Kulinariniai receptai

L
Loreta13 30842
2008-12-07 18:28 Loreta13
Tai mano mamos receptas.
Slaptas:))
Patikrintas tūkstančius kartų.
Tais senais laikais virdavome kiaulių taukuose (namie gamintuose, nerealiai baltuose, be jokio kvapo ir skonio).
Aliejus buvo deficitas.
Dabar verdu aliejuje.
Ne lietuviškame.
Linkusi rinktis itališką.
Renkuosi tą, kuris skirtas virimui.

Receptas:
Kiaušiniai, geriau kaimiški.
Iš 5 kiaušinių gaunasi tikrai daug.
Cukraus tiek šaukštų, kiek kiaušinių.
Valgomi šaukštai. Tiek kiek semiasi.
Cukrų reik sukt ar plakt su kiaušiniai tol, kol jis visai ištirpsta.
Kokių pora šaukštų riebios geros grietinės.
Kokių porą ar trejetą šaukštų gero tikro sviesto.
Na, tai turbūt būtų apie 50 -70 gramų.
Netirpinto.
Tiesiog imame iš pakelio šaukštu ir dedame į plakinį.
Šaukštas ar du degtinės, arba spirito (kad riebalų negertų)
Na ir miltai.
Rinktis geresnius.
Tinka ir tie, kurie panašūs į manų kruopas - "karališki".
O kiekio tai nežinau:))
Stengtis, kuo mažiau.
Pilama ir po truputėlį maišoma, vėliau minkoma.
Riba - kad jau būtų galima minkyti ir labai neliptų prie rankų.
Bet, jei padauginsite - žagarėliai bus kieti ir neskanūs.

Technologija:
O dabar prasideda sportas:))
Paimame kočėlą ir tešlą mušame.
Išmušama iki "blyno", užlenkiama, kaip kokį čebureką, kad kuo daugiau oro patektų į vidų ir vėl mušama.
Kuo ilgiau mušite ir taip lankstysite, tuo didesnės ir gražesnės "pūslės" gausis, kai virsite.
Mušama apie 10-15 minučių.
Patikėkit, kai "pamušite" iš jėgos ir tos 10 minučių prailgs:))
"Rodiklis" - tešla tampa labai elastinga, lenkiant jau matosi mažytės sproginėjančios oro pūslelės.
Tešlą suvyniojame į plėvelę ar apdengiame drėgna drobe, kad neapdžiūtų ir kviečiame ką nors į pagalbą.
Nes veiksmai turi vykt greit - iškočiota tešla neturi apdžiūt.
Atsignybus kokį penktadalį tešlos jis kočiojamas kuo ploniau.
Tuo laiku kaitinamas aliejus ant vidutinės ugnies.
Šviežias ir naujas - antrą kart tame pačiame neverdu.
Indas turi būt ir platus ir gilokas.
Aliejaus nereik gailėt.
Kokius 4-5 cm indo turi apsemt.
Įmetama žalios bulvės gabalėlių, kad miltus "gaudytų".
Jos laikas nuo laiko pakeičiamos.
Beje, jos irgi gaunasi skanios, tik druskyte pasibarstai ir "niam".
Tešlos plonumas turi būt toks, kad mano mama sakydavo, kad jei kočiotum ant laikraščio, tai galėtumei jį skaityt:))
Formuojami žagarėliai.
Juos reik daryt didelius, tada gražiau.
Kokių 4-5 cm pločio ir sprindžio ir ilgesnius.
Aliejus turi būt ne per karštas (kad nedegtų) ir ne per vėsus.
Įmetus žagarėlį, jis tuoj pat turi kilti į viršų.
Tik iškilus, jis apverčiamas ir beveik tuojaus pat išgriebiamas.
Na patys matysite, kokie jums patinka - ar labiau trapūs, ar minkštesni.
Dedama po du - tris žagarėlius, ne daugiau.
Nes nespėsite apverst, ir jie perkeps, bus kieti:))
Be to, jiems tame inde turi būt erdvu, kad kuo didesnės oro pūslės pasidarytų.
Vienas kočioja vis naują tešlos gabaliuką ir formuoja žagarėlius, o kitas verda.
Labai smagu su vaikais.
Jie labai mėgsta tuos žagarėlius daryt, ir šlamšt pilnais žandais dar karštus.
Beje, privaloma apibarstyt cukraus pudra.
Ne per daug.
Bet daug gražiau.
Tokie žagarėliai tikrai papuoš jūsų Kalėdų stalą.
Sėkmės smile
S
Soffy 9075
2008-12-07 18:36 Soffy
Labai ačiū, Loreta13, receptas labai skaniai skaitosi :). Manau, kad tikrai skanesni tokie žagarėliai už tradicinį skruzdėlyną, tuo labiau, kad ir tokius žagarėlius norint galima suklijuoti su medumi.
L
Loreta13 30842
2008-12-07 18:37 Loreta13 2011-09-11 06-03

