2007-09-19 11:09
penelope
Marinuotų cukinijų ir avokadų salotos
4-6 cukinijos,
16 žaliųjų alyvuogių,
3 smulkintos česnako skiltelės,
1 šaukštas džiovinto peletrūno,
3 šaukštai raudonojo arba baltojo vyno acto,
4 šaukštai alyvų aliejaus,
2 mažos avokados,
8 salotų lapai,
1 šaukštelis cukraus,
druskos
pipirų pagal skonį.
Cukinijas supjaustykite 2 cm pločio griežinėliais. Marinatui sumaišykite aliejų, actą, česnaką, peletrūną ir cukrų su dviem šaukšteliais druskos ir šaukšteliu juodųjų pipirų.
Į puodą įpilkite tris stiklines vandens ir palaukite, kol užvirs.
Sudėkite supjaustytas cukinijas ir virkite 5 minutes. Nukoškite. Kai cukinijos atvės, sudėkite jas į indą ir apšlakstykite marinatu. Palaukite 3-6 valandas.
Nulupkite avokadas ir supjaustykite lazdelėmis per visą ilgį. Alyvuoges perpjaukite per pusę.
Į lėkštes sudėkite salotų lapus. Ant jų dėkite avokadas, alyvuoges ir cukinijas iš marinato.
Likusį marinatą užpilkite ant avokadų ir salotų.
Cukinijų sriuba
500 g cukinijų,
2 svogūnai,
morka,
pomidoras,
2 šaukštai ryžių,
2 šaukštai sviesto,
pusė stiklinės rūgpienio ar kefyro,
druskos,
krapų.
Smulkiai supjaustytą morką ir svogūnus apkepti su trupučiu sviesto, įberti druską ir supylus į puodą užpilti verdančiu vandeniu. Kai pradės virti, suberti smulkiai supjaustytą cukiniją, ryžius. Po 10 min. sudėti supjaustytą pomidorą. Nukėlus puodą, į sriubą supilti rūgpienyje išplaktą kiaušinį, sudėti likusį sviestą, smulkintus krapus.
Cukinijos įdarytos varškės sūriu
cukinijos
prieskonių
riebus varškės sūris
druskos
česnakų
kiaušinių
Nupjaustyti cukinijos žievę, išskobti vidų, įtrinti mėgstamais prieskoniais ir palikti pastovėti. Įdarui sūris sutarkuojamas, vėl dedama mėgstamų prieskonių, druskos pagal skonį, negailint prispaudžiama česnakų (kas megsta aštriau), įmušami kiaušiniai.Visas šitas marmalas kemšamas į cukinijos vidų ir kepama orkaitėje...Kai iškepa, pjaustyti stambiomis riekėmis ir dėti į lėkštę apipilant susidariusiomis nuo cukinijos sultimis...
Bulvių – cukinijų apkepas
800 g bulvių,
600 g cukinijų,
250 ml vištienos sultinio,
150 ml grietinės,
4 šaukštai sviesto,
žiupsnelis čiobrelių,
druskos ir pipirų pagal skonį,
4 šaukštai džiūvėsėlių,
50 g šaukštai tarkuoto "Džiugo" sūrio.
Bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Cukiniją supjaustykite šiek tiek stambiau negu bulves. Daržoves paeiliui dėkite į riebalais išteptą keptuvą. Sultinį sumaišykite su grietine, sviestu ir čiobreliais. Užvirinkite, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Verdančiu sultiniu užpilkite daržoves, uždenkite ir kepkite karštoje orkaitėje.
Po 25 minučių apibarstykite sūriu bei džiūvėsėliais ir, nuėmus dangtį, dar šiek tiek apkepkite.
Iškylautojų užkanda
2 cukinijos,
150 g fermentinio sūrio,
4 lapai folijos,
druskos,
prieskonių.
Cukinijos perpjaunamos pusiau išilgai ir padruskinamos bei pagardinamos prieskoniais. Griežinėliais supjaustomas sūris ir sudedamas ant cukinijų. Viskas įvyniojama į foliją. Dedama į žarijas ir kepama 10 -15 min.
Tinka garnyrams ar užkandai prie alaus.