Du mano asmeninės kūrybos receptai.
Greitas.
Ant aliejaus nestiprios ugnies pakepti daug smulkiai pjaustyto šviežio kopūsto kol suminkštės (kepant kopūstai sukrenta). Užmušti kiaušinių iš akies. Iš karto pilti kokio nors ketčupo (man patinka sodžiaus, bet čia skonio reikalas). Viską gerai išmaišyti ir toliau kepti iki pageidaujamos konsistencijos.
Papildomai galima dėti svogūnų ir/ar rūkytos dešros (prieš įmušant kiaušinius).
Tikslių kiekių ir laikų nežinau, darau iš akies. Bendroj sumoj padaroma per ~pusvalandį.
Negreitas.
4 didelės vištų kulšys.
biskį lašinių.
du dideli indeliai Vilniaus majonezo be priedų (būtinai Vilniaus).
didelis indelis Suslavičiaus švelnaus ketčupo (būtinai Suslavičiaus).
pora saujų džiuvėsėlių.
bulvės.
aliejus.
druska.
Vištų kulšis nuplauti. Kiekvienoje kulšyje lygiais tarpais padaryti 4-5 skersinius įpjovimus, išskaptuojant ploną juostelę. Lašinius supjaustyti plonomis juostelėmis. Po vieną juostelę įdėti į kiekvieną įpjovimą.
Į bliūdą supilti visą majonezą ir plakant pilti ketčupą (~80 % didelio butelio), kol gausis vientisą švelniai rausvos spalvos masė.
Paimti pakankamai didelio ploto indą, kad šalia viena kitos tilptų visos kulšys. Dugną plonu sluoksniu užpilti paruoštu padažu/marinatu, sudėti šalia viena kitos visas šlauneles. Viską užpilti likusiu padažu/marinatu, kad visos kulšys būtų padengtos.
Visą šitą gėrį pastatyti 24 valandom į šaldytuvą. (galima ir trumpiau, bet taip gerai nesigauna)
Kitą dieną ištarukti vištą ir pasiruošti pakankamo ploto kepimo blėką ar kitą indą. Vištos kulšis traukti po vieną, gerai iš visų pusių padažant į marinatą, iš visų pusių apibarstyti džiuvėsėliais ir dėti į kepimo blėką/indą. Likusį (o lieka nedaug) padažą/marinatą supilti tolygiai aplink ir ant kulšių viską plonu sluoksniu apibarstyti džiuvėsėliais.
Bulves nuskusti ir supjaustyti vidutinio dydžio gabalais. Ant kepimo blėkos patiesti foliją, ją tolygiai padengti aliejumi sudėti bulves (viena greta kitos, o ne šiaip suversti). Kiekvieną bulvę apibarstyti trupučiu druskos.
Vištą ir bulves patalpinti į orkaitę ir kepti. Višta ir bulvės iškepa per vienodą laiką iš akies.
Iškepus gauname tobulą patiekalą. Jei ką, lašiniai yra skirti tam, kad marinatas įsigertų į mėsą. Patiekale jų skonio nepajusite.
Ir daugiau kad apie vyrų kulinarinius gebėjimus nieko blogo negirdėčiau.