Loreta rašė: Fujjjjj..... Taigi pilvas didelis užaugs.... O jei dar senuose riebaluose virti, tai ir kitos kūno vietos nutys iki begalybės.... smile
Ir kas čia tokio smile
Ar jau mano pilvo pagailo smile
Tuos žagarėlius į metus gal kartą kepu ir tai ne sau, o draugių prašymu.
Nemėgstu aš saldumynų.
Pilvas sėkmingai auga ir be jų :))
Loreta Loreta 28574
2008-12-07 18:51 Loreta 2011-09-11 06-03

Loreta13 rašė: Ar jau mano pilvo pagailo smile

Ne jūsų, mieloji, tikrai ne jūsų. Savo. Kolkas labai sėkmingai man su tuo gailesčiu sekasi smile
Petronele Petronele 18331
2008-12-07 19:20 Petronele 2011-09-11 06-03

Soffy rašė: Labai ačiū, Loreta13, receptas labai skaniai skaitosi :). Manau, kad tikrai skanesni tokie žagarėliai už tradicinį skruzdėlyną, tuo labiau, kad ir tokius žagarėlius norint galima suklijuoti su medumi.

Tokie kepiniai iš pirmo karto gali ir nepavykti, reiktų pasirepetuot prieš kepant šventiniam stalui. Ateinantį ketvirtadienį vakarėlį organizuojam, man atrodo galėtumėm pasiaukoti ir pradegustuot Jūsų pirmą blyną. smile
S
Soffy 9075
2008-12-07 19:41 Soffy
Jei sugalvočiau kepti parodymui, tai jau tikrai nieko nesigautų:)), ir šituos kažin ar aš pati kepsiu, užverbuosiu ką nors, tikriausiai, gal ir visai nekepsiu nieko, nes nelabai yra norinčių kepti, o mane čia visi agituoja nusipirkti kokį pyragėlį, ir užtektų:), tik tokių pyragėlių, kaip Rolf rodo, nėra Klaipėdoje:(. Kas pasiūlys labai labai skanų pyragėlį Klaipėdoje gaminamą:)? Kiek sutaupyčiau pinigų ir laiko:).
L
Loreta13 30842
2008-12-07 20:05 Loreta13 2011-09-11 06-03

Soffy rašė: Kiek sutaupyčiau pinigų ir laiko:).
Visai neblogas maximose parduodamas
"Sūrio tortas prie vyno"
Lengvas, ne per saldus, tikrai tinka prie balto gero vyno:))
Tess Tess 20234
2008-12-07 21:08 Tess
Įdomiai skamba toks Skruzdėlyno receptas. smile
Reikės kada pabandyti.
Mes namie taip visai kitką vadiname. Kpame sausainius, tokius sliekus smile O po to maiškome su virtu kondensuotu pienu, dar rieštų pridedame, razinų. Tai mano mėgstamiausias tortas smile
L
Loreta13 30842
2008-12-07 21:19 Loreta13 2011-09-11 06-03

Tess rašė: Mes namie taip visai kitką vadiname. Kpame sausainius, tokius sliekus smile O po to maiškome su virtu kondensuotu pienu, dar rieštų pridedame, razinų.
Prašom receptėlį :))
Tess Tess 20234
2008-12-07 21:32 Tess 2011-09-11 06-03

Loreta13 rašė: Prašom receptėlį :))

Reikės močiutės pasiklausti tiklsių proporcijų smile
Kepami sliekai (tešla trupininė, tešlą sukišame į mėsmalę, gaunasi sliekai, dedame ant skardos ir į orkaitė). Iškepa labai greitai, dedame juos į diiidelį bliudą, duodame šiek tiek ataušti, tada laužome. Idedame įvairių riešutų (galima cielus, galima suskaldyti), razinkų, kam patinka, man tai ne labai. Toliau įmaišome virintą kondensuotą pieną ir formuojame skruzdeliną. Galima papuošti, močiūtė apibarsto kokoso drožlėm, man ne labai patikti. Ir į šaldytuvą.
Šį tortą visada užsakau gimtadiniui. smile Jis yra laaaabai sotus. Valgėm darbe visą savaitę, mūsų tik 5 asm. Nepasakyčiau, kad tortas būtų labai didelis, bet užteko ilgam.

