2008-09-16 15:53
LauraVal
CUKINIJŲ APKEPAS
Į storasienio indo dugną, patepę aliejum, klojame riekėmis (2-4cm storio) pjaustytas cukinijas. Jei cukinijos nebejaunos - tada ne riekėmis, nes reikia išlupinėti sėklalizdžius. Išklojam glotniai. Ant viršaus barstom mėsytes-čia jau pagal fantaziją: tinka atlikę gabaliukai nuo sekmadieninio kepsnio, keptos vištos likučiai, kumpis, virta dešra ir t.t. Toliau klojam storą sluoksnį pomidorų. Jei jie labai pernokę, geriau nulupti odelę. Čia jau galim pabarstyti prieskoniais.Prieskoniai turi būti tinkami troškiniui: džiovintų daržovių mišinys+druska ir juodi pipirai. Druskos galima dėti daugiau, cukinija mėgsta druską… Sekantis sluoksnis-pjaustytų petražolių. Daug, kad viską viską užklotų… Uždengiam. Ir tokį paruoštą dedam į orkaitę.
Visa vinis tame, kad iš pomidorų turi varvėti skystis ir tame skystyje kurį laiką viskas troškinasi. Jei pomidorai nepakankamai prinokę, kieti, tada reikia truputį sultinio. Nedaug. Nedaugiau kaip pusę stiklinės. Nes pradėjus troškintis iš daržovių ima skirtis skystis…
Troškinimo laikas priklauso nuo cukinijos amžiaus - jei jauna, užtenka 15 min. Jei “pagyvenus”, reikia daugiau, iki 35 min.
Pasiruošiam sūrį ir kiaušinių plakinį. Kiaušinių imu daug(4-7, priklausomai nuo indo), išplaku juos be priedų - atsidūrę troškiny, jie turi “sugerti” susidariusį skystį…Ir viską apkloju sūriu. Orkaitėje kepu tol, kol kiaušiniai viską sutraukia, sukepa. Būtina patikrinti apkepo vidurį - ten susitraukia vėliau.
Patiekti su virtomis bulvytėmis. Rudenį tinka vakarienei, vasarą - pietums…