2009-01-04 19:27
volgadon
Spurgos :
560gr.miltų ;40 gr.mielių, 70 gr.cukraus, 6 kiaušinių tryniai, 80 gr.sviesto, stiklinė pieno, truputis vanilinio cukraus, citrinos tarkuota žievelė, 1 kg.riebalų spurgoms virti.
Įdarui: vaisių tyrė, vyšnių uogienė ar kt.
Iš 1/4 miltų kiekio, mielių ir trupučio pieno užmaišoma mielinė tešla(t.b. grietinės tirštumo) ir leidžiama jai pakilti.Tuo tarpu su cukrum ištrinami kiaušinių tryniai, įpilama šilto pieno ir masė atspariame ugniai inde ant lengvos ugnies plakama.Kai sutirštėja, indas nukeliamas ir dar plakama, kol masė atvėsta. Į likusius miltus supilama pakilusi tešla, išplaktų kiaušinių masė, visi kiti produktai ir galiausiai ištirpintas sviestas.
Tešla minkoma, kol nelimpa prie rankų.Tada iškočiojama 1cm.storio lakštas. Stikline išspaudžiami skrituliukai. Ant kiekvieno dedama vaisių tyrės, vyšnia ar razina.Uždengiama kitu skrituliuku(jo kraštai patepami kiaušinio baltymu) ir gerai užspaudomi.Taip padarytos spurgos padedamos ant drobulės pabarstytos miltais, ir uždengiamos marle.Laikomos, kad pakiltų. Paskui spurgos verdamos gerai įkaitintuose riebaluose iš pradžių uždengtame puode. Kai parusvėja viena pusė, apverčiama, ir toliau verdamos atidengtame puode. Išgriebtos apibarstomos miltiniu cukrumi.
Čia išeiga apie 50 spurgų.