Radau receptėlį internete:
http://www.kuking.net/4_811.htm
http://www.kuking.net/4_2443.htm
http://www.kuking.net/4_304.htm
http://www.liveinternet.ru/community/855605/post71905076/ - Čia su gaminimo nuotraukomis smile

Kiti tešlą tarkuoją tiesiai į skardą, bet man su sliekais skaniau.

L
Loreta13 30842
2008-12-07 21:45 Loreta13 2011-09-11 06-03

Tess rašė: man su sliekais skaniau.
smile smile
L
Loreta13 30842
2008-12-07 21:57 Loreta13 2011-09-11 06-03
ĮVAIRŪS ŽAGARĖLIAI


Iš knygos „Lietuvių valgiai“

Žagarėliai

0,5kg miltų,100g sviesto, 6 tryniai, 2 kiaušiniai, 30g cukraus, 1st.grietinės, 25g spirito, vanilinio cukraus, riebalų virimui.

Viskas, kas nurodyta recepte, suminkoma ir tešla ant lentos mušama kočėlu, vis lankstant į vidų, kad joje atsirastų pūslelių. Kuo daugiau tešloje oro, tuo trapesni žagarėliai. Tada tešla atšaldoma, pridengus drobele, kad neapdžiūtų. Prieš verdant iškočiojama 2mm storio lakštais, ratuku arba peiliu supjaustoma 10-12cm ilgio, 2cm pločio kaspinėliais, per vidurį įpjaunama ir perneriama kilpa.
Riebalai įkaitinami plačiame neaukštame inde. Į taukus įmetame porą griežinėlių žalios bulvės. Jei įleistas žagarėlis tuoj čirkšdamas iškyla, riebalai tinkamo karštumo. Kai viena pusė apgelsta, žagarėliai apverčiami. Po to išgriebiami ant sieto ir apibarstomi cukraus pudra.

Mieliniai žagarėliai

250g miltų, 0,5 st.grietinėlės arba pieno, 20g mielių, 3 tryniai, 50g sviesto, 50g cukraus, vanilinio cukraus arba citrinos žievelės, 100g cukraus pudros apibarstymui, riebalų virimui.

Tešla paruošiama kaip visos mielinės tešlos.
Pakilusi tešla iškočiojama kuo ploniau (apie 2mm storio), ratuku arba peiliu supjaustoma 10-12cm ilgio, 2cm pločio kaspinėliais, per vidurį įpjaunama ir perneriama kilpa. Išverdama įkaitintuose riebaluose, po to apibarstoma cukraus pudra.

Lietiniai žagarėliai

6 tryniai, 50g cukraus, 100g miltų, 25g degtinės, vanilinio cukraus, 100g cukraus pudros apibarstymui, riebalų virimui.

Tryniai ištrinami su cukrumi, suberiami miltai, supilama degtinė ir gerai išplakama. Tešla tirštoka. Į įkaitintus riebalus tešla pilama šaukštu įvairiai iškraipant. Išverdama iš vienos, paskui iš kitos pusės. Ant išgriebtų žagarėlių užbarstoma cukraus pudros.

Forminiai žagarėliai (gėlytės, voveruškos)

150g miltų, 3-4 kiaušiniai, 2st.grietinės, 100g cukraus pudros, truputis druskos, riebalų virimui.

Kiaušiniai išplakami, supilama grietinė, sudedama druska bei miltai ir viskas šaukštu labai gerai išplakama. Tešla turi būti tokio tirštumo, kaip lietiniams.
Riebalai įkaitinami puode. Forminiams žagarėliams virti vartojamos įvairios formelės (žvaigždučių, gėlyčių, voveruškų pavidalo) ant ilgų kotelių. Formelės gerai įkaitinamos riebaluose, panardinamos į paruoštą tešlą ir skubiai leidžiamos į įkaitintus riebalus. Verdama, kol žagarėlis pats iš formelės iškris. Išgriebti žagarėliai atvėsinami ir pabarstomi cukraus pudra.

