Kulinariniai receptai

Aradija Aradija 10364
2010-11-29 15:30 Aradija
o man šove toks keistas klausimas smile o jus plautas morkas (iš parduotuves) skutate ar ne? jos ir taip atrodo jau grazios kam jas skusti? smile (visai aptingau, o skutimo kombainas išvaziavo i ligonine sumušto piršto pasitikrinti) smile
Tininga Tininga 50021
2010-11-29 15:34 Tininga 2011-09-11 07-03

Aradija rašė: o man šove toks keistas klausimas smile o jus plautas morkas (iš parduotuves) skutate ar ne? jos ir taip atrodo jau grazios kam jas skusti? smile (visai aptingau, o skutimo kombainas išvaziavo i ligonine sumušto piršto pasitikrinti) smile
Tu ką? smile Nitratų nebijai???
O šiaip - verta skusti, nes odelėje didžiausias kiekis visokių niekalų susirenka. (Nors... dar esu girdėjus, jog ir morkų šerdis sugeria į save nitratus. smile )
Dar labiau verta negailint nupjauti tą galą, kur lapai auga (ypač jei jis pažaliavęs).
Elste Elste 27356
2010-11-29 15:37 Elste 2011-09-11 07-03

Tininga rašė:

Aradija rašė: o man šove toks keistas klausimas smile o jus plautas morkas (iš parduotuves) skutate ar ne? jos ir taip atrodo jau grazios kam jas skusti? smile (visai aptingau, o skutimo kombainas išvaziavo i ligonine sumušto piršto pasitikrinti) smile
Tu ką? smile Nitratų nebijai???
O šiaip - verta skusti, nes odelėje didžiausias kiekis visokių niekalų susirenka. Dar labiau verta negailint nupjauti tą galą, kur lapai auga (ypač jei jis pažaliavęs).

ir ypač jeigu smirda dustu smile smile bet tada geriau išmesti. O kad pinigų nebūtų gaila, tai dar parduotuvėje reikia pauostyti. smile
Elvusia Elvusia 19998
2010-11-29 15:44 Elvusia 2011-09-11 07-03

Aradija rašė: o man šove toks keistas klausimas smile o jus plautas morkas (iš parduotuves) skutate ar ne? jos ir taip atrodo jau grazios kam jas skusti? smile (visai aptingau, o skutimo kombainas išvaziavo i ligonine sumušto piršto pasitikrinti) smile

Neskutu.
Visi vitaminai odelėje.
Tik su šepetuku nuplaunu.
Bet neskustas naudoju tik sultims. Salotoms - skutu.
Aradija Aradija 10364
2010-11-29 15:48 Aradija
va va smile o as žadu plova virti, tai galvoju kam jas ten dar vargti skusti - gi vistiek visos bakterijos verdant numirs smile
Elste Elste 27356
2010-11-29 15:51 Elste 2011-09-11 07-03

Aradija rašė: va va smile o as žadu plova virti, tai galvoju kam jas ten dar vargti skusti - gi vistiek visos bakterijos verdant numirs smile

