Po vakarienes nusprendžiau pasidomėti lietuvių valgiais (tam reikalui pasivogiau is mamos knyga)
taigi prėjau skyriu sriubos - na galvoju paziuresiu gal atrasiu kokia idomia sriuba gal net prades patikti - gi negali buti visos sriubos neskanios jei visas pasaulis jas valgo
) taigi radau viena idomia - dedikuoju ja Mantei - jei isdrysi jos paragauti tikrai drąsiai galesi vadintis sriubu genijumi
Juka
1 žąsies kogalviai, 1 stiklinė žąsies kraujo, 1-2 šaukstai miežinių kruopų, 1 stiklinė burokų rūgšties, 1 svogūnas, pipirų, lauro lapelių, druksos, 1 riekė duonos, 2 l vandens.
Nuvalyta žąsies galva, kojos, sparnai, skilvis ir kaklas užpilami šaltu vandeniu, puodas uždengiamas ir užvirinama. Prieš užverdant nugraibstomos putos, paskui sudedami prieskoniai, nuplautos kruopos ir toliau verdama ant mažos ugnies. Kai mėsa suminkštėja, kogalviai išgriebiami, supilama burokėlių rūgštis, su druska išplaktas kraujas, išmaišoma ir vėl užvirinama. Sukrešėjęs kraujas išgriebiamas ir pertrinamas pro sietelį, sudedamas sutrupintas duonos minkštimas.
Juka valgoma pietums su bulvėmis. Į kiekvieną lėkštę įdedama mėsos.
Kai kurios šeimininkės vietoj burokėlių rūgšties deda džiovintų vaisių (obuolių, kriaušių, slyvų).
p.s. į svečius jos ragauti kviesk Prosą