2008-12-08 07:21 Evaldas-Liudvikas
Obuoliu pyrago receptas vyrams:

Paimkite is saldytuvo 10 kiausiniu. Padekite ant stalo likusius 7
kiausinius,
pavalykite grindis. Kita karta bukite atidesnis.
Paimkite bliuduka ir i jo krasta pramuskite kiausinius.
Nuvalykite stala. Likusius 5 kiausinius suplakite
mikseriu.
Dar karta pabandykite, tik dabar jau i mikseri teisingai
statykite sluoteles.
Nusiprauskite. Ypatingai gerai issivalykite ausis.
Sudziuve kiausiniai sunkiai issikrapsto.
Dabar liko 2 kiausiniai. Kaip tik
tiek, kiek ir reikejo.
Apklijuokite sienas ir lubas laikrasciais. Stikline
pripilkite miltu, supilkite i bliuduka su kiausiniais.
Kitus 800g susluokite atgal i maiseli.
Jei gerai isklijavote sienas ir lubas, galite plakti mikseriu.
Nusimaudykite po dusu.
Paimkite 4 didelius obuolius ir astru peili.
Didyji pirsta patepkite jodu ir subintuokite. Supjaustykite obuolius
kubeliais. Suvalgyti
galima tik 2, nes kiti 2 reikalingi pyragui. Suberkite obuolius i
bliuduka.
Suplakite viska mikseriu. Supilkite tesla i skarda ir pastatykite i
orkaite.
Jei nekepa -
ijunkite orkaite. Atidarykit langus. Po tokiu pastangu, ramia sazine
galite
eiti i parduotuve ir nusipirkti valgomo pyrago.

Ir ka nors is alkoholio -
stresui nuimti.
Tess Tess 20234
2008-12-08 08:52 Tess 2011-09-11 06-03

Loreta13 rašė:

Tess rašė: man su sliekais skaniau.
smile smile

Su sliekais tai pavariau smile smile
Tiesiog patinka, kai yra ką kramtyti tame torte, nes kitaip ne labai suprasi kas ten yra.
Kiti sako, kai tešla tarkuota, o riešutai sumalti pats tortas švelnesnis smile
S
Soffy 9075
2008-12-08 09:31 Soffy
Esu ragavusi abiejų rūšių Skruzdėlynų, labiau patiko tas be sliekų:), bet tai nieko nereiškia, nes kaip sakoma? Duok 5 gaspadinėms lygiai tuos pačius produktus tais pačiais kiekiais ir jos iškeps 5 skirtingo skonio pyragus ).
Aradija Aradija 10364
2008-12-08 11:02 Aradija 2011-09-11 06-03

Soffy rašė: Kas pasiūlys labai labai skanų pyragėlį Klaipėdoje gaminamą:)? Kiek sutaupyčiau pinigų ir laiko:).


uzeikit i Flaminga smile tikrai skanus pyragai, - rinkites bet kuri smile
S
Soffy 9075
2008-12-08 11:07 Soffy
Ačiū:). Kavinė prieš Žemaitiją-biblioteką? Nesu nei karto buvusi, kažkodėl tai?, reikės pamėginti :).
Aradija Aradija 10364
2008-12-08 11:11 Aradija
Aga smile as ten dirbau - rezultatas +10 kg smile labai skanus pyragai smile smile
S
Soffy 9075
2008-12-08 11:14 Soffy
Tai jau tikrai nuostabūs pyragai :).
Na, man reikės eiti specialiai, mokėti reikės, tai gal kaip nors nepriaugsiu tiek daug :).
A
Amanda 3804
2008-12-08 11:27 Amanda
Čia vėl tortai, pyragai. Vėl seilėmis galima pradėti taškytis smile

Gal kas žinot torto "Karmen" receptą. Bandžau ieškoti interneto platybėse, bet deja, deja, nepavyko.

Sofy ten praeitą savaitę nardė po tortų receptus, gal kur matėte?
O siūlytas Rolf vyniotinis tikrai yra labai skanus. Jo šiaip yra visose didesnėse maximose, jose jis vadinas "Jonis". O jo turbūt namų sąlygomis ir nepasigaminsi?
Tu esi neprisijungęs vartotojas
Prisijungti arba registruotis
Tax.lt © 2002 - 2024, admin@tax.lt, Reklama tax.lt

Buhalterinės apskaitos sistema internete smulkiam ir vidutiniam verslui