būtent gi ir patarė, kad visas daržoves geriau virti. Tai kas kad dalis visokių vitaminų nuvirs, bet tuo pačiu ir visokie nitratai išvirs.
Aradija Aradija 10364
2010-11-29 15:55 Aradija
o kur tie išvire nitratai dings? plaukios sriuboje ? smile na nieko nezinau apie jokius nitratus, tad morku neskusiu smile smile smile
Tininga Tininga 50021
2010-11-29 15:59 Tininga 2011-09-11 07-03
Kaip sumažinti nitratų kiekį daržovėse
Lupimas. Daugiau nitratų kaupiasi po daržovių žievele, dėl to dažniausiai naudojamas daržoves, bulves, morkas, agurkus, burokėlius geriau yra nulupti prieš valgant. Patartina nupjauti labiau nitratus kaupiančias daržovių dalis, pavyzdžiui, nulupus agurką ir nupjovus dalį, esančią prie kotelio (2-3 cm), nitratų bus 15-20 proc. mažiau. Geriau pašalinti ir apatinę balzganą svogūnų laiškų dalį, nupjauti išorinius salotų gūžės lapus, maistui nenaudoti lapinių daržovių kotų.
Virimas. Nitratų bus mažiau ir iš/apvirus daržoves. Kuo didesnis vandens kiekis, tuo daugiau azoto junginių žūsta. Verdant bulves, morkas, kai daržovių ir vandens santykis 1:4, nitratų jose lieka mažiau nei, tarkim, verdant santykiu 1:2. Nustatyta, kad virtose luptose bulvėse nutratų sumažėja 60-80 proc., morkose, kopūstuose - 50-60 proc., burokėliuose - 40-60 proc. Verdant daržoves pasūdytame vandenyje, netenkama apie 20 proc. Daugiau nitratų, negu verdant nesūdytame vandenyje.
Mirkymas. Daržoves, kurios kaupia nitratus, galima mirkyti vandenyje. 1-2 val. vandenyje mirkytų salotų nitratų kiekis samžėja 25-30 proc., svogūnų laiškų - 35-40 proc., kopūstų - 25 proc. Parūgštintame vandenyje actu arba vitaminu C vandenyje mirkomų daržovių nitratų kiekis sumažėja dar atitinkamai 15 ir 20 proc.
Rauginimas ir konservavimas. Nitratų kiekis daržovėse sumažėja jas rauginant bei konservuojant. Konservuojamuose agurkuose po savaitės nitratų kiekis sumažėja 66 proc., raugintuose - 62 proc.
Laikymas. Nitratų kiekis daržovėse, laikomose rūsiuose per žiemą, esant pastoviai patalpose temperatūrai ir drėgmei, taip pat mažėja: morkose ir kopūstuose iki 20 proc., burokėliuose iki 30-40 proc., bulvėse 20-25 proc.
VERTA ŽINOTI. Mirkymas, lupimas, konservavimas, virimas sūdytame vandenyje ar laikymas mažina daržovėse ir vitaminų kiekį. O labai didelio nitratų kiekio, nuo kuriuo galima iš karto apsinuodyti, daržovės nesukaupia, nes pačios nuo jų žūsta ir ant mūsų stalo nepatenka.
Aradija Aradija 10364
2010-11-29 17:36 Aradija
nu va plovas jau orkaiteje, galiu eiti karaoke kokia valandele padainuoti (vargsai mano kaimynai, bet tegu jie dar dziaugiasi nes as dar mikrofono nenusipirkau, o ruosiuosi ji isigyti smile )
2010-11-30 09:54 Voveruska01
Koks superinis receptukas, labai užsimaniau tokio smile
vaikams.lrt.lt/gustavas/news.php?strid=10471&id=10928
blackgate blackgate 3815
2010-11-30 10:07 blackgate 2011-09-11 07-03

Voveruska01 rašė: Koks superinis receptukas, labai užsimaniau tokio smile
vaikams.lrt.lt/gustavas/news.php?strid=10471&id=10928

Gražu. Bet iš kur to žuvies faršo normalaus gauti, nes parduotuvėse kuris būna, tai man nepatinka.
Elste Elste 27356
2010-11-30 10:08 Elste 2011-09-11 07-03

blackgate rašė:

Voveruska01 rašė: Koks superinis receptukas, labai užsimaniau tokio smile
vaikams.lrt.lt/gustavas/news.php?strid=10471&id=10928

Gražu. Bet iš kur to žuvies faršo normalaus gauti, nes parduotuvėse kuris būna, tai man nepatinka.

tada nusipirkti žuvį ir susimalti pačiai smile
blackgate blackgate 3815
2010-11-30 10:14 blackgate 2011-09-11 07-03

Elste rašė: tada nusipirkti žuvį ir susimalti pačiai smile

Nebent taip. Tik reiktų žuvies filė pirkt, kur be kaulų.
Elste Elste 27356
2010-11-30 10:15 Elste 2011-09-11 07-03

blackgate rašė:

