2009-04-09 15:50
Voveruska01
Aukštaitiškai aluje virtas karamelizuotas kiaulės kumpis (iš Delfio)
5 kg šviežio kiaulės kumpio su kaulu, 5 l alaus, 2 svogūnai, 2 morkos, pusė saliero gumbo, 50 g druskos, 150 g persijoto miltinio cukraus.
Sudėti į didelį puodą kumpį, daržoves, druską ir užpilti alumi. Kumpio kilogramas vidutiniškai verda apie 50 min. Verdant nugraibyti putas. Jei alus išgaruoja, galima įpilti verdančio vandens. Išvirusio kumpio viršų supjaustyti kryžmai ir apibarstyti persijotu miltiniu cukrumi (viršus turi būti baltas). Įkaitinti orkaitę iki 200 oC. Kepti 25–35 min., kol cukrus virs karamele. Palikti pusvalandį ataušti, paskui supjaustyti ir patiekti į stalą.
Į prikaistuvį supilti perkoštą alaus viralą, sutrintas virtas daržoves ir maišant kaitinti, kol padažas bus reikiamo tirštumo, nes vieni mėgsta skystesnį, kiti – tirštesnį.
Taip keista - jokių prieskonių, bet gal jeigu taip rašo, vadinasi žino :)