Tess rašė: Gal kas galėtu mane pamokinti virti charčo sriubą?
Charčo
jautienos
tklapi (saulėje džiovintos kaukaziškos slyvaitės),
ryžiai,
miltų,
svogūnų,
petražolės šaknų,
chmeli suneli (bazilikas, kalendra, mairūnas, krapai lygiomis dalimis)
džiovintos žolelės
trinti graikiški riešutai..
česnako skiltelių,
kalendros
baziliko lapelių.
Ant silpnos ugnies apverdama stambesniais gabalėlias supjaustyta jautiena. Pridedamas išmirkytas karštame vandenyje tklapi, ryžiai, po 10 min. - apkepinti miltuose svogūnai, petražolės šaknis, chmeli suneli bei kitos džiovintos žolelės ir trinti graikiški riešutai. Troškinama, kol mėsa išvirs.
Išjungus ugnį sudedamos trintos česnako skiltelės, kalendros ir baziliko lapeliai.
PASTABA: Yra ir variantų, nepakeičiančių charčo skonio: vietoj tklapi dedama šviežių kaukaziškų slyvaičių arba šviežių granatų sulčių kiekis.
Gruziniškas charčo
500 g jautienos krūtininės arba mentės,
4 svogūnai,
0,5 stiklinės ryžių,
1-1,5 stiklinės tklapi, (arba 2 valg. š. tkemalio padažo, arba 10 šviežių kaukaziškų slyvaičių,)
2 arb. šaukšteliai chmeli suneli,
0,5 arb. šaukštelio maltų kalendros grūdelių,
4-5 skiltelės česnako,
1 petražolės šaknis,
2 šaukštai žalių petražolių lapelių,
0,5 šaukšto žalių bazilikų arba salierų,
10 sutrintų juodųjų pipirų grūdelių,
0,5 šaukštelio raudonųjų pipirų (ne čili!!!),
0,5 stiklinės ištrintų iki pastos graikiškų riešutų,
0,25 šaukštelio cinamono,
1 šaukštas kukurūzų ar kvietinių miltų,
3 lauro lapai,
1 šaukštas kalendros lapelių,
žiupsnelis šafrano arba ciberžolės.
Mėsą supjaustome 3x4cm gabaliukais, užpilame 2.5 litro šalto vandens ir verdame ant nestiprios ugnelės 1,5-2 val. Tuo tarpu tklapi susmulkinamas ir išbrinkinamas 0,5-0,75 stiklinės karšto vandens ar sultinio ir pertrinamas, kad jo gautųsi aukščiau nurodytas kiekis.
Sultinį nukošiame, sudedame gerai nuplautus ryžius, sumetame atgal mėsą, pasūdome ir po 10 min. sudedame dalį prieskonių: su miltais riebaluose pakepintus svogūnus, pjaustytą petražolės šaknį, maltus kalendros grūdelius, lauro lapus, juoduosius pipirus.
Po 5 min. sudedame graikiškus riešutus, petražolių lapelius, chmeli suneli, raudonuosius pipirus, šafraną, cinamoną ir virti 5 min.
Nuimame puodą nuo ugnies ir sudedame likusią prieskonių dalį: trintą česnaką, kalendros ir baziliko lapelius. Uždengtą puotą dar palaikome 5 min.