2010-11-29 15:59
Tininga
2011-09-11 07-03
Kaip sumažinti nitratų kiekį daržovėse
Lupimas. Daugiau nitratų kaupiasi po daržovių žievele, dėl to dažniausiai naudojamas daržoves, bulves, morkas, agurkus, burokėlius geriau yra nulupti prieš valgant. Patartina nupjauti labiau nitratus kaupiančias daržovių dalis, pavyzdžiui, nulupus agurką ir nupjovus dalį, esančią prie kotelio (2-3 cm), nitratų bus 15-20 proc. mažiau. Geriau pašalinti ir apatinę balzganą svogūnų laiškų dalį, nupjauti išorinius salotų gūžės lapus, maistui nenaudoti lapinių daržovių kotų.
Virimas. Nitratų bus mažiau ir iš/apvirus daržoves. Kuo didesnis vandens kiekis, tuo daugiau azoto junginių žūsta. Verdant bulves, morkas, kai daržovių ir vandens santykis 1:4, nitratų jose lieka mažiau nei, tarkim, verdant santykiu 1:2. Nustatyta, kad virtose luptose bulvėse nutratų sumažėja 60-80 proc., morkose, kopūstuose - 50-60 proc., burokėliuose - 40-60 proc. Verdant daržoves pasūdytame vandenyje, netenkama apie 20 proc. Daugiau nitratų, negu verdant nesūdytame vandenyje.
Mirkymas. Daržoves, kurios kaupia nitratus, galima mirkyti vandenyje. 1-2 val. vandenyje mirkytų salotų nitratų kiekis samžėja 25-30 proc., svogūnų laiškų - 35-40 proc., kopūstų - 25 proc. Parūgštintame vandenyje actu arba vitaminu C vandenyje mirkomų daržovių nitratų kiekis sumažėja dar atitinkamai 15 ir 20 proc.
Rauginimas ir konservavimas. Nitratų kiekis daržovėse sumažėja jas rauginant bei konservuojant. Konservuojamuose agurkuose po savaitės nitratų kiekis sumažėja 66 proc., raugintuose - 62 proc.
Laikymas. Nitratų kiekis daržovėse, laikomose rūsiuose per žiemą, esant pastoviai patalpose temperatūrai ir drėgmei, taip pat mažėja: morkose ir kopūstuose iki 20 proc., burokėliuose iki 30-40 proc., bulvėse 20-25 proc.
VERTA ŽINOTI. Mirkymas, lupimas, konservavimas, virimas sūdytame vandenyje ar laikymas mažina daržovėse ir vitaminų kiekį. O labai didelio nitratų kiekio, nuo kuriuo galima iš karto apsinuodyti, daržovės nesukaupia, nes pačios nuo jų žūsta ir ant mūsų stalo nepatenka.