orkaitę. Kepti 200 ° C temperatūroje 40— 45 min., tuomet 150 ° C temperatūroje 1 val. 10 min.
Iškepus sutepti duoną saldžiu vandeniu, uždėti polietileno plėvelę, apkloti kilpiniu rankšluosčiu. Laikyti mažiausiai valandą (6 val.). Pavyzdžiui, trečiadienio vakare užmaišyti raugą, penktadienio vakare suminkyti tešlą, šeštadienio ryte — kepti.
Kiekvienas šeimynykštis žino, kad nieko nėra skaniau už mamos keptą duoną, džiaugiasi kvepiančiais duona namais... Skanaus!
www.skrastas.lt/?data=2011-09-20&all=1