2010-02-16 15:23
Loreta13
Teko penktadienį būti Pasvalio rajone.
Ten kadaise gyveno mano a.a. močiutė.
Ji kepė skaniausią mano gyvenime duonelę.
Tikroje krosnyje.
Ant ajero, ar klevo lapų.
Drėgną, beveik šlapią, su ryškiu saldžiarūgščiu skoniu...
Net saldu, tą duonelę prisimenant.
Daug šnekėjome su jos dukra, mano tetule.
Ją močiutė nuo pat mažumės statė prie savęs ir mokino kept duoną.
Kad išliktų receptas.
Labai jau skani buvo.
Rajono kolūkių pirmininkai, partiniai važiuodavo tos duonos pas ją, kai kokių svečių laukdavo.
Ir, ką...NIEKO NEPAVYKO.
Teta juokiasi.
Sako, viską žinau.
Kaip, kiek ir ko dėt, kokia technologija, kaip krosnį iškūrent.
Bet nesigauna tokia duona ir tiek.
NESIGAUNA :))
Ji juokiasi, bet tikiu, kad yra teisybės, jog kiekvieno žmogaus skirtingas rankų PH, rankų stiprumas skirtingas minkant, įdėta meilė, šiluma.
Namuose tvyrantis oras ir drėgmė kitokia.
Todėl raugas pas kiekvieną šeimininkę gaunasi vis kitoks.
O nuo jo ir priklauso duonos skonis.
Ir teta liovėsi kepusi.
Nes visi vis lygindavo tą duonelę su jos mamos duonele.
Vis netokia...vis ne tokia...
Nors tūkstančius kartų kepta šalia mamos.