Elste rašė: tada nusipirkti žuvį ir susimalti pačiai smile

Nebent taip. Tik reiktų žuvies filė pirkt, kur be kaulų.

su kaulais geriau, skanesnė, tikresnė smile
reiktų nusidoroti
Loreta Loreta 28574
2010-11-30 12:23 Loreta
O aš sumąsčiau padaryti makaronus. Nors tai man ne naujiena, bet vis tik sugalvojau paskaityti ant pakelio virimo būdą. Nu išradinga labai:

{i]Paruošimo būdas: makaronus sudėti į verdantį pasūdytą vandenį, įpilti šaukštą aliejaus {b}100g makaronų reikia 1 ltr vandens{/b}. Virti 5-10 min{/i]

Tai kiek vandens man pilti ant pakelio makaronų, jei jų pakelyje yra 400g??? 4 litrus???
L
laura9 10597
2010-11-30 12:47 laura9 2011-09-11 07-03

Loreta rašė: O aš sumąsčiau padaryti makaronus. Nors tai man ne naujiena, bet vis tik sugalvojau paskaityti ant pakelio virimo būdą. Nu išradinga labai:

{i]Paruošimo būdas: makaronus sudėti į verdantį pasūdytą vandenį, įpilti šaukštą aliejaus {b}100g makaronų reikia 1 ltr vandens{/b}. Virti 5-10 min{/i]

Tai kiek vandens man pilti ant pakelio makaronų, jei jų pakelyje yra 400g??? 4 litrus???

Nu žinokite vieną kartą teko nusipirkti makaronų, kurie verdant taip pradėjo pūstis, kad iš puodo per kraštus išvirto, jau ne gana to, kad vandens kiek pylėm, tiek mažai buvo. smile Kažkokie genetiškai modifikuoti turbūt buvo. smile
Tai gal čia tų makaronų virimo instrukcija smile
Loreta Loreta 28574
2010-11-30 12:54 Loreta
Na taip, tokia instrukcija
www.lietuvele.com/osc/product_info.php?products_id=4208
Nesąmonė kažkokia, dažnai verdu, bet tikrai tiek vandens nepilu smile
Tininga Tininga 50021
2010-11-30 12:54 Tininga 2011-09-11 07-03
Na, man regis čia visai normalu tiek vandens pilti smile (Namie verdam 6 l talpos puode, tai tikrai pripilam daugiau nei pusę to puodo smile )
Dar esu skaičius, kad kietųjų kviečių makaronams jokio aliejaus nereikia pilti - tada kaip tik jie linkę sulipti; svarbiausia, kad būtų pakankamai vandens. 100 g litras normalus kiekis, sakyčiau smile

Štai ištrauka iš bendros instrukcijos:
Išmok išvirti makaronus
1. Dideliame puode užverdame vandenį (maždaug 1 l vandens 100 g makaronų).
2. Į vandenį įberiame šaukštelį druskos ir įpilame truputį aliejaus.
3. Vandeniui užvirus, sudedame makaronus.
4. Verdamus makaronus nuolat pamaišome, kad neprisviltų.
5. Tikslus makaronų virimo laikas priklauso nuo jų rūšies. Kiek laiko reikia virti makaronus, paprastai būna nurodyta ant pakelio.
6. Suminkštėjusius, bet dar nesutižusius makaronus suverčiame į kiaurasamtį ir paliekame nuvarvėti.
Loreta Loreta 28574
2010-11-30 12:57 Loreta
Košmaras... Ant 2 pokelių tada reikia 8 ltr smile Dar tokį puodą reikia turėti...
Tininga Tininga 50021
2010-11-30 12:59 Tininga 2011-09-11 07-03

Loreta rašė: Košmaras... Ant 2 pokelių tada reikia 8 ltr smile Dar tokį puodą reikia turėti...
Pilk mažiau - nieko jiems neatsitiks smile

Bet jeigu yra kas suvalgo 800 g makaronų, tai neturėt tokio puodo - visiškas nefasonas, mieloji smile